'İliğimizin kurumasına sakın izin vermeyin'

Lösemiye yakalanan kızı için uygun kemik iliği arayışında olan gazeteci Şenol Goncagül, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a açık mekt

Esra CENGİZ

 

Lösemiye yakalanan kızı için uygun kemik iliği arayışında olan gazeteci Şenol Goncagül, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a açık mektup yazdı. Goncagül, yeni verici bulunamadığı için dünyaya kapanma olasılığı bulunan Kemik İliği Bankası'na sahip çıkılmasını istedi... Goncagül "Sadece kızım değil yüzlerce can umudunu bu bankaya bağlamış durumda. İliğimizin kurumasına izin vermeyin" dedi.

Gazeteci Goncagül'ün kızı Nur Yasemin Goncagül 2000 yılında yakalandığı lösemi (ALL) hastalığı için 2.5 yıl tedavi gördükten sonra, hastalığı tekrarladı. Kemik iliği nakli gerekliydi. Ailesinden ve yakınlarından uygun donör bulunamadı. Türkiye'deki kayıtlı 27 bin donörden eşleşme sağlanamadı. Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi nde Prof Dr Sema Anak'ın ABD ve Avrupa'daki önemli uzmanlar ve merkezlerle bağlantıları sayesinde, ilaçla tedavide başarı sağlandı. Halen Çapa'da aynı uzman tarafından tedavisi sürüyor. Tedavi tıkanır veya sekteye uğrarsa, tüm dünyadan donör aranması gerekiyor. Daha önce dünyadaki merkezlerde kayıtlı 9 milyon donörden hiç biri ile uyum sağlanamamıştı.Yasemin; kemik iliği nakli bekleyen 400 lösemi hastası çocuktan sadece bir tanesi.

 

Goncagül'ün Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a hitaben yazdığı mektup şöyle:

"BİRGÜN Gazetesi'nin 'Hastalar bağış bekliyor" haberini okumuşsunuzdur.

Başına gelmeyen bilmez! Çocuğunuz lösemi hastasıdır. Kemik iliğine ihtiyaç vardır. Önce, yakın aile bireylerinden, tutmazsa, sonraki kuşak akrabadan uygun doku aranır. Üçüncü aşamanız, Türkiye'deki Kemik İliği bankalarından kayıtlı donörlerin taranmasıdır. Dördüncü aşama ise; Dünya Kemik İliği Bankasından uygun donör beklemektir.

Biz kızımız Nur Yasemin için bu yolların tümünü denedik. Olmadı!

Dünyada kayıtlı 9 milyon donörden bir tanesi bile kızımıza gerekli olan dokuya uymadı. Şanslıymışız ki, Prof Dr Sema Anak ile tanıştık ve tedavimize ilik nakli gerekmeden devam edebiliyoruz.

Kemik iliği bankası kapanırsa, zaten Türkiye'de yetersiz olan donör sayısı ile başbaşa kalacak, hatta bunları da kaybedeceğiz.

AB kriterlerini yakalama kaygısına düşen bir ülkede, böyle bir başarısızlığın faturası kesilse kesilse hasta ve yakınlarına kesilir.

Çapa Tıp Fakültesi'nde Kemik İliği Bankasında bekleniyorsunuz.

Donör sayısını arttırmak için başkaca yapabileceğimiz bir şey yok maalesef." Günün Manşetleri için tıklayın

Çok Okunanlar
Abdülhamitçiler, Osmanlıcılar, İslamcılar; nerdesiniz? Timşel Çocukların gözünde okul nedir, öğretmen kimdir? Hoş geldin kadınım Görsel antropoloji ve Documentarist Belgesel Günleri