Değirmenin suyu nereden geliyor?

Ekonomik krize ve düşen yayın gelirine rağmen artan bütçeler, hülle yoluyla yapılan transferler... Ülke futbolu iflasın eşiğinde olmasına rağmen paraları har vurup harman savrulmaya devam ediyor.

Mahir KANAAT

Enflasyonun yüzde 73,5’i bulduğu dönemde Süper Lig kulüplerinin harcama limitlerinde toplamda yüzde 131 artış yaşandı. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ekonomik olarak iflasın eşiğinde olan kulüplere verdiği harcama limiti büyük tartışma yarattı.

Kulüplerin en büyük gelir kaynığı olan yayıncı kuruluştan gelen paranın azaldığı bir ortamda harcama limitlerinin bu kadar yükselmesinin ardından yatan sebep ise henüz açıklanmadı.

DÖRT BÜYÜĞÜN BÜTÇESİ 3,5 MİLYAR TL

Vergi borçları affedilen, yaptıkları yanlış hamlelerle iflasın eşiğinde olan dört büyüklerin bütçelerin uçuşa geçtiği yıldan en çok faydalanan kulüpler oldu. Toplamda 3,5 milyar TL limitleri bulunan dört kulüp yeni limitlerden fazlasıyla memnun.

Artan bütçelerin etkisiyle transfer piyasına hızlı giriş yapan büyükler birçok oyuncuyu kadrosuna kattı. Sapma payıyla beraber 1 milyar TL’nin üstünde bütçesi olan Galatasaray ise Altay’ın genç sol beki Kazımcan Karataş’ı kadrosuna katma şekli oldukça ilginçti.

Eyüpspor, genç oyuncuyu yaklaşık 24 milyon TL bonservis bedeli ödeyerek kadrosuna kattı. İstanbul temsilcisi bu hamleden sonra oyuncuyu iki yıllığına Galatasaray’a kiraladı. Bu hamle sonrası transferin hülle yoluyla gerçekleştiği yorumları yapılırken eflatun-sarılıların asbaşkanı Fatih Kulaksız yaptığı açıklamada, ‘‘Bunlar birer yatırım projesi, hülle değil. Eyüpspor olarak genç bir oyuncuya yatırım yaptık. Biz hem girişimci hem de yatırımcı bir kulübüz. Kazımcan Karataş değerinde 4-5 oyuncu daha oyuncu transfer edeceğiz. Transfer ettiğimiz futbolcuları Türkiye’nin lokomotif kulüpleri vasıtasıyla vitrine çıkarıp Avrupa pazarına sunmak istiyoruz. Galatasaray’ın arka bahçesi gibi anılmak istemiyoruz. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzospor’la iş birliği yapmaya hazırız’’ dedi.

Kulaksız’ın açıklamasına rağmen daha önce Eyüpspor’un böyle bir bonservis bedeli ödememesi dikkat çekici. Ayrıca kulübün başkanı Murat Özkaya’nın Galatasaray’ın üyelerinden biri olması ve sarı-kırmızılı kulüple olan bağlantısını gizlememesi tartışmaların haliyle büyümesinde önemli rol oynuyor.

YAYINCI KURULUŞ BELLİ OLDU

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), mevcut yayıncı Digiturk beIN Media Group ile 2 yıllık uzatma sözleşmesi yapılmasına oy birliği ile karar verildiğini açıkladı. TFF'den yapılan açıklamada, yönetim kurulunun 2022-2023 futbol sezonu ve devam eden sezonlara ilişkin olarak, TFF Süper Lig ve TFF 1. Lig Yayın Haklarının Devrine ilişkin düzenlenen yayın ihalesi ile ilgili değerlendirmede bulunduğu kaydedildi.

Yönetim kurulunun, daha önce oluşturulan 9 kişilik Yayın İhale Komisyonundan 7 üyenin ayrılmış olması nedeniyle komisyonun işlevini yapamaması, İstekli'lerin ihale şartnamesindeki şart ve koşullara uygun teklif vermemesi, bazı paketlere şartnameye uygun verilen tekliflerin toplamının hedeflenen fiyatın çok uzağında kalması ve yayın sektöründeki koşullar nedeniyle, 2022-2023 futbol sezonu ve devam eden sezonlara ilişkin yayın ihalesini iptal etmeye oy birliği ile karar verdiği aktarıldı. Açıklamada, Digiturk beIN Media Group ile 2 yıllık uzatma sözleşmesi yapılmasına oy birliği ile karar verildiği belirtildi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Erden Timur: Tarikatçı dendiği için Alevi olduğumu söylemek zorunda kaldım Ankaraspor-Nazillispor maçına tepki: İki takım da şut çekmedi, Zonguldak Kömürspor küme düştü İmamoğlu'ndan Amedspor'a tebrik İspanya basınında gündem Arda Güler Amedspor şampiyonluğu garantiledi!