Hayal kırıklığında zirvede

Protestolar eşliğinde başlayan Şarm eş-Şeyh’teki 14 günlük İklim Zirvesi hayal kırıklığıyla sona erdi. Göstermelik zirvede devletler pek çok konuda anlaşamazken gezegenin talanı son sürat devam edecek. Zirvede diğer konferanslarda karar altına alınan ve uygulanmayan birçok konuya tekrar değinildi.

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Mısır’ın Şarm eş-Şeyh kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Zirvesi (COP27) tartışmalar ve protestolar eşliğinde sona erdi. 6-18 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen ve pek çok liderin de katıldığı COP27’de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in devletleri güçlü bir iklim anlaşması için “ayağa kalkmaya ve elinden geleni yapmaya” çağırmasına rağmen istenilen sonuç elde edilemedi.

1.5°C HEDEFİ TEYİT EDİLDİ

Zirvenin son gününde yayımlanan taslak müzakere metni görüş farklılığını ve tartışmaları ortaya serdi. Yıkıcı afetlere maruz kalan gelişmekte olan ülkelere fon sağlamak için önerilen kayıp-hasar finansmanının yer almadığı metinde Glasgow ve Paris Anlaşmaları’ndaki küresel sıcaklıklardaki artışı sınırlamaya ilişkin kilit noktalar teyit edildi.

Buna göre, en savunmasız ülkelerdeki kayıp ve zararları karşılamak için “geniş bir donör tabanından finanse edilecek özel bir fon oluşturulacak. Bu, yalnızca tarihsel olarak ısınmaya en çok katkıda bulunan zengin ülkeler tarafından finanse edilen fona sahip olmak yerine, Çin gibi yüksek emisyonlu gelişmekte olan ekonomilerin katkıda bulunması gerektiğini gösteriyor.

Nihai müzakerelerin yoğunluğunu yansıtan kapsayıcı anlaşma metni, geçen yıl Glasgow‘da yapılan COP26 anlaşmasındaki ve küresel sıcaklıklardaki artışı sınırlamaya ilişkin 2015 Paris Anlaşması’ndaki kilit noktaları yeniden teyit etti.

Metinde şu ifadeler yer alıyor: “Küresel ortalama sıcaklıktaki artışı sanayi öncesi seviyelerin 2 derece’nin oldukça altında tutma ve sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelerin 1,5 derece’nin hemen üzerinde sınırlama çabalarını sürdürme şeklindeki Paris Anlaşması sıcaklık hedefini yeniden teyit ediyoruz.”

Geçen yıl Glasgow’da düzenlenen COP26’daki son tartışmalar kömür konusundaydı. Zengin ülkeler çevreyi en çok kirleten fosil yakıt olarak kömürün kullanımını aşamalı olarak durdurmak istedi.

Hindistan ve Çin gibi gelişmekte olan büyük ekonomiler ise buna karşı çıktı.

Diplomatlar bir uzlaşma yolu bulmaya çalışırken genel kurul salonunda zorlu tartışmalar yaşandı. "Aşamalı durdurma" yerine "aşamalı azaltma" kararı alındı. Burada Hindistan ve diğer bazı ülkeler bu ifadeyi petrol ve gazı da kapsayacak şekilde genişletmek istediler.

GÖSTERMELİK ZİRVE

Zirve ilk günden son güne kadar doğa savunucuları ve kitle örgütleri tarafından protesto edildi. Protestocular gelişmiş ülkelerin verdikleri sözleri tutmasını ve doğayı yok eden politikalardan vazgeçmesini talep etti. İklim krizi için tahsis edilen paraların ödenmesini talep edilirken, zirvenin amaca ulaşmaktan çok uzak olduğu, göstermelik şekilde düzenlendiğini dile getirildi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Endemik çiçekleri motosikletle ezdiler Koza Altın’ın gözü şimdi de yaylalarda Şişli’nin ‘Kanal İstanbul’u mühürlendi Haddehane projesinin 'ÇED olumlu' kararına mahkemeden iptal kararı Türkiye plastik sorununun neresinde?