Ekmek kuyrukları uzarken: AKP’li belediyede ihale tanıdığına, yarım altınlar hafızlara!

AKP’li Bağcılar Belediyesi, yeni mezun olan hafızlar için açtığı ‘yarım altın ihalesi’ni sonuçlandırdı ve 213 altından 102’sini düzenlenen törenle muhataplarına taktı. Belediye’den altın ihalesini alan şirket, eski AKP’li milletvekili Hasan Turan’ın aile bağları ile dikkat çekiyor.

HABER MERKEZİ

AKP’li Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, kuran kurslarından yeni mezun olan hafızlara, Bağcılar Merkez Camii’nde düzenlenen törenle kulplu yarım altın taktı. İlk törende, ihale ile alımı yapılan 213 kulplu altından 102 tanesi takıldı. Başkan Çağrıcı “Bize düşen de böyle güzel topluluğa elimizden geldiği kadar hizmet etmek olacak” dedi.

Bağcılar Belediyesi’nin kulplu altınları aldığı Fikirus Ajans ve İnşaat Tic. Ltd. Şirketi, kurulduğu 2016 yılından günümüze kadar AKP’li belediyelerden 12 ihale aldı. 12 ihalenin 8’ini Bağcılar Belediyesi’nden, 3’ünü Eyüpsultan Belediyesinden alan Fikirus’un, ihalelerin 9’unu pazarlık usulüne göre aldığı tespit edildi. Kamu İhale Kanunu’nun 21/f maddesine göre, her yıl belirlenen bir değerin altındaki alımlar için kamu kurumlarının ihale duyurusu yayınlama zorunluluğu bulunmuyor. Buna göre idareler (belediye) en az 3 firmayı ihaleye davet ediyor ve en uygun teklifi verenle pazarlık yaparak ihaleyi sonuçlandırıyor.

ŞİRKETİN MÜDÜRÜ AKP’Lİ VEKİLİN OĞLU

Fikirus firması, altın ihalesi ile birlikte sadece bu yıl içinde Bağcılar Belediyesi’nden 3 ihale aldı. 2016 yılında kurulan firma 2017 yılında AKP’li Bağcılar ve Eyüpsultan Belediyelerinden 6 ihale aldı. Diğer yıllarda aldığı ihalelerin hepsi Bağcılar Belediyesi’nden.

Şirket Lütfi Güneş tarafından kurulmasına karşın, AKP’li milletvekili Hasan Turan’ın oğlu Muhammed Ruhullah Turan, 2019’a kadar şirkette müdür olarak bulundu. Bir başka ifade ile 2019’a kadar şirketin aldığı ihaleler sırasında milletvekilinin oğlu şirkette müdür olarak bulunuyordu. Ayrıca yapılan araştırmada şirketin sahibi Lütfi Güneş’in, milletvekili Hasan Turan’ın yeğeni olduğu anlaşıldı.

İLGİNÇ TESADÜF

AKP milletvekili Hasan Turan, milletvekili olmadan önce, 2011 yılında Etkin Grup Medya Ajans Turizm İnşaat iç ve Dış Ticaret adı altında bir limited şirket kurdu. 2009-2015 yılları arasında Güngören ve Gaziosmanpaşa Belediye meclis üyeliği yapan Turan, Kasım 2015 seçimlerinde milletvekili seçildi. Milletvekili seçilmesi üzerine Turan şirketteki hisselerini oğlu Muhammed Ruhullah Turan’a devretti.

Etkin Grup Medya şirketi 2016 yılı sonuna kadar Bağcılar Belediyesi’nden 11 ihale aldı. Yapılan araştırmada Etkin Grup’un 2016’dan sonra kamu kurumlarından bir ihale aldığı görülmüyor.

2016’dan sonra ise Muhammed Ruhullah Turan’ın müdürü olduğu Fikirus Ajans, Bağcılar Belediyesi’nin ajans işleri ile ilgili ihalelerini almaya başlıyor.

BELEDİYE, MECLİS KARARI ALMIŞTI

Bağcılar Belediyesi’nin ilçedeki “Kuran Kurslarında” yetişen ve hafızlık hakkı kazanan 213 hafıza dağıtacağı kulplu yarım cumhuriyet altını ile ilgili teklif 9 Aralık Perşembe günü Meclis’te kabul edilmişti.

AKP’li Belediye, 213 hafıza dağıtılacak kulplu yarım cumhuriyet altını ile ilgili 6 Aralık tarihinde ihale açmıştı. İhaleyi alan Fikirus Ajans ve İnşaat Tic. Ltd. Şirketi, 594 bin 270 TL karşılığında sözleşmeyi Meclis kararının alındığı 9 Aralık 2021 günü imzalamıştı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Selahattin Demirtaş'tan aylar sonra ilk paylaşım Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş! SGK vurgunundan eski bakanın hastanesi çıktı 4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı