Çin'in Mars yolculuğu başladı

Çin Mars'ta incelemelerde bulunmak üzere ilk keşif aracını başarıyla fırlattı.55 milyon kilometrelik yolculuğun yedi ay sürmesi öngörülüyor.

Çin, keşif aracını Mars'a taşıyacak roketi, Hainan adasında bulunan Wenchang Uzay İstasyonu'ndan fırlattı.

Çin edebiyatının klasikleri arasında yer alan ve uzayı konu alan şiire atfen Tianwen-1 (Cennete Sorular) ismini taşıyan Mars misyonunda, uzay aracının önce Mars yörüngesine sokulması, ardından Kızıl Gezegen'e iniş yapması ve Mars yüzeyinde incelemeler yapacak küçük keşif aracını yüzeye bırakması hedefleniyor.

Çin'in uzay çalışmaları Mars görevi ile sınırlı değil. Ülke, 2023 yılına kadar yörüngede üç kapsülden oluşan insanlı bir uzay istasyonu kurmayı planlıyor. Çin, halen aktif olan Uluslararası Uzay İstasyonu’nun 2024’te misyonunu tamamlamasıyla yörüngedeki tek daimi uzay istasyonuna sahip ülke konumuna gelecek.

Çin Ulusal Uzay İdaresi, 2025 yılına kadar Ay yüzeyinde bir gözlemevi inşa etmeyi, Mars ile Jüpiter’in keşfi, kuyruklu yıldızlar, kara delikler ve dünya dışı hayat gibi konularda araştırmalara başlamayı ve 2050’ye kadar “kızıl gezegene" insanlı misyon göndermeyi planlıyor.

Çin, Mars'a ilk yolculuk denemesiniyse 2011 yılında Rusya ile birlikte yapmıştı. Misyon, aracın transfer yörüngeye oturtulamaması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmış, Çin bu denemenin ardından Mars'a yolculuk projesini tek başına yürütmeye karar vermişti. (BBC, DW)

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Modem arayüzüne nasıl girilir? Japonya'nın "SLIM" aracı üçüncü Ay gecesini başarıyla atlattı Çin'in dev radyo teleskobu 900'den fazla pulsar tespit etti Güney Kore'de 'Yapay Güneş' çalışmalarında rekor: 48 saniye boyunca çalıştı e-Devlet şifre işlemlerinde yeni dönem