Geçen her gün aleyhine işliyor

Hayati riskinin sürmesine karşın haftalarca GGM’de tutulan Tondro, tedavi için yurtdışına vize bekliyor. Tondro’nun yakını “Zaman aleyhine işliyor” dedi.

Asena TUNCA

İran’daki protestolarda sağ gözünü kaybeden, başında ve sol gözünde 8 mermi kalan ve haftalarca Muğla’daki Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) tutulan Zanyar Tondro Sulh Ceza Hakimliği tarafından serbest bırakıldı. Zanyar’a destek olmak için yanında kalan ve GGM’de tutulan ailesi ise Göç İdaresi inisiyatifiyle Tondro’nun yanına gönderildi.

Hayati riski süren Tondro şimdi de İtalya’ya gitmek için vize bekliyor. İran’da molla rejiminin ahlak polisleri tarafından öldürülen Mahsa Amini için başlatılan protestolara Piranşehr kentinde katılan Zanyar Tondro, Devrim Muhafızları’nın saldırısında sağ gözünü kaybetmişti. Başında ve sol gözünde 8 kurşun kalan Tondro hayati riskinin sürmesine karşın uzun prosedürler sonucu beklemeye devam ediyor.

GGM’den serbest bırakıldıktan sonra Antalya’daki yakınlarının yanına giden Zanyar ve ailesinin yakını son gelişmeleri BirGün’e anlattı.

AMELİYAT GERÇEKLEŞMELİ

“Zanyar’ın hayati riski sürüyor. Geçen her gün aleyhine işliyor” diyen yakını, “Zanyar tedaviye devam edecek. Ancak, ameliyatın bir an önce gerçekleşmesi gerekiyor. Geçen zaman hayati tehlikeyi artırıyor. Zanyar’ın durumu gerçekten iyi değil. Psikolojik olarak da çok kötü durumda. Sonuçta bir gözünü kaybetti ve diğer gözünü de kaybetme tehlikesi çok fazla. Uzun bir süre GGM’de tutulması onu fiziksel ve ruhsal sağlığı açısından çok kötü etkilemiş. Sonuçta başına çok şey geldi. Tek derdimiz Zanyar’ın kurtulması. Ailesi İstanbul ve İzmir’de belli hastanelerin bu tedaviyi uygulayabileceklerini öğrenmiş ancak bu insanların sigortaları yok ve doktorlar da ameliyatın yurtdışında yapılmasının daha iyi olacağını söylemiş” diye anlattı.

Zanyar’ın ailesinin çocuklarının durumunu riske etmek istemediklerini belirten yakını şunları söyledi: “Aile İtalya ve Almanya’da tedavinin mümkün olduğunu öğrenmiş. İtalya için vize çıkarmak istiyorlar. Başvuru yapıldı, henüz başlangıç aşamasında. Ancak tedavinin yurtdışında yapılması Zanyar için çok önemli. Şimdilik İtalya için onay gelene kadar kontrollerini sürdürüyoruz ve ağrılarını dindirmek için uğraşıyoruz. Tıraşa götürdük, ihtiyaçları ile ilgileniyoruz. Psikolojik destek gerekiyor. İtalya Konsolosluğu’nu aradık. Süreç başlayacak. Başka bir ülkeye gitmesi lazım. İzmir’deki İtalya Konsolosluğu da avukatla görüşmüş. Hepimiz Zanyar için endişeliyiz uzayan süreç hem Zanyar’ı psikolojik olarak kötüleştiriyor hem de hayati riski artırıyor.”

Zanyar’ın avukatı Bülent Arar ise, “Türkiye’nin göçmen politikasında göçmenin güvenli 3’üncü bir bölgeye gönderilmesi var. Süreç daha başlangıç aşamasında, ancak Zanyar’ın İtalya’ya gitmesinin önünde bir engel yok” ifadelerini kullandı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Selahattin Demirtaş'tan aylar sonra ilk paylaşım Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş! SGK vurgunundan eski bakanın hastanesi çıktı 4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı