CHP tezkere kararını duyuracak

BirGün ANKARA

CHP Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK) bu haftaki gündeminde Irak ve Suriye’ye askeri operasyon yetkisini iki yıl daha uzatacak tezkere ve “istenmeyen adam” tartışmaları yer aldı. AKP’nin ülkeyi yeni krizlere sürüklediği değerlendirmesinin yapıldığı toplantıda, tezkerenin iki yıllık süresi eleştirildi. Son kararın bugün TBMM’de açıklanacağı ifade edilse de özellikle İdlib’de yaşanan gelişmelerin kararda etkili olması bekleniyor.


CHP MYK, Genel Merkez’de bir araya geldi. Haftalık olağan toplantıda, TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta oylanacak tezkerelerin yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 10 büyükelçi hakkında yaptığı, “istenmeyen adam” çıkışı, en çok üzerinde durulan konular oldu. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun AKP’nin ülkeyi sürüklediği yeni krizlere dikkati çektiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun ayrıca 2023’ün ikinci yarısına kadar verilecek sınır ötesi operasyon yetkisine de tepki gösterdiği kaydedildi. İki yıl sonra ülkeyi AKP’nin yönetmeyeceğini ifade eden Kılıçdaroğlu’nun, bu konunun karardan önce vurgulanmasını istediği de dile getirildi. Tezkerenin ülkeye yeni mülteci akınına neden olacağına yönelik tespitler de yapıldı. Ancak bugün TBMM’de duyurulacak kararda, İdlib’de yaşanan gelişmelerin etkili olacağı kaydedildi.

MYK toplantısının ardından gündemdeki gelişmelere dair değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, tezkere hakkında, “Ortada 2 yıllık bir tezkere var. Tezkere neden 2 yıllık? 2 yıl sonra Türkiye’de başka bir iktidar olacak. O siyasi iktidarın ve meclisin iradesine ipotek koyma çabası olarak görüyoruz ve iki yıllık bir tezkerenin getirilmiş olmasını doğru bulmuyoruz. 3,5 milyon Suriyeli ülkemize geldi. Türkiye’de bazen çok ağır şartlarda yaşadılar bazen ise bizim yurttaşlarımızın ağır sorunlar yaşamasına neden oldular. Türkiye’nin güvenliği, yeni bir göç dalgasıyla karşı karşıya kalma ihtimalimiz varken daha önceki eleştirilerimizle birlikte ama İdlib konusundaki ağır tarihi sorumluluğu gözeterek bir karar vereceğiz” dedi.

***

23 kurumdan ‘hayır’ çağrısı

TBMM’de görüşülecek Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi ile ilgili olarak 23 demokratik kitle örgütü, milletvekillerine çağrıda bulunarak, "Türkiye’nin ekonomik-toplumsal geleceğini, bölge barışını tehlikeye atacak bu kararın alınmasında payınız olmayacağını umut etmek istiyoruz" dedi. Açıklamada, “Evlatlarımızın kanını canını, Türkiye’nin ekonomik-toplumsal geleceğini, bölge barışını ve ülkemizin saygınlığını tehlikeye atacak bu kararın alınmasında payınız olmayacağını umut etmek istiyoruz. Cumhuriyetin bekasını, halkımızın birliğini, ülkemizin esenliğini koruma yemininize sadık kalacağınız, savaşçı maceracı politikaların payandası ve bu ağır suçun ortağı olmayacağınız umuduyla, vatansever, barışsever bir karar vermenizi, tezkereye hayır demenizi bekliyoruz" denildi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Bahçeli, Mehmet Şimşek'e sahip çıktı: Ferdi Tayfur'lu paylaşım hakkında açıklama Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak İktidar ‘yeni anayasa’ turuna başladı: Özel’den “Önce Anayasa’ya uyun” mesajı Koray Aydın: Kazanmayayım diye organize bir el çalıştı Özgür Özel'den tasarruf genelgesi çıkışı: "İsrafın kaynağı olanlar israfı durduramazlar"