Herkese tahliye muhaliflere cezaevi yolu

Cezaevlerini boşaltma iddiasıyla hazırlanan, adli suçlara tahliye, düşünce suçlarına ise cezaevi yolu gösteren düzenleme, bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek. Düzenlemeye karşı çıkan muhalefet, düşünce suçlarından hapis cezası alanların cezaevinde kalmamasını istiyor

HÜSEYİN ŞİMŞEK

AKP ve MHP tarafından hazırlanan ve aşamalı olarak 100 binin üzerinde mahkûmun tahliyesini öngören Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.

Koronavirüs salgınından olumsuz etkileneceği gerekçesiyle yaklaşık 300 bin kişinin bulunduğu cezaevlerini boşaltmak isteyen AKP’nin teklifinde cinsel suçtan hüküm giyenler, kadına şiddet uygulayanlar, uyuşturucu hükümlüleri, hırsızlar ve katiller tahliye ya da izin yoluyla serbest bırakılırken gazeteciler, siyasetçiler ve insan hakları savunucularının cezaevinde tutulması şartı getirildi. TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen teklif bu haliyle onaylanırsa bir yılın altında hapis cezası alan ve hakaret gibi basit suçları işleyen kişiler bile adli suçluların yerine cezaevlerini dolduracak.

ÖNCELİK SİYASAL SUÇLARA OLMALI

CHP Milletvekili ve Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu, “Gerçek suçluları koruyan, kayıran ve sanal suçlar olarak tabir ettiğimiz düşünce suçlularını içeri atmayı öngören bir düzenleme ile karşı karşıyayız” dedi. Düzenlemenin gazetecileri, akademisyenleri ve iktidarı eleştiren tüm kesimleri cezaevine gönderilmesini içerdiğini vurgulayan Kaboğlu, “Düşünce suçları, siyasal niteliklidir. Bu nedenle, indirim ve afta öncelik siyasal suçlara tanınmalıydı. Zaten demokratik hukuk devletinde, şiddet çağrısı içermedikçe ve ırkçı söyleme dönüşmedikçe düşünce suçuna yer yoktur. Ama bu teklifte tam tersi, düşünce suçları için cezaevine giriş öngörülüyor, adli suçlar ise açık cezaevine gönderilerek ya da infaz süresi kısaltılarak tahliye edilecek” diye konuştu.

ANAYASA’YA AYKIRI

Bugün yapılacak görüşmeler öncesinde CHP ve HDP, kanun teklifi için hazırladığı muhalefet şerhini TBMM’ye sundu. Adalet Komisyonu’nun CHP’li üyeleri tarafından hazırlanan muhalefet şerhinde, iktidarın günü kurtarmak için böyle bir düzenlemeye imza attığı bildirildi.

Yargı bağımsızlığının olmadığı, talimatla tutuklamaların ve yargılamaların yapıldığı, siyasallaşmış bir yargı sisteminde cezaevlerini boşaltmanın soruna kalıcı bir çözüm sunmadığı ifade edilen muhalefet şerhinde şu tespitlere yer verildi:

“Sosyal medyada AKP iktidarına yapılan en ufak bir eleştiri içeren iletiye karşı savcılar harekete geçmekte, vatandaşlar tutuklanmaktadır. Muhalif kimlikleri bilinen yazarlar ve gazeteciler yaptıkları haberler gerekçe gösterilerek, yargılanmakta ve cezaevine gönderilmektedir. Yargıda gruplaşan ve birbirleri ile mücadele eden grup ve yapıları deşifre eden gazetecilerin tutuklanması, güçlü ve varlıklı olan kişilerin ilgili FETÖ soruşturmalarından para ve hatır karşılığı muaf tutulması ile oluşan FETÖ Borsası gibi oluşumları ortaya çıkartan gazetecilerin tutuklandığı bir sistemde asıl sorun adil yargılanma hakkının olmamasıdır. Yasa teklifi, Anayasa’ya aykırıdır. Tutuklu ve hükümlüler arasında keskin bir ayrım yapılması, gerçek suçlular, siyasi suçlular arasındaki ayrımcılık Anayasa’ya aykırılıkların başında gelmektedir.”

ÖZEL AF

TBMM Adalet Komisyonu’nun HDP’li üyeleri tarafından hazırlanan muhalefet şerhinde ise düzenlemenin “özel af” niteliğinde olduğu bildirildi. HDP’nin muhalefet şerhinde, “Belirli suç tipleri için hükmedilecek olan cezanın yalnızca yüzde 40’ının cezaevinde geçirilecek olması bir nevi cezasızlık politikasının uygulanmaya konmasıdır. Cezaevlerinin nüfusunda önemli ölçüde azalmayı da sağlayacak olan bu yöntemin hukuka ve Anayasa’ya uygunluğu tartışmalıdır. Kanun teklifinde her zaman, her yerde ve herkes için suç oluşturan yağma, hırsızlık, kasten yaralama gibi suçlar ile örgüt kurmak ve yönetme suçunun infazına indirim getirilirken şiddet unsuru olmayan veya düşünce özgürlüğü ihlali niteliğindeki Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlar kapsam dışı bırakılmaktadır” dendi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Bahçeli, Mehmet Şimşek'e sahip çıktı: Ferdi Tayfur'lu paylaşım hakkında açıklama Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak İktidar ‘yeni anayasa’ turuna başladı: Özel’den “Önce Anayasa’ya uyun” mesajı Koray Aydın: Kazanmayayım diye organize bir el çalıştı Özgür Özel'den tasarruf genelgesi çıkışı: "İsrafın kaynağı olanlar israfı durduramazlar"