Galataport yargı yolunda

Liman-İş Sendikası, Galataport ihalesinin iptali için yarın dava

 Liman-İş Sendikası, Galataport ihalesinin iptali için yarın dava açacak. Liman-İş Sendikası, ihalenin ve projenin bir dizi usulsüzlük barındırdığı ve kanunlara karşı hileli yollara başvurulduğunu ileri sürdü. İhale şartnamesine göre, yapılmak istenen işin bir turizm projesi olduğu ve Turizm Teşvik Kanunu hükümlerine tabi olarak yapılması gerektiği öne sürülen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: ''Galataport, yap-işlet-devlet yöntemine göre yapılamaz. Yap-işlet-devret yöntemi, yeni bir liman yapımı gibi konularda kullanılan bir yöntemdir. Ne var ki bu projede bir liman yapımından söz edilemez, sadece varolan limanın tadilat ve tamiratı söz konusudur. Turizm yatırımları yap-işlet-devret kapsamında değildir. Bu nedenle Galataport yap-işlet-devret ile yaptırılamaz. Galataport'ta liman yapımı değil, limanın işletme hakkı vardır ve dolayısıyla liman işletmesi yap-işlet-devret kapsamına girmez.'' Açıklamada, yap-işlet-devret modelinin ancak, KİT niteliğindeki kuruluşlarca uygulanabileceği belirtilerek, Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin bir KİT değil, anonim şirket olduğu ve bu yüzden yap-işlet-devret yöntemiyle iş yapamayacağı öne sürüldü. Açıklamada, ihalenin yap-işlet-devret kapsamına sokulmasının nedeninin, uluslararası tahkime gitmenin yolunu açmak olduğu iddia edildi.

 Şartnamede sürekli nitelikte 49 yıllık üst hakkı verildiği belirtilen açıklamada, Medeni Kanun'un 836. maddesinde bu sürenin üst sınırıyla ilgili düzenlemenin, ''Üst hakkı, bağımsız bir hak olarak en çok yüz yıl için kurulabilir. Üst hakkı, süresinin dörtte üçü dolduktan sonra, kurulması için öngörülen şekle uyularak her zaman en çok 100 yıllık yeni bir süre için uzatılabilir'' şeklinde olduğu bildirildi. Açıklamada, ''İhale sonucu ve yasaların tanıdığı yetkiye göre Galataport, 150 yıllığına kiraya verilecektir'' denildi.

Günün Manşetleri için tıklayın

Çok Okunanlar
Hoş geldin kadınım Sezai Özdemir’i anlamak Abdülhamitçiler, Osmanlıcılar, İslamcılar; nerdesiniz? Safa Önal’ın hayatından taşan öyküler Hafriyat Karaköy açıldı