KADIN MÜFTÜ YOLU AÇILIYOR

Diyanet'in 'Yükselme Yönetmeliği'nde yapacağı bir değişiklikle, kadınlar da sınava girip müftü yardımcısı olacak ERKEK SOYU MU TÜKENDİ? DİYANET'in kararı CHP ve islami çevreler

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI'NDAN YENİ DÜZENLEME

Kadınlara müftü yardımcılığı

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kadınlara müftü yardımcılığı görevinde kadro açması CHP ve islami çevreler tarafından olumlu karşılanırken, Diyanet İşleri eski başkanı Prof. Dr. Süleyman Ateş konuyu; ''erkeklerin soyu mu tükendi'' sözleriyle yorumladı

Diyanet İşleri Başkanlığı, Sınav Atama Nakil ve Görevde Yükselme Yönetmeliği'nde yapacağı bir değişiklikle kadınlara da müftü yardımcısı olma yolunu açıyor. Türkiye'de bugüne kadar kadınlar, idari makam olan müftülük vazifesi yapmadı. Ancak başkanlığa bağlı 76 vaize, 2374 Kur'an kursu öğreticisi ve 54 din hizmetleri uzmanı kadın personel çalışıyor.

İslam dininde kadınların fetva verme mertebesine ulaşabilmesini engelleyen hükümlerin olmadığını belirten din bilginleri,fetva verecek kişilerin İslam dini konusunda bilgi düzeyinin yeterli olması gerektiği söylüyorlar.

Uzun zaman önce gündeme gelen ancak AKP iktidarı konusunda somut adımlar atılan kadın müftü yardımcısı konusu, anamuhalefet partisi tarafından da olumlu karşılandı. CHP kadınların kamu içindeki istihdamının kadın-erkek eşitliğine göre düzenlenmesini olumlu olarak karşılıyor.

Diyanet yetkilileri kadın müftü yardımcılarının Diyanet'te orta kademede görev alacaklarını açıkladılar. Öncelikle bazı büyük illere kadın müftü yardımcısı atanmasının planlandığını bildirdi. Kadın müftü yardımcıları ilk etapta Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere nüfusu yoğun olan 10 veya 15 büyük ilde görevlendirilecek.

Kadın müftü yardımcılarında; İlahiyat Fakültesi mezunu olmaları, daha önce Diyanet İşleri'nde çalışmış olmaları, yüksek lisans ya da doktora yapmış olma şartları aranacak.

Emine Şenlikoğlu Yazar

Kadından sadece müftü yardımcısı değil, müftü de olur. İslam tarihinde bunun birçok örneği vardır. Hz Ayşe de müftüydü. Ancak burada dikkat edilecek nokta, bu kişilerin devletin mi yoksa İslam'ın müftüsü mü olacaklarıdır. Gerçekten bu kişiler İslamın müftüsü olacaklarsa zaten başörtülü olmak durumundalar. Ama devletin müftüsü olacaklarsa mini etekli de olabilirler. Şahsen ben başörtüsü yoksa ben onlara müftü demem.

Ali Topuz CHP milletvekili

Kadın müftü yardımcısı olmaması için bir engel yok. Yararlı olacağını da düşünüyorum. Benim anlayışıma göre kadınların ve erkeklerin cinsiyetleri nedeniyle iş ayrımı yapılması yanlış. Bu durumun dinimize göre de uygun olduğunu düşünüyorum. Sık rastlanan bir olay değil elbette ama dine aykırı değilse neden olmasın ki? Bu memurların kılık kıyafetlerine gelince, türban takmaları gibi bir durum olamaz. Turban bir siyasi simgedir. Bunu uzmanlar tartışacaktır ama bu kişiler memurlar.

Prof Hüseyin Hatemi(İ.Ü.Medeni Hukuk Kürsüsü)

Kadın müftülerin varlığının İslami bakımdan hiçbir mahsuru yoktur.Çünkü İslamda kadının fetva verme mertebesine yükselemeyeceğine ilişkin hiç bir hüküm yoktur. Müftülük ruhani bir meslek değildir. İlim ve bilgi sunma işidir. Şayet kadınlar da gereken ilmi şartlara sahipse elbette fetva verebilirler. Zaten Sünni mezhebindeki yerleşik, kabul edilmiş içtihatlara göre fetvalar verildiği için sınırlar bellidir. Kadın müftü yardımcıların başörtülü olması sorunu gündeme gelebilir. Ancak ben kamu hizmetlerinde çalışacak kadınların örtünme sorununun kendi özgür iradelerine bırakılması gerektiğini düşünüyorum. Çankaya'da bile başörtülü memur çalışabilmeli. Türkiye'de artık yanlış anlamda İslamcı çevreler çok fazla güçlü değil. Zaten İslam'da kadının fetva veremeyeceğine dair hüküm olmadığı için çok büyük tepki yaratacağını düşünmüyorum. Ufak bazı çevrelerde yadırgama olabilir. Bu önemli değil. Diyanetteki yenilenme hareketi olumlu ama yeterli değil. Diyanet özerk bir kurum olmalı.

Hidayet Şefkatli Tuksal (Başkent Kadın Platformu)

Diyanetin kadın müftü yardımcısı kadrosunu olumlu karşılıyorum. Ancak bu başörtü mücadelesinin bir parçası değildir. İslami çevreler de sıcak bakacaktır. Zaten ''alo fetva'' hattında vaizlik yapan kadınlardan alışkınlar. Müftü yardımcısı kadınlar fetva vermeyeceklerdir. Daha çok Diyanet'in ulaştığı kadınların sorunları konusunda danışmanlık hizmeti vereceklerdir.

Prof.Dr. Süleyman Ateş(Diyanet İşleri Eski Başkanı) Fanatik bir uygulama. Erkeklerin soyu mu tükendi ki kadınlar gündeme getiriliyor. Siyasi çevrelere iyi görünmek için yapılıyor. Yarın kadınlardan imam mı yapacağız. Geleneklere uygun değil kadın müftü yardımcıları. Ancak dinen bir sakıncası yok.

Candan Yıldız - Deniz Gökçe

Günün Manşetleri için tıklayın

Çok Okunanlar
Hoş geldin kadınım Hafriyat Karaköy açıldı DOSYA: Kaypakkaya, devletin en çok korktuğu önderlerden biriydi Cam kırığının uğuru Yazım yanlışları