İktidar tutarsız, çözüm uzakta

İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin yankıları sürerken iktidardan tutarsız açıklamalar geliyor. Kadınlar ise darp ediliyor, katlediliyor. Sadece bir günde medyaya yansıyan şiddet vakaları dikkat çekiyor.

HABER MERKEZİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisi AKP, sık sık İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasını savunmaya devam ederken kadınlar erkekler tarafından şiddete maruz bırakılıyor ve katlediliyor. İçişleri Bakanlığı’nın kadına yönelik erkek şiddeti vakalarının azaldığına yönelik iddiaları hafızalardaki yerini korurken Aile Bakanı’nın ise TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu’nda pandemide şiddet vakalarının yüzde 32 arttığını açıklaması dikkat çekti.


İktidar mensuplarının kadın cinayetleri ve erkek şiddeti vakalarına ilişkin birbirinden tutarsız ve zaman zaman da feminist örgütleri ‘yalancılıkla’ suçlayıcı açıklamalarının bir bakan tarafından yalanlanması bu tutarsızlığı daha da ortaya koydu. Tüm bunlar olurken kadınlar katledildi, şiddete maruz bırakıldı, şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Antalya Muratpaşa’da A.S.D. adlı erkeğin S.N.G. adlı kadına saldırıp öldürmek istediği iddia edildi. S.N.G., bir apartmanın 2’nci katından park halindeki bir otomobilin üstüne düştü. Otomobilin cam tavanı kırılınca aracın içine düşen S.N.G., komşuların haber vermesiyle hastaneye kaldırıldı. İfadesi alınan S.N.G., evine gittiği A.S.D.’nin kendisini pencereden aşağı attığını söyledi. Gözaltına alınan A.S.D. suçlamaları kabul etmedi. ‘Görevi yaptırmamak için direnme, kasten yaralama, kişilerin huzur ve sükûnunu bozma, tehdit ve hakaret’ suçlarından kaydı olan A.S.D. ile S.N.G gözaltına alındı. Görgü tanıkları ise erkeğin kadını zorla evine götürdüğünü ve kadının yardım istedikten sonra aşağı düştüğünü belirtti.

Çankırı’da ise boşanan çift ile yakınları arasında çıkan kavga sonrası iki kişinin tutuklanmasına karar verildi. M.Ç. adlı kadın ve çocukları boşandığı erkek tarafından darp edildi. Saldırgan S.Ç. ile yakını O.Ç. ve T.G. tutuklama istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Çankırı Adliyesi’nde görülen duruşma sonucu fail S.Ç. ve yakını O.Ç.’nin tutuklanmasına karar verildi.

HATIRLAMIYORMUŞ!

Öte yandan ODTÜ kütüphanesinde çalışan D.K. ve M.Y. adlı kadınları cinsel tacize maruz bırakan Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Araştırma Görevlisi Davut D.’nin 10 yıla kadar hapsi istendi. ‘Zincirleme şekilde basit cinsel saldırı’ suçundan hakkında dava açılan Davut D.’nin Ankara 35’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına başlandı. Mahkemedeki savunmasında kütüphaneye gittiğini hatırlamadığını söyleyen Davut D.’nin, suç tarihlerinde içeriye girerken güvenlik kamerasına yansıyan görüntüleri dava dosyasında delil olarak yer aldı.

***

Sözleşmeden vazgeçmeyiz

Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması, Balıkesir’in Ayvalık ve Edremit ilçelerinde önceki gün iki kadının katledilmesine ilişkin açıklama yayımladı. Kadınlardan birinin koruma kararı olmasına rağmen öldürüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Kadın cinayetleri hiç hız kesmeden devam ediyor!” denildi. Erkek egemen sistemin kadınları katletmeye devam ettiği vurgulanan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Kadınların yaşamlarının güvencesi olan ve kadınların kanları ile yazılan İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı Cumhurbaşkanı kararı ile çıkılmıştır. Bu kararı tanımıyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nden asla vazgeçmiyoruz.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Kadınlar baskıya karşı 1 Mayıs’ta alanlarda: Eril düzene isyan! Siz misiniz tek adamın kararına itiraz eden? Cin şişeden çıktı bir kere! Murat Göğebakan'ın eski eşi Sema Bekmez'in ölüm nedeni belli oldu Yaylada cansız bedeni bulunan kadının üç arkadaşı gözaltına alındı