İstihdam seferberliği ‘yalan oldu’

Hükümetin ‘istihdam seferberliği’ adını verdiği çalışmasına rağmen işsiz sayısı son 1 yılda 330 bin kişi arttı. Gerçek işsiz sayısı ise 6 milyon kişiye dayandı

SEMİH GÜVEN semihguven@birgun.net @semihguvenn

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan ‘Mayıs 2017 dönemi Hanehalkı İşgücü Araştırması’ sonuçları, hükümetin istihdam seferberliği adı verdiği sürecin işsizliği düşürmeyip daha da artırdığını ortaya koydu. Mayıs döneminde işsizlik geçen yılın aynı dönemine göre 0,8 puan artışla yüzde 10,2 olurken, son bir yılda işsiz sayısı 330 bin arttı. Gerçek işsiz sayısı ise 6 milyon kişiye dayandı.

TÜİK’in işsizlik rakamlarını değerlendiren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü, (DİSK-AR) son bir yılda istihdam artış hızının bir önceki yılın aynı dönemine göre yavaşladığını ve istihdam teşviklerinin iddia edilen sonucu vermediğini tespit etti. Son bir yılda istihdam sadece 621 bin artarken, işgücüne katılanların 330 bini ise iş bulamayarak işsizler ordusuna dahil oldu. Resmi işsiz sayısı 3 milyon 225 bine yükselirken, geniş tanımlı işsiz sayısı 5,9 milyon kişiye ulaştı.

Genç işsizliğinde artış durmuyor
DİSK-Ar raporunda genç işsizlik, kadın işsizliği ve tarım dışı işsizlikte ciddi artışlar yaşandığı görüldü. Mayıs 2017 döneminde genç (15-24 yaş arası) işsizliği 2,4 puan artarak yüzde 19,8’e yükseldi. Tarım dışı genç işsizliğinde ise artış devam etti. Tarım dışı genç işsizliği bir önceki yılın aynı dönemine göre 3 puan artış göstererek yüzde 23,2’ye yükseldi. Genç kadın işsizliğinde ise rakam çok daha yüksek oldu. Genç kadın işsizliği bir önceki yılın mayıs ayına göre 4,7 puan artarak yüzde 25’e tırmandı. Her 4 genç kadından biri işsiz kaldı.

Yoğun teşvikler fayda etmedi
2017 yılında sağlanan yoğun teşviklere ve “istihdam seferberliği” iddialarına rağmen, son bir yılda yaşanan istihdam artışı 621 bin ile sınırlı kaldı. Oysa bir önceki dönemde (Mayıs 2015-Mayıs 2016) istihdam artışı 795 bin olarak gerçekleşmişti. Türkiye ekonomisi yoğun teşviklere rağmen, ancak bir önceki dönemden daha az istihdam yaratabildi.

Öte yandan; iş bulma ümidini kaybeden işsizler, iş aramayan ancak çalışmaya hazır olan işsizleri ile mevsimlik ve zamana bağlı eksik çalışanlar hesaba katıldığında gerçek işsizlik 219 binlik bir artışla, 5 milyon 879 bin olarak gerçekleşti ve rapor 574 bin işsizin iş bulma ümidini kaybetmiş durumda olduğunu ortaya koydu.

İşsizlik nasıl düşer?
TÜİK’in verilerinin işsizlikte artış eğiliminin devam ettiğini ve ‘istihdam seferberliği’ çabalarının sonuç vermediğini gösterdiğini ifade eden DİSK-AR’ın işsizliğin azaltılması için sunduğu önerilerden bazıları şöyle:

“Haftalık çalışma süresi gelir kaybı olmaksızın 37,5 saate, fazla mesailer için uygulanan yıllık 270 saat sınırı 90 saate düşürülmeli

“Herkese en az bir ay ücretli yıllık izin hakkı tanınmalı.

“Güvencesiz çalışma biçimlerine son verilmeli.

“Sendikal hak ve özgürlüklerin kullanımı güvence altına alınmalı.

“Kadın istihdamının artırılması ve işsizliğinin azaltılması için işgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmeli.

***


Ekonomi büyüyorsa işsizlik neden artıyor?

Hükümetin sözcüleri tarafından paylaşılan ‘rekor büyüme geliyor’ söylemlerine rağmen işsizliğin artış göstermesinin istihdam yaratamayan bir büyümeye işaret ettiğini ifade eden Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dr. Aziz Çelik, büyüme-istihdam ilişkisinde yaşanan kopukluğunun teorik olarak 2 nedenden oluştuşabileceğini söyledi. Üretimde kullanımı artan yüksek teknolojinin teorik olarak istihdam artışını frenleyeceğini söyleyen Çelik, Türkiye’de ise bu durumdan bahsedilemeyeceğini, işçilerin daha uzun ve yoğun biçimde çalıştırılarak büyümenin sağlandığı tespitinin daha olası olduğunu belirtti. İşgücüne katılımda son bir yılda 1 milyon kişinin işgücüne dahil olmasına rağmen bunlardan 330 binine iş bulunamadığını işaret eden Çelik, bu durumun işsizliği artırdığını, dolayısıyla hükümet ve hükümet yanlısı medya tarafından başarı olarak sunulamayacağını söyledi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Saray’a dakikada bir asgari ücret Mehmet Şimşek duyurdu: İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolar kredi! Nur topu gibi yeni krizimiz oldu: Tavuk eti fiyatları neden yükseliyor? Tekel bayileri sigara boykotuna başladı: Firmanın hiçbir ürününü raflarımıza koymayacağız Uçak biletlerinde tavan fiyata zam