Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği'nden kampanya: #ÖyleDeğilBöyle

2014 yılında kurulan Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, cinsel şiddete karşı bir video hazırladı. Videoda oyuncular, Tülin Özen, Ceren Moray, Berrak Tüzünataç, Hasibe Eren, Esra Dermancıoğlu, Laçin Ceylan, Seyhan Arman, Ayça Damgacı gibi isimler yer aldı.

Videoda, "#ÖyleDeğilBöyle diyerek cinsel şiddete maruz bırakılanı suçlayan ve faili aklayan toplumsal algı ve yaklaşıma müdahale ediyoruz. Çünkü öğrenilen bir şiddet biçimi olan cinsel şiddet, ancak onu besleyen toplumsal algının dönüşmesiyle önlenebilir. #cinselşiddetlemücadele" ifadeleri kullanıldı.

Dernek tarafından yayımlanan yazılı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye’de cinsel şiddetin önlenmesi, azalması, konu ile ilgili toplumsal farkındalığın artması için toplumun her kesimini çözümün bir parçası olmaya çağırıyoruz. Çağrımıza kulak veren, mücadelemizi büyüten, toplumsal dönüşümünde aktif rol alan Ayça Damgacı, Berrak Tüzünataç, Ceren Moray, Esra Dermancıoğlu, Hasibe Eren, Laçin Ceylan, Seyhan Arman ve Tülin Özen ile öyle değil böyle diyerek cinsel şiddete karşı bir farkındalık kampanyası başlatıyoruz.

Bundan sonra:

Cinsel şiddete maruz bırakılan kişilerden bahsederken acıyan, mağdurlaştıran, kurbanlaştıran, yargılayan, utandıran bir toplumsal dil ve yaklaşım yerine; güçlendirici, dayanışmacı ve hak temelli bir dil ve yaklaşım için “Öyle Değil Böyle”

Cinsel şiddetten bahsederken maruz bırakılanın eylemlerine değil, failin ve kurumların sorumluluklarına odaklanan bir dil ve yaklaşım için Öyle Değil Böyle

Herkes cinsel şiddetin faili olabilir ya da herkes şiddete maruz bırakılabilir gerçeğinin farkında olmak için Öyle Değil Böyle

Şiddeti estetikleştiren ve yeniden üreten bir dil yerine, şiddetin dilde başladığını savunan bir toplumsal algı için Öyle Değil Böyle

Değişim bizimle başlayacağı için Öyle Değil Böyle "

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği hakkında

Dernek, 2014'te kuruldu. 2009- 2013 yılları arasında Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu’nda yürütülen çalışmalardan, trans aktivist Ali Arıkan’ın deneyim, araştırma, yazılarından ve kişisel birikimlerimizden beslenerek bugünkü halini aldı.

Derneğin web sayfasında dernek hakkında şu bilgiler yer alıyor:

"Bizler; feminist, LGBTİQA+, ekoloji ve hayvan özgürlüğü hareketlerinde, çocuk ve göçmen hakları örgütlenmelerinde ve bu alanlardaki platformlarda aktif olarak yer almış/almaya devam eden; ikili cinsiyet sistemini sorgulayan, çeşitli cinsel yönelimlerden trans-natrans kadınlar, trans erkekler ve kendine cinsiyet atfetmeyen bireyleriz.

Kuir tahayyülü, feminizmleri, dayanışmayı, kolektif üretimi savunan anti-hiyerarşik bir örgütlenmeyiz."

Fotoğraf: @edaanarin

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Cin şişeden çıktı bir kere! Kadınlar baskıya karşı 1 Mayıs’ta alanlarda: Eril düzene isyan! Evli olduğu kadını tüfekle katleden erkek, intihar etti Siz misiniz tek adamın kararına itiraz eden? Kartal'da kadın cinayeti: Rezidansta katlettiği kadının ailesini "intihar etti" diye aramış