İdlib krizi ve koronavirüs etkisindeki dolar yeni haftaya nasıl başladı?

Koronavirüsün etkileri ve İdlib krizinin ardından yüksel Dolar/TL kuru haftanın ilk gününe 6,23 seviyesinde başladı

Suriye'nin İdlib kentinde Türk askerlerine yönelik düzenlenen saldırı sonrası yaşananlar ve koronavirüsün etkilerinin izlenmeye devam edeceği haftanın ilk gününe Dolar/TL 6,23 seviyesinden başladı.

Piyasaların İdlib'deki yeni gelişmelere odaklanacağı yeni haftada yurt dışında ise koronavirüsün etkilerini azaltmak için merkez bankalarının hamleleri de yakından izleniyor.

Analistler ve finans kuruluşları Fed'in mart toplantısında 50 baz puan faiz indirimine gideceği yönünde görüş bildirmeye başladı. Fed Başkanı Jerome Powell da, koronavirüs salgınının yarattığı riskler ile karşı karşıya kalınması halinde ekonomiyi desteklemek için 'uygun şekilde' hareket edeceklerini söylemişti.

Bir başka açıklama da Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'dan geldi ve koronavirüs salgınının ekonomi için görünümü gölgelediği ortamda finansal piyasalarda istikrarı sağlamak için Banka olarak gerekli adımları atacaklarını söyledi.

Dolar hareketli başladı

Bu gelişmeler ışığında dolar/TL kuru yeni haftaya 6,23'ün; euro/TL ise 6,89'un üzerinde başladı. İşlemlerin açıldığı gece yarısı 6,25'in üzerine kadar tırmanan kur günün ilk ışıklarına doğru 6,23 seviyelerinde dengelendi. Saat 08:20 itibarıyla dolar, 6.2360 liradan, euro 6.8940 liradan el değiştiriyor.

Haftanın başlangıcında merkez bankalarından gerekenin yapılacağına yönelik mesajların etkisiyle Asya piyasaları da pozitif seyrediyor.

Petrol fiyatları 'arz kısıtlama' haberleriyle yükselişte

Hükümetlerin koronavirüs ile mücadele için teşvik tedbirleri ortaya koymaya başlamaları, Fed öncülüğünde global merkez bankalarının faiz indirimine gidecekleri beklentileri ve OPEC+'nın üretim kısıntısını derinleştireceği umutları petrol fiyatlarını yükseltti. 48 dolara kadar çekilen petrol fiyatları yeniden 51 doların üzerine çıkmış durumda.

Çin'de PMI tüm zamanların en düşüğünde

Çin'de koronavirüsten ölümler ciddi oranda azalsa da 1 aydan uzun bir süredir neredeyse durma noktasına gelen üretime dair somut veriler de gelmeye başladı. Çin ekonomisine koronavirüsü salgınının etkisi en net şekilde satınalma yöneticileri endeksi (PMI) verileri ile kendini gösterdi. Çin'de imalat ve imalat dışı sektörlerde PMI verileri tarihin en düşük seviyelerine indi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Saray’a dakikada bir asgari ücret Mehmet Şimşek duyurdu: İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolar kredi! Nur topu gibi yeni krizimiz oldu: Tavuk eti fiyatları neden yükseliyor? Tekel bayileri sigara boykotuna başladı: Firmanın hiçbir ürününü raflarımıza koymayacağız Uçak biletlerinde tavan fiyata zam