Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: 2022'de 334 kadın, erkekler tarafından öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2022 yılında erkekler tarafından 334 kadının öldürüldüğünü açıkladı. Kadınların yüzde 53’ü evli olduğu erkekler tarafından katledilirken cinayetlerin yüzde 63’ü kendi evlerinde gerçekleşti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2022 yılına ait erkek şiddeti verilerini açıkladı. Buna göre 334 kadın öldürülürken, 245 kadın ölümü ise şüpheli olarak kayda geçti.

2010 yılından bu yana kadın cinayetlerini takip ettiklerini belirten Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, “Geçen bu 12 yılda kadın cinayetlerinin azaldığı tek yıl İstanbul Sözleşmesi’ne imzanın atıldığı 2011 yılıdır. İstanbul Sözleşmesi hakkında tartışmalar başladığından bu yana kadın cinayetleri ve şüpheli ölümlerde artış yaşandı. İstanbul Sözleşmesiz geçirdiğimiz bu yılda da kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerinde büyük bir artış gerçekleşti” dedi.

Platform’dan yapılan açıklamada 2022 yılının sonunda İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G’yi 6 yaşındayken Kadir İstekli ile 'evlendirdiği' ve H.K.G’nin yıllarca süren cinsel istismara maruz bıraktığı ortaya çıktığı hatırlatılarak çocukların devlet tarafından istismara karşı yalnız bırakıldığı belirtildi.

“MEŞRUİYETİNİ KAYBETMİŞ BİR İKTİDAR ANAYASA YAPAMAZ”

Kamuoyunda ‘başörtüsü yasası’ olarak bilinen ve AKP tarafından ‘ailenin korunması’ gerekçesiyle hazırlanan anayasa değişikliği teklifin LGBTİQ+’ları hedef gösterdiğini söyleyen Platform, “Toplumun gerisinde kalan, eşitsizliğe uğrayan kesimleri görmezden gelen, meşruiyetini kaybetmiş bir iktidar anayasa yapamaz. Toplumun özneleriyle, beraber tartışarak; eşitlikçi, özgürlükçü ve demokratik bir anayasayı biz yapacağız” dedi.

Şüpheli kadın ölümlerinin artışına dikkat çeken Platform, “2022 yılında öğrendiğimiz 245 kadının şüpheli ölümleri bir an önce açığa çıkarılmalıdır. Yapılacak şey bellidir; 6284 sayılı koruma kanunu ve İstanbul Sözleşmesi tüm kurum ve kuruluşlarla beraber etkin ve bütünlüklü uygulanmalıdır. Şüpheli kadın ölümlerinin soruşturmaları dikkatli bir şekilde incelenmeli ve hızlıca sonuçlandırılmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerinden öne çıkan başlıklar şu şekilde:

>> "23 kadın öldürüldüğü anda fail hakkında tedbir kararları olmasına rağmen korunmadı.

>> Öldürüldüğünde tedbir kararı olan kadınların %50’si boşanma aşamasında olduğu erkekler tarafından öldürüldü.

>> Bu yıl 34 olayda kadınların yanında yakınları da öldürüldü, 24 olayda ise kadının yakınları yaralandı.

>> Kadın cinayetlerinden %14’ünde faillerin adli sicili kayıtları var.

>> Aralık ayında öldürülen 22 kadının 6’sı evli olduğu erkek, 4’ü birlikte olduğu erkek, 2’si eskiden birlikte olduğu erkek, 2’si eskiden evli olduğu erkek, 3’ü babası, 1’i oğlu, 1’i akrabası, ve 1’i kardeşi tarafından öldürüldü. 2 kadının ölümüne sebep olan kişilerin yakınlık durumu tespit edilemedi.

>> Kadınların 14’ü evinde, 4’ü sokak ortasında, 1’i işyerinde, 1’i arazi ortasında, 1’i tören salonunda ve 1’i restoranda öldürülüldü. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 63’ü evlerinde öldürüldü.

>> 12’si ateşli silahlarla, 6’sı kesici aletle, 2’si boğularak, 1’i darp edilerek ve 1’i otomobille ezilerek öldürüldü.

KADINLARI EN ÇOK EVLİ OLDUĞU ERKEK ÖLDÜRDÜ

>> 2022 yılında öldürülen 334 kadının 154’ü evli olduğu erkek, 35’i birlikte olduğu erkek, 27’si eskiden birlikte olduğu erkek, 26’sı akrabası, 19’u eskiden evli olduğu erkek, 19’u tanıdık birisi, 17’si babası, 10’u oğlu, 6’sı kardeşi, 4’ü tanımadığı biri, 1’i kendisini bir süredir takip eden erkek, 1’i hastası, 1’i işvereni, 1’i üvey babası tarafından öldürüldü. 13 kadının ölümüne sebep olan kişilerin yakınlık durumu tespit edilemedi.

2022 YILINDA KADINLAR ÇOĞUNLUKLA EVLERİNDE ÖLDÜRÜLDÜ

>> Kadınların 209’u evinde, 46’sı sokak ortasında, 16’sı iş yerinde, 10’u arabada, 10’u arazide, 8’i kamusal alanda, 6’sı ıssız yerde, 4’ü otelde, 4’ü su ve kenarında, 2’si yol kenarında, 1’i rüzgar türbinlerinin yanında, 1’i apartman girişinde, 1’i kafede, 1’i eğlence mekanında öldürüldü. 15’inin öldürüldüğü yer tespit edilemedi. Öldürülen kadınların yüzde 63’ü evlerinde öldürüldü.

2022 YILINDA KADINLAR EN ÇOK ATEŞLİ SİLAHLARLA ÖLDÜRÜLDÜ

>> 182’si ateşli silahlarla, 90’ı kesici aletle, 26’sı boğularak, 18’i darp edilerek, 5’i yüksekten atılarak, 2’si kimyasal madde ile, 2’si yakılarak, 1’i otomobille ezilerek, 1’i bilinçli kaza yaptırılarak öldürüldü. 7 kadının hangi silahla öldürüldüğü tespit edilemedi.

>> Ulaşılabilen veriye göre kadınların 58’i bir işyerinde çalışıyor, 14’ü bir yerde çalışmıyor ve 262 kadının ise çalışma durumu tespit edilemedi.

YILIN SON AYINDA 22 KADIN KATLEDİLDİ

>> Aralık ayında öldürülen 22 kadının 6’sı evli olduğu erkek, 4’ü birlikte olduğu erkek, 2’si eskiden birlikte olduğu erkek, 2’si eskiden evli olduğu erkek, 3’ü babası, 1’i oğlu, 1’i akrabası ve 1’i kardeşi tarafından öldürüldü. 2 kadının ölümüne sebep olan kişilerin yakınlık durumu tespit edilemedi.

>> Kadınların 14’ü evinde, 4’ü sokak ortasında, 1’i işyerinde, 1’i arazi ortasında, 1’i tören salonunda ve 1’i restoranda öldürülmüştür. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 63’ü evlerinde öldürüldü.

>> 12’si ateşli silahlarla, 6’sı kesici aletle, 2’si boğularak, 1’i darp edilerek ve 1’i otomobille ezilerek öldürüldü."

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Siz misiniz tek adamın kararına itiraz eden? Yaylada cansız bedeni bulunan kadının üç arkadaşı gözaltına alındı Cin şişeden çıktı bir kere! Evli olduğu kadını tüfekle katleden erkek, intihar etti Kadınlar baskıya karşı 1 Mayıs’ta alanlarda: Eril düzene isyan!