İşte ‘Türkiye modeli’: Emekçilerin gelirden aldığı pay 2 yılda yüzde 37’den yüzde 25’e düştü!

TÜİK’in açıkladığı büyüme verileri, emeği ile geçinen kesimlerin nasıl bir yoksullaştırma saldırısı altında olduğunu çarpıcı biçimde gözler önüne serdi. Son iki yılda, milli gelirden emeğin aldığı pay yaklaşık yüzde 37’den yüzde 25’e kadar geriledi.

TÜİK’in açıkladığı milli gelir istatistikleri, emekçilerin nasıl bir fakirleştirme dalgasına maruz kaldığını ortaya koydu. Buna göre milli gelirden işgücü ödemelerinin aldığı pay son iki yılda yüzde 38’den yüzde 25’e düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2. çeyreğe ilişkin milli gelir istatistiklerini yayımladı. Veriler, ekonominin 2. çeyrekte yıllık bazda yüzde 7,6 büyüdüğünü gösterirken işgücü ödemelerinin payının ne kadar küçüldüğünü de bir kez daha ortaya koydu.

Verilere göre işgücü ödemeleri, 2022 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 66,4 arttı. Ancak buna rağmen, işgücü ödemelerinin milli gelirden aldığı pay son bir yılda yüzde 32,6’dan yüzde 25,4’e düştü.

Ekonomist Uğur Gürses, TÜİK’in açıkladığı veriler üzerinden emekçilerin milli gelirden aldığı payın yıllar içinde nasıl küçüldüğünü gösteren çarpıcı bir grafik paylaştı. Gürses’in paylaştığı grafikte sermayenin aldığı payın ise aynı dönemde işgücü payının tam tersi biçimde yükseldiği görülüyor.

Emeğin aldığı payın küçülmesinde, ekonomi ve çalışma yaşamı uzmanları, sendikalar, siyasetçiler ve yazarlar da dikkat çekti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Taksim 1 Mayıs’la özdeştir! İktidar, hukuksuz ve keyfi 1 Mayıs yasağını sürdürüyor! Özel'den Yerlikaya'ya '1 Mayıs' telefonu: Kararınızı gözden geçirin İftarlarını tabip odasında açacaklarmış Bir elde karanfil, bir elde mahkeme kararı: 1 Mayıs’ta Taksim'e!