Gözler asgari ücret zammında: Hangi rakamlar konuşuluyor, iktidar ne vaat etti?

Türkiye'de milyonlarca çalışan asgari ücret zammının belirleneceği toplantıyı bekliyor. Milyonlarca çalışan ‘insan onuruna yakışır’ bir zam oranı beklerken sendikaların talepleri ve iktidar vaatlerini derledik. Detaylar haberimizde.

HABER MERKEZİ

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm yurttaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında 1 Aralık'ta başlayan süreç devam ediyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında şu ana dek üç toplantı gerçekleştirdi.

Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları temsilcileri ile ekonomik veri ve raporların paylaşıldığı son toplantı Türkiye İşveren Sendikaları (TİSK) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Toplantı sonrasında açıklama yapan Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, "TİSK asgari geçim tutarını 3100, Türk-İş 3579 lira olarak öngörüyor" dedi. Türk-İş ile TİSK’in ‘asgari geçim tutarı’ konusunda anlaşamadığı toplantıdan uzlaşı çıkmadı. Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, anlaşmazlığı "Çalışanların refah seviyesinin artacağı bir seviye maalesef henüz bulamadık. Erken bitiririz gibi düşünmüştük ama şu anda böyle bir konumda olmadığımız da ortaya çıkmış oldu" sözleriyle anlattı.

Toplantının ardından gözler dördüncü ve son toplantıya çevrildi. AKP kurmayları, gelecek ayın sonunda belirlenecek asgari ücretin gelmiş geçmiş en yüksek oranda zamlanacağı iddiasında. Son toplantının günü ve saatine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmazken, bugüne kadar konuşulanları, sendika taleplerini, iktidar vaatlerini ve kulis bilgileri derledik.

DİSK’İN TALEBİ NET 5200 TL

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretin net 5 bin 200 TL olması gerektiğini açıkladı. Çerkezoğlu ayrıca asgari ücret üzerindeki bütün vergi ve kesinti yükünün kaldırılması gerektiğini belirtti.

Çerkezoğlu, DİSK'in 2022 yılı asgari ücret taleplerini şu şekilde sıraladı:

• Asgari ücret net ödenmelidir. Asgari ücret üzerindeki bütün vergi ve kesinti yükü kaldırılmalı. Kesinti yükü başta sosyal güvenlik pirim desteği olmak üzere hazineden karşılanmalıdır. Bütün ücretlerin asgari ücret kadar tutarı tümüyle vergi dışı bırakılmalı ve kesinti yükü hazineden karşılanmalıdır.
• Asgari ücret artışında yoksulluk sınırı bir kriter olarak alınmalı ve hanede 2 çalışan olduğu varsayımından hareketle, o haneye en azından bir yoksulluk sınırı kadar gelir girmelidir.
• Asgari ücret saptanırken bütün ücretlerde iyileşme sağlayacak vergi ve prim desteği sağlanmalıdır.
• En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyinde olmalıdır ve diğer emek gelirlerindeki artışlar asgari ücret artışının altında kalmamalıdır.
• Gerek yoksulluk sınırı gerek gıda fiyatları artışı gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında 2022 yılında asgari ücret en az net 5 bin 200 lira olmalıdır.


DİSK, hayat pahalılığını protesto etmek için Kartal Meydanı'nda miting düzenledi

TÜRK-İŞ: KIRMIZI ÇİZGİMİZ 4 BİN LİRA

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise alım gücünün çok düştüğünü belirterek işçinin kırmızı çizgisinin 4 bin lira olduğunu dile getirdi. Atalay şunları söyledi:“İşçiye 4 bin TL’nin altında rakam teklif etmek uygun değildir, ayıptır. Teklif eden işveren de hükümet de işçinin suratına bakamaz.”

TİSK: EN AZ YÜZDE 21 ZAM ÖNERİYORUZ

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, asgari ücret için en az yüzde 21 zam önerdiklerini söyledi. Akkol, “3500 TL'yi geçtik. Daha fazlası için çalışıyoruz. Teşviktir, vergi indirimidir” diye konuştu.

ERDOĞAN'DAN ' 4 BİN TL'NİN ALTINDA OLMASIN' TALİMATI

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kurmaylarına, milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zammına ilişkin, "4 bin liranın altına düşmesin" dediği iddia edildi.

VEDAT BİLGİN’DEN 'BAYRAM HAVASI YAŞATACAĞIZ' İDDİASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yapılan anket çalışmaları neticesinde işçi tarafının 3750-4000 lira arasında, işveren tarafının ise 3500-3750 lira arasında asgari ücret istediğini belirtmişti.

Komisyonun 1 Aralık'taki ilk toplantısında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, görüşmeleri hızla bu yıl bitirecekleri yönünde bir açıklama yaptı. Bilgin, "Enflasyon ya da ekonomideki dalgalanmalar karşısında emeği koruyacağız, koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz" dedi.

Bilgin, 11 Aralık’ta yaptığı son açıklamada ise, “Bilgin, “Toplumun beklentisini karşılayacak ciddi bir asgari ücret artışı gerçekleştireceğiz. Bir bayram havası yaratacaktır. Daha yüksek düzeyde açıklanması önemlidir, ekonomik olarak daralmadan geçiyoruz. Bunu anlıyoruz” iddiasında bulundu.

AKP’Lİ NUMAN KURTULMUŞ: BEKLENTİLER KARŞILANACAK

10 Kasım’da katıldığı canlı yayında ekonomik kriz, yaşam pahalılığı ve asgari ücrete ilişkin sorulara yanıt veren AKP'li Numan Kurtulmuş, asgari ücrette emekçilerin beklentilerini karşılayacak bir gelişme ortaya koyacaklarını savundu. Hayat pahalılığının yurttaşı rahatsız ettiğini bildiklerini söyleyen Kurtulmuş, 'yurttaşın alım gücünü artıracak ilave tedbirlerin gündeme getirilmesinin farkında olduklarını' söyledi.

AKP'Lİ ÖZHASEKİ: CİDDİ BİR ARTIŞ OLACAĞINI SANIYORUM

EYT ve asgari ücretle ilgili açıklamalarda bulunan AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, "Asgari ücrette ciddi bir artış olacağını sanıyorum, EYT'liler konusunda da o anki ekonomik şartları göz önünde bulundurarak bir takım çalışmalar yapılabilir" dedi.

HAZİNE VE MALİYE BAKANI NEBATİ: HERKESİN BEKLENTİSİ KARŞILANACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Asgari ücrette beklentileri karşılayacak bir artış planlıyoruz" vaadinde bulundu. Nebati, "2022 yılı için asgari ücrette herkesin beklentilerini karşılayan bir artış yapmayı planlıyoruz. İşçi kardeşlerimiz rahat etsinler. Bu yıl da işçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

HÜRRİYET YAZARI: 4 BİN 70 TL OLACAĞI KONUŞULUYOR

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, asgari ücret ile ilgili duyumunu paylaştı. "Ankara’da bazı rakamlar konuşuluyor" diyen Selvi, "Benim kulağıma 4 bin 70 TL gibi bir şey geldi. Dilerim daha çok olur ama ben duyduğumu söyleyeyim" ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRETİN BELİRLENMESİ

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ ÜCRET NET 2 BİN 825 LİRA

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor.

Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 3 bin 40 lira 87 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 4 bin 203 lira 56 kuruş. Bunun 3 bin 577 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 554 lira 51 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 71 lira 55 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Saray’a dakikada bir asgari ücret Mehmet Şimşek duyurdu: İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolar kredi! Nur topu gibi yeni krizimiz oldu: Tavuk eti fiyatları neden yükseliyor? Tekel bayileri sigara boykotuna başladı: Firmanın hiçbir ürününü raflarımıza koymayacağız Uçak biletlerinde tavan fiyata zam