Cinsel saldırı davasında mahkeme, "Pişmanım" diyen erkeğin cezasını indirdi

Muğla’da üniversite öğrencisi B.A. isimli kadına sokak ortasında cinsel saldırıda bulunan Y.E.E., ‘basit cinsel taciz’ suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Y.E.E.’nin cezasını, duruşmada “Pişmanım” dediği için 4 yıl 2 aya indirerek tahliye kararı verdi.

Muğla'da 20 yaşındaki kadına, sokak ortasında cinsel saldırıda bulunduğu için 'basit cinsel taciz' suçundan 5 yıl hapse mahkum edilen erkeğin cezası, "Pişmanım" dediği için indirildi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde birinci sınıf öğrencisi olan 20 yaşındaki B.A, 8 Kasım’ı 9 Kasım’a bağlayan gece kaldığı yurda geldiği sırada, aynı üniversitede öğrenim gören 25 yaşındaki Y.E.E.’nin cinsel saldırısına uğradı. B.A'nın ifadesine göre Y.E.E., kadının “Bağıracağım” demesi üzerine olay yerinden uzaklaştı.

B.A., 9 Kasım akşamında avukatı ile birlikte Y.E.E.’den şikayetçi oldu. Şikayet üzerine çevredeki güvenlik kamerası görüntülerini incelendi. Kamera kayıtlarında genç kadına cinsel saldırıda bulunduğu görülen Y.E.E. gözaltına alındı ve 10 Kasım’da tutuklandı.

Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı, Y.E.E. hakkında 11 Kasım’da iddianame hazırladı ve sanık hakkında 'basit cinsel saldırı' suçundan dava açtı. Muğla 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 1 Aralık’ta yapılan ilk duruşmada mahkeme, sanık avukatının savunma için süre istemesi üzerine davayı 13 Aralık’a erteledi.

TAHLİYE EDİLDİ

Mahkeme, dün yapılan ikinci duruşmada kararını verdi. Y.E.E.’ye 'basit cinsel saldırı' suçundan önce 5 yıl hapis cezası veren mahkeme, sanığın duruşmada “Çok üzgünüm, pişmanım, hata yaptım” sözleri üzerine 1/6 oranında indirim yapıp cezasını 4 yıl 2 aya düşürdü ve Y.E.E.’yi tahliye etti.

"KADININ TEK BAŞINA YÜRÜME ÖZGÜRLÜĞÜNÜN DE GASPIDIR"

"Şimdi bu kararın kesinleşmesi beklenecek. Karşı tarafın, bölge adliye mahkemesine istinaf hakları var. Kararla birlikte tahliye edildi ama kararın kesinleşmesine müteakip kendisi, günlerini belli bir süre hapiste geçirecek" bilgisini veren B.A.’nın avukatı Alev Öztürk, şunları kaydetti:

"Eğer o kamera kayıtları olmasaydı savcılık muhtemelen takipsizlik kararı verecekti ve şahıs elini kolunu sallaya sallaya, hiç tanımadığı başka kadınlara karşı da aynı suçu işlemeye devam edecekti. Çünkü olayın vahameti şu; sokak ortasında bir kadının tek başına yürüme özgürlüğünün de gaspıdır. Bu toplumda artık erkekler, sokak ortasında hiç tanımadığı bir kadına cinsel saldırı da bulunma cesaretini gösterebiliyor. Çünkü uygulanan sistematik cezasızlık ve devletin de yürüttüğü, özellikle kadın-erkek eşitsizliğini körükleyen politikaları, erkekleri daha da cesaretlendirip sokak ortasında dahi kadına her türlü şiddeti yapmaktan çekinmemesine yol açıyor. O yüzden tabii ki bizim için bu ceza umutlandırıcı.

Artık bunlar için umutlanır ve sevinir hale geldik. Eğer biz bu şikayeti yapmamış olsaydık, şahıs şu an elini kolunu sallaya sallaya sokak ortasında dolaşıyor olacaktı ve bir sürü kadın aynı suça maruz kalma potansiyelinde olacaktı. Bu ülkede kadınlar, gecenin 12'sinde de sabahın 9'unda da özgürce dolaşma hakkına sahip ve hiçbir erkek bu özgürlüğü onların elinden alamayacak. Bu ceza, en azından bunu da göstermesi açısından ve bu suçun cezasız kalmayacağını göstermesi açısından önemli ve umut verici bir karar oldu.”

(ANKA)

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Cin şişeden çıktı bir kere! Kadınlar baskıya karşı 1 Mayıs’ta alanlarda: Eril düzene isyan! Evli olduğu kadını tüfekle katleden erkek, intihar etti Siz misiniz tek adamın kararına itiraz eden? Kartal'da kadın cinayeti: Rezidansta katlettiği kadının ailesini "intihar etti" diye aramış