Ele gelen şişkinlik önemsenmeli

Çocukluk çağında sık görülen üçüncü kanser türü olan lenfoma aileleri endişelendiriyor. Uzmanlar “Lenf bezinin büyümesi bazen lenfomanın tek belirtisi. Lenfoma tedavi edilebilir hastalık, asla ümitsizliğe kapılmayın” diyor.

Lenfoma yani lenf bezi kanseri son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Hekimler, lenfomanın genellikle lenf bezinin şişmesi ile kendini gösteren bir hastalık olduğunu belirterek "Çoğunlukla boyun, kasık ve koltuk altı lenf bezlerinde büyüme, ele gelen şişlik önemsenmeli. Her şişlik kanser anlamına gelmez ama bazen de tek belirti olabileceği için dikkatli olunmalı" uyarısında bulundu.

ENFEKSİYON ŞİŞLİK NEDENİ

Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner, lenfomanın genellikle lenf bezinin şişmesi ile ortaya çıktığını, ancak her şişen lenf bezinin kanser anlamına gelmediğini söyledi. Çetiner “Herkesin vücudunda lenf bezleri vardır, çünkü bunlar karakol gibi vücudumuzda yolunda gitmeyen işlere müdahale eden bezlerdir; vücudun diğer enfeksiyonlara veya diğer hastalıklara karşı mücadelesinde önemli rol oynarlar" dedi.

Lenfomanın 40'a yakın çeşidinin olduğunu anımsatan Çetiner, şöyle devam etti: "Bunların bir kısmı çok yavaş seyirlidir ve dolayısıyla çok agresif değildir, acil tedavi gerektirmez. Bazı lenfomaları yıllarca hiç ilaç kullanmaksızın izlediğimiz oluyor. Kimi lenfomalar da sadece şişlik ile kendini belli edebilir, agresif seyirlidir ve bir an önce müdahale edilmesi gerekir. Bu nedenle lenfomaların türüne kesin karar veren patolojidir. Biyopsi olmadan ve elimizde doku tanısı olmadan lenfoma tanısını koymak imkansızdır. Lenfomaların türüne göre tanı ve tedavileri önemli farklılıklar gösterir.”

Lenfomanın günümüzde çoğunlukla tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu, bu nedenle ümitsizliğe kapılmamak gerektiğini belirten Prof. Dr. Çetiner, kemoterapinin halen tedavinin temelini oluşturduğunu, ancak 2000’li yılların başından itibaren hedefe yönelik tedaviler de uygulandığını söyledi. Çetiner “Hedefe yönelik, akıllı bir molekülün keşfiyle günümüzde artık kemoterapi dışı, birden çok seçenek uygulanmaktadır. Gerektiğinde kemik iliği nakli de tedavi seçenekleri arasındadır" değerlendirmesini yaptı.

***

LENFOMADA 7 ÖNEMLİ BELİRTİ

•Çoğunlukla boyun, kasık ve koltuk altı lenf bezlerinde büyüme, ele gelen şişlik

•Uzun süren, iniş ve çıkışlarla seyreden, nedeni bulunamayan, çoğunlukla 38,5 dereceyi geçmeyen ateş

•Her gece çamaşır değiştirecek kadar yoğun terleme

•Kısa sürede ciddi kilo kaybı

•Lenf bezinin büyümesine bağlı olarak, çevrede bulunan organ ve dokulara uygulanan baskılara ilişkin bulgular (Örneğin; şiddetli kemik, göğüs, karın ağrısı, bacaklarda şişlik, kuru öksürük, ses kısıklığı vb)

•Yorgunluk, halsizlik

•Ciltte kaşıntı ve yaygın döküntü

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
İftarlarını tabip odasında açacaklarmış Geçim sıkıntısı depresyonu artırdı İzmir Tabip Odası’nın yeni yönetimi belli oldu İngiliz muhabir, Türk doktorla görüşmesini kaydetti: “Hiçbir uyarıda bulunmadan dokundu” Halkın sağlık hakkı için adayız