Fındıkta fiyat erken açıklanacak

ORDU’da Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de katılımıyla 2 gün süren ‘Ulusal Fındık Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi yayımlandı. Alan bazlı verilen desteklerin fındıkta verimliliği artırmadığına vurgu yapılan bildirgede, gerçek üreticilere tatminkâr bir yeni destekleme sistemine geçilmesi önerildi. Bildirgede ayrıca, mayıs sonu veya haziran başında müdahale fındık alım fiyatının kamuoyuna duyurulması kararı alındı. Her yıl fındıkta […]

ORDU’da Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de katılımıyla 2 gün süren ‘Ulusal Fındık Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi yayımlandı. Alan bazlı verilen desteklerin fındıkta verimliliği artırmadığına vurgu yapılan bildirgede, gerçek üreticilere tatminkâr bir yeni destekleme sistemine geçilmesi önerildi.

Bildirgede ayrıca, mayıs sonu veya haziran başında müdahale fındık alım fiyatının kamuoyuna duyurulması kararı alındı. Her yıl fındıkta serbest piyasa fiyatlarının oluşmasının ardından,Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) müdahale alımı fiyatını geç açıklaması eleştirilere neden olmuştu.

Bildirgede, “Ürün kayıplarını en aza indirmek için depo standartları belirlenmeli ve bu asgari standartlar fiili alım yapan herkes için zorunlu hale getirilmelidir. Fındıkta mevcut depoların yanında stratejik depolama tesisleri kurulmalıdır” dendi.

Türkiye’nin izin verilen ve izin verilmeyen alanlardaki toplam fındık üretimiyle ancak iç tüketim ve ihracatın karşılanabildiğine dikkat çekilen bildirgede, fındık üretimine izin verilmeyen alanlar için mevzuatın (2001/3267 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı) değiştirilmesi ve halen fındık dikili alanların tamamında üretime izin verilmesi gerektiği ifade edildi.

‘FİYAT PİYASADA OLUŞSUN’

Devletin fındık politikasını uzun dönemli belirlemesi ve mayıs sonu, haziran başında müdahale alım fiyatını kamuoyuna duyurması istenen bildirgede, şu ifadeler de yer aldı: “Fındık üretim maliyeti bölgeye göre, müdahale fiyatı ise kaliteye göre belirlenmelidir. Devlet fındık piyasasına müdahale etmemeli (fındık fiyatlarının piyasada oluşması), müdahale edecekse de müdahale alım fiyatları piyasa koşullarını akamete uğratmayacak şekilde belirlenmelidir.”

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak Fındık Çalışma Grubu’nun, bildirgedeki maddeleri hayata geçireceği açıklandı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Saray’a dakikada bir asgari ücret Mehmet Şimşek duyurdu: İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolar kredi! Nur topu gibi yeni krizimiz oldu: Tavuk eti fiyatları neden yükseliyor? Tekel bayileri sigara boykotuna başladı: Firmanın hiçbir ürününü raflarımıza koymayacağız Uçak biletlerinde tavan fiyata zam