Hayatlarımızı birlikte savunuyoruz

BİRGÜN KADIN

KP iktidarı ve gericilerin uzun süredir hedefinde olan İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmek istenmesi gündemdeki yerini hâlâ koruyor. Sözleşme hakkında AKP Merkezi Karar Yürütme Kurulu’nda (MKYK), 5 Ağustos’ta karar verileceğinin açıklanması üzerine ülkenin dört bir yanından kadınlar; sosyal medyada ve sokaklarda mücadeleyi büyüttü. Günler güren eylemlerin ardından kadınların kararlı duruşu AKP’nin MKYK’sini ileri bir tarihe ertelemesini sağladı.

“İstanbul Sözleşmesi yaşatır” diyerek sözleşmeye sahip çıkan; AKP’nin gerici karanlığına teslim olmayan kadınlar, İzmir’de de polis müdahalesi sonucu işkenceyle gözaltına alındı. İzmir Valiliği, eyleme saatler kala ‘keyfi’ olarak kentte ‘eylem ve etkinlik’ yasağı getirdi. İzmirli kadınlar ise yasaklara rağmen sokakları doldurdu. Valiliğin yasak kararı yetmedi, polis İstanbul Sözleşmesi’ni savunan yüzlerce kadına orantısız şekilde müdahale etti. 16 kişinin gözaltına alındığı eylemde, sert müdahale ara sokaklarda gözaltı aracında da devam etti. Kadınlar, “En büyük umudumuz gözaltı aracının içinden arkaya baktığımızda kadınların alanı terk etmeyip saatlerce mücadeleye devam etmesi oldu” dedi.

Hiçbir şey bitmedi. Kadınlar yüzyıllardır devam eden haklarını arama mücadelesi sürüyor. Kadınlar üzerlerindeki karanlığa karşı bir arada durarak, birbirlerine omuz vererek sokaklarda haykıracak. Kadınlar, haklarını kazanana kadar, hiçbir kadını kaybetmeyene kadar mücadele edecek. Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkacak ve yaşayacak.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Kartal'da kadın cinayeti: Rezidansta katlettiği kadının ailesini "intihar etti" diye aramış Marmaris'te kadın cinayeti: Bıçaklanarak katledildi Kuruçeşme'deki ünlü mekânda cinsel istismar: 12 yıla kadar hapis istemi ABD’de ölü bulunan Yağmur Taktaş'ın ailesi, Andre Can F.'den şikayetçi oldu Yaylada cansız bedeni bulunan kadının üç arkadaşı gözaltına alındı