Çocukların hakkı korunmuyor: Bir yılda 3 bin ihlal

HABER MERKEZİ

Göç ve İnsanı Yardım Vakfı’nın hazırladığı ‘2019 İnternet Medyası Çocuk Hakkı İhlali Raporu’na göre ülkede 3 bin 228 çocuk hak ihlaline uğradı. Bu çocuklardan 465’i ise yaşamını yitirdi. Medyaya yansıyan haberlerin derlenmesiyle oluşturulan raporda aile ve devletin ihlalleri sonucunda yaşanan olaylara yer verildi.

Hak ihlaline maruz kalan çocukların 100’ünün Suriye, 81’inin ise Afgan uyruklu olduğuna dikkat çekilen raporda, öne çıkan ihlaller şu şekilde oldu:

►Yaşam hakkı: Bin 333
►Ölüm: 465
►Yaralanma: 868
►Çocuğun korunması hakkı: Bin 895
►Erken zorla evlilik: 10
►Cinsel sömürüye alet edinme: 2
►Şiddet: 95
►İhmal istismar: Bin 788
►Çocuğa özgü adalet sistemi: 51
►Gözaltına alma: 35
►Tutuklama: 11
►Ceza: 5
►Sağlık hakkı: 9
►İşkence ve kötü muamele: 33
►Silahlı çatışma ortamında çocukların korunması: 18
►Diğer: 3

YASALARI UYUMLU HALE GETİRİN

Anayasa ve kanunların Çocuk Hakları Sözleşmesi’yle uyumlu hale getirilmesinin önemine vurgu yapılan raporda çocukların korunmasına yönelik sunulan önerilerin bazıları şöyle:

►Çocuğa yönelik şiddet ve çocuk intiharlarına ilişkin geniş ölçekli araştırmalar yapılarak gerekli önleyici mekanizmalar oluşturulmalıdır.
►Erken ve zorla evlendirilen çocuk evliliklerinin önlenmesi için tüm tedbirler ivedilikle alınmalıdır.
►Çocuk hakları ihlallerinin gerçekleştiği konularda önleyici tedbirler ve desteklere öncelik verilmeli, tek yöntem olarak ailelerin cezalandırılması kullanılmamalıdır. n Haber Merkezi

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi İstanbul Valiliği'nden 1 Mayıs kararı: Avrupa Yakası ablukaya alınacak! Koray Aydın: Kazanmayayım diye organize bir el çalıştı Meteoroloji'den 14 il için sarı kodlu uyarı: Sağanak ve toz taşınımı bekleniyor