Dolar/TL haftaya nasıl başladı?

Dolar/TL, cuma günü alıcılı bir seyir izleyerek günü önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 32,3577'ten tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 32,3670 seviyesinden işlem görüyor.

İstanbul serbest piyasada dolar 32,3670 liradan, Euro 34,4910 liradan haftaya başladı.

Serbest piyasada 32,3650 liradan alınan dolar, 32,3670 liradan satılıyor. 34,4890 liradan alınan Euro'nun satış fiyatı ise 34,4910 lira olarak belirlendi.

Geçen hafta pazartesi günü doların satış fiyatı 32,0540 lira, Euro'nun satış fiyatı ise 34,7860 lira olmuştu.

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalar, hafta sonu İran'ın İsrail'e yönelik düzenlediği saldırılar nedeniyle Orta Doğu'da artan gerilimin son bulduğuna yönelik beklentilerin güçlenmesiyle haftaya pozitif bir seyirle başlarken, bu hafta yoğun veri gündemi yatırımcıların odağına yerleşti.

Orta Doğu'da İsrail-Filistin arasındaki savaş nedeniyle yüksek seyreden gerilim, İran'ın hafta sonu İsrail'e yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırmasıyla had safhaya çıktı.

İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Suriye'nin başkenti Şam’da bulunan konsolosluk binasına saldırı düzenlemesinin ardından İran, bu saldırının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu.

İsrail söz konusu saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini belirtti.

Analistler, İran'ın düzenlediği misilleme saldırılarının sona ermesi ve ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'e, olası bir karşı saldırıda bulunması için destek vermeyeceğini açıklamasının ardından bölgedeki gerilimin azaldığını ifade etti.

Söz konusu gelişmelerle kripto para piyasalarında satış baskısı artarken, Bitcoin bir ara yüzde 10'dan fazla değer kaybederek 60 bin 600 dolara kadar geriledi. Jeopolitik risklerin azaldığına ilişkin beklentilerin artmasıyla bugün yüzde 2,5 yükselişle 65 bin 450 dolara çıktı.

Hafta boyunca bölgedeki gelişmelerin yakından takip edileceğini belirten analistler, ayrıca yoğun veri gündeminin de yatırımcıların odağında bulunduğunu dile getirdi.

Öte yandan, ABD'de cuma günü açıklanan bilançolara göre, JPMorgan Chase'in net karı yılın ilk çeyreğinde yüzde 9 artarken, Citigroup ile Wells Fargo'nun net karı, sırasıyla yüzde 27 ve yüzde 7 azaldı.

JPMorgan Chase'in hisseleri, finansal sonuçları iyi olmasına rağmen net faiz gelirinin beklentileri karşılayamamasının ardından yüzde 6,47 değer kaybetti. Citigroup'un hisseleri yüzde 1,7 ve Wells Fargo'nun hisseleri de yüzde 0,39 düştü.

Geçen hafta ABD'de beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verileri sonrası ABD Merkez Bankasının (Fed) para politikasının geleceğine ilişkin daha fazla ipucu için banka yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken, Boston Fed Başkanı Susan Collins yüksek enflasyon ve iş gücü piyasasının dayanıklılığı göz önüne alındığında yakın vadede faiz oranlarını düşürme konusunda acil bir ihtiyaç görmediğini yineledi.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, çeşitli enflasyonist baskılara ilişkin endişelerini dile getirerek, Orta Doğu'daki istikrarsızlığın petrol ve gaz fiyatlarını olumsuz yönde etkileyebilecek potansiyel bir durum olduğunu vurguladı.

Kansas Fed Başkanı Jeff Schmid de enflasyonun yüzde 2 hedefinin üzerinde ve istihdam piyasasının güçlü olması nedeniyle Fed'in şu anda faiz indirimlerinin üzerinde durmaması gerektiğini ifade etti.

Para piyasalarında, Fed'in mayısta politika faizini sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılırken, bankanın faiz indirimine başlama ihtimali haziranda yüzde 22, temmuzda ise yüzde 51 ile fiyatlanıyor.

Söz konusu gelişmelerin ardından cuma günü yaklaşık 6 baz puan gerileyen ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,53'ten günü tamamlarken, şu sıralarda yüzde 4,56 seviyesinde bulunuyor.

Geçen haftanın son işlem gününde 2 bin 432 dolara kadar yükselerek rekor tazeleyen altının ons fiyatı, günü yüzde 1,2 azalışla 2 bin 344 dolardan tamamladı. Altının ons fiyatı şu dakikalarda ise önceki kapanışının yüzde 0,5 üzerinde 2 bin 356 dolardan alıcı buluyor.

Yükseliş eğilimini üst üste 3. işlem gününe taşıyan dolar endeksi cuma günü yüzde 0,7 artışla 106 seviyesinden günü kapatırken, yeni haftanın ilk işlem gününde ise önceki kapanışının hemen altında bulunuyor.

Orta Doğu'da tansiyonun düşmesinin ardından petrol fiyatları da gerilerken, bugün Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,1 azalışla 89,6 dolardan işlem görüyor.

Cuma günü New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 1,62, S&P 500 endeksi yüzde 1,46 ve Dow Jones endeksi ise yüzde 1,24 azalış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya ise pozitif bir seyirle başladı.

AVRUPA BORSALARI

Avrupa borsalarında da geçen haftanın son işlem gününde karışık seyir hakim olurken, bu hafta gözler bölge genelinde enflasyon başta olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi.

Analistler, bu hafta Euro Bölgesi ve İngiltere'de açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinde, merkez bankalarının gelecek dönemlerde atacağı adımlara ilişkin sinyaller aranacağını belirtti.

Para piyasalarında, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) haziranda 25 baz puanlık ilk faiz indirimine gitme ihtimali yüzde 92 ile fiyatlanırken, İngiltere Merkez Bankasının (BoE) ise aynı dönemde faiz indirimine başlama ihtimali yüzde 47 seviyesinde bulunuyor.

Öte yandan, cuma günü yüzde 0,8 azalışla 1,0640 seviyesine gerileyerek düşüş eğilimini üst üste 3. işlem gününe taşıyan euro/dolar paritesi, bugün yüzde 0,1 artışla 1,0650 seviyesinde seyrediyor.

Geçen haftanın son işlem gününde, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,91 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,15 artarken, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,13 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,16 azalış kaydetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya ise pozitif bir seyirle başladı.

Asya pay piyasalarında ise Çin hariç negatif bir seyir öne çıkarken, analistler bu hafta Çin'de büyüme ve Japonya'da enflasyon verilerinin takip edileceğini söyledi.

Analistler, Çin hükümetinin hisse senedi listeleme kriterlerini sıkılaştırma, yasa dışı hisse satışlarına son verme ve temettü ödemeleri üzerindeki denetimi güçlendirme sözü vermesiyle ülke pay piyasalarının pozitif ayrıştığını ifade etti.

Öte yandan, dolar/yen paritesi 153,9 seviyesine çıkarak yaklaşık son 34 yılın en yüksek seviyesini test etmesinin ardından 153,8'de dengelendi.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,6 azalırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,6 değer kazandı.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

• 10.00 Türkiye, şubat ayı işsizlik oranı

• 11.00 Türkiye, mart ayı bütçe dengesi

• 12.00 Euro Bölgesi, şubat ayı sanayi üretimi

• 15.30 ABD, mart ayı perakende satışlar

• 15.30 ABD, nisan ayı New York Fed imalat sanayi endeksi

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Altın fiyatlarında son durum "Emekli 3 ayda bin 500 lira kaybetti" Mehmet Şimşek'ten 'dış kaynak' açıklaması KDV düzenlemesi yayınlandı: Hayat artık daha pahalı EPDK elektrik toptan satış fiyatını belirledi