Kadınlar 8 Mart'ta pek çok kentte sokaklarda: Dayanışma yaşatır!

Kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bir kez daha sokaklara çıktı. Erkek şiddetine ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadele eden kadınlar, birçok kentte eylemler gerçekleştirdi. Ankara'da Sakarya Meydanı'nda toplanan ve Yüksel Caddesi'ne yürümek isteyen kadınlar, polis tarafından engellendi. Kadınlar ‘Barikatı aç’ sloganı atarak engellemelere tepki gösterdi.

HABER MERKEZİ

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Türkiye’nin birçok kentinde kadınlar erkek şiddetine ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı alanlara çıktı.

Açıklamalarda, Patriyarka, kapitalizm, erkek şiddeti, ırkçılığa karşı; barış, demokrasi, eşit ve özgür bir ülke çağrısı yapıldı.

ANKARA

Ankara Kadın Platformu ve Feminist Gece Yürüyüşü’nün yaptığı ortak çağrıyla kadınlar Sakarya Caddesi’nde bir araya geldi.

Yapılacak buluşma öncesi Sakarya Caddesi polis ablukası altına alındı. Sakarya Meydanı'nda toplanan ve Yüksel Caddesi'ne yürümek isteyen kadınlar, polis tarafından engellendi. Kadınlar ‘Barikatı aç’ sloganı atarak engellemelere tepki gösterdi.

İSTANBUL

8 Mart Dünya kadınlar günü dolayısıyla her yıl Taksim'de düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü, bu sene de Beyoğlu Kaymakamlığınca yasaklandı. Taksim’e yapılan çağrı nedeniyle tüm sokaklar polis bariyerleriyle kapatıldı. Kararı tanımayan kadınlar yasağa rağmen Beyoğlu sokaklarında toplandı. Engellemelere rağmen toplanan kadınlar, "Hükümet istifa" ve "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları attı. Yürüyüşün sona ermesinin ardından alandan ayrılmak isteyen kadınlara polis izin vermedi. Biber gazı ile müdahale eden polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

"BİZ DİRENMEYİ SEÇİYORUZ"

BURSA

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde onlarca kentte kadınlar isyanını sokağa taşıdı. Bursa ve Artvin’deki eylemlere katılan kadınlar, iktidarın şiddeti meşrulaştırdığına dikkat çekerek buna karşı direnmeyi seçtiklerini ifade etti. Kadınlar, özgür yaşamı kazanana kadar vazgeçmeyecek.

Bursa Sol Feminist Hareket'ten Serpil Namalan, AKP ve neoliberal gerici-dinci sömürü düzeninin kadınların her alandaki varlığını ve gücünü yok etmek için çalıştığını belirtti. AKP iktidarı döneminde binlerce kadının katledildiğini hatırlatan Namalan, “İktidar kadınlara yönelik her türlü şiddeti meşru hale getiriyor. Buna Örgütlü bir biçimde direnen feminist mücadele karşısında korku duyan AKP, elindekini mücadeleyi yok etmek için kullanmaktan çekinmiyor.

Yalnızca kadın olduğu için hedef tahtasına konan bizler her şeye rağmen direnmeyi seçiyoruz” dedi. Kadınların sermaye tarafından sömürüldüğünü vurgulayan Üzgün değil, öfkeliyiz. İktidara öfkeliyiz, yarattığı yıkıma, her gün bir kadın arkadaşımızın yaşamını yitirmesine, katledilmesine öfkeliyiz.” Namalan, şunları söyledi: "Feminist mücadelemizi sol, sosyalist, sınıfsal bir bakış açısıyla yeniden ve daha güçlü inşa etmemiz gerekiyor."

ARTVİN

Artvin Hopa Sol Feminist Hareket'ten Nefise Çınar Yenigül ise Clara Zetkin’in eşitlik özgürlük için yaktığı meşalenin milyonlarca kadının mücadelesiyle büyüyerek yanmaya devam ettiğini ifade etti. Yenigül, şunları dile getirdi: "Depremde kaybettiğimiz binlerce insanımızın acısının içimizde açtığı derin üzüntüye, depremin geleceğini bile bile hiçbir tedbirin alınmamış olmasının yarattığı isyana, kayıp çocukların çığlıklarına ses vereceğiz. Siyasal İslam ve tek adam rejimi kadınları tahakküm altına alma ve yıllardır mücadele ederek kazandığımız haklarımızı birer birer kadınların elinden almak için iktidarın gücün,ü her türlü baskı ve korku politikalarıyla derinleştirmeye devam ediyor. Yasaklarına, saldırılarına asla teslim olmadık."

EDİRNE

Edirne’nin Keşan ilçesinde, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yürüyüş düzenlendi. Keşan Kent Konseyi tarafından düzenlenen yürüyüşte, Maraş ve 11 ilde yaşanan depremde hayatını kaybeden kadınlar anıldı ve saygı göstermek adına slogan atılmadı.

Yürüyüş sonrası yapılan basın açıklamasını okuyan Keşan Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Saliha Kafalı, Maraş'ta yaşanan depremin, o bölgede yaşayan kadınların ve çocukların yaşamlarını yaşanılmaz kıldığını ve zorlukları daha da artırdığını belirtti.

HATAY

Kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında dün Hatay’ın Defne ilçesindeki Uğur Mumcu Bulvarı’nda bir araya geldi.

Alana yaşam zinciri dedikleri mor kurdeleyle gelen kadınlar "Kadın yaşam özgürlük", "Enkazı biz kaldıracağız" sloganları atarak "Sorulacak bir hesap kurulacak bir yaşam var, hafızam hesap soracak öfkem seni yıkacak, kadın dayanışması yaşatır" dövizleri taşıdı.

Eyleme onlarca kadının yanı sıra HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve Hatay'daki Gezi protestoları sırasında polisin müdahalesi sonucu 23 yaşında hayatını kaybeden Ahmet Atakan'ın annesi Emsal Atakan da katıldı.

HAKKARİ

Hakkari’de Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 8 Mart kapsamında bir araya geldi. Hakkari Valiliği, HDP ve TJA’lı kadınların 8 Mart dolayısıyla hastane önünden parti binasına kadar yapmak istediği yürüyüşe, 15 günlük eylem ve etkinlik yasakları gerekçesiyle izin vermedi.

Bunun üzerine kadınlar, basın açıklaması gerçekleştirdi.

Fotoğraf: MersinFotoğraf: Mersin

MERSİN

Mersin Kadın Platformu bileşenleri, valiliğin 15 günlük eylem yasağına rağmen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yapılan Feminist Gece Yürüyüşü'nde buluştu.

Mersin Kadın Platformunun çağrısıyla akşam saatlerinde Kuşimato sokağında bir araya gelen kadınlar polisin geniş güvenlik önlemleri arasında Adnan Menderes Bulvarı'ndaki Özgecan Aslan Barış Meydanına kadar yürüdü.
Kadınlar eylemde "Hükümet istifa", "Deprem değil bu bir katliam", "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa", "AKP'den hesabı kadınlar soracak" sloganları attı.

"Yarattığınız yıkımın hesabını feministler soracak" yazılı pankart açan kadınlar, Özgecan Aslan Barış Meydanı'nda depremde hayatını kaybeden yurttaşlar anısına mum yaktı.

Fotoğraf: MersinFotoğraf: Mersin

DERSİM

Dersim’de 5 Ocak 2020 tarihinden itibaren kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi Öğrencisi Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü eyleminde konuştu.

1160 gündür kardeşini arayan Aygül Doku, Diyarbakır Adliyesi önünde yaptığı açıklamada, "Biz bu ülkede aklınıza gelebilecek bütün yetkililerle görüştük. Hepsi, ‘Ülkemiz büyük. Ülkemiz hukuk ülkesi. Gülistan Doku’yu bulacağız ve ilgilileri adalet önüne getireceğiz’ dedi. Hatta adalet bakanı ‘Olur mu bir dosyada bu kadar hukuksuzluk, usulsüzlük? Cumhurbaşkanımız duyarsa çok kızar. Bizzat bu dosyaya ben bakacağım’ dedi. O dosyada hala bir arpa boy yol alınmış değil. Ben sadece kardeşimi aramıyorum. Olmayan koca bir devleti arıyorum" ifadelerini kullandı.

MARDİN VE BATMAN

Mardin ve Batman’da da kadınlar 8 Mart etkinlikleri için bir araya geldi. Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran Batman’da yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Bu sabah Batman’da bir kadın yine boşanma aşamasında olduğu bir erkek tarafından sokak ortasında katledildi. Onlarca kadın tacize ve tecavüze uğruyor. Bunlar münferit değil. İktidar yaşam alanımızı her gün biraz daha daraltmaya çalışıyor. için hedef tahtasına konan bizler her şeye rağmen direnmeyi seçiyoruz” dedi. Kadınların sermaye tarafından sömürüldüğünü vurgulayan Üzgün değil, öfkeliyiz. İktidara öfkeliyiz, yarattığı yıkıma, her gün bir kadın arkadaşımızın yaşamını yitirmesine, katledilmesine öfkeliyiz.”

HDP Sözcüsü Ebru Günay da Mardin’deki yürüyüşe katıldı. Günday yaptığı konuşmada “Devlet yoktu ama kadınların dayanışması ve mücadelesi vardı” dedi.

"BUNUN ADI KADER DEĞİL KATLİAMDIR"

Ülkenin birçok noktasında sokağa çıkan Sol Feminist Hareket’in basın açıklamasında iktidarın depremi bir felakete dönüştürdüğüne değinilerek AKP ve tek adam rejiminin enkaz altında kaldığına dikkat çekildi.

Açıklamada “Cumhurbaşkanı’mıza ve bizlere söylenen sözleri şimdilik not ediyoruz” diyen AKP Sözcüsü Ömer Çelik'e, not ediyoruz göndermesi yapıldı: “Kıyametin yaşandığı günlerde, yakınlarını kaybetmiş çocukları, bakanlık bilgisi ile istismarcı, sicili bozuk tarikatlara, cemaatlere verdiğinizi, ülke koca bir yas eviyken hukuku yok sayarak ‘evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli yok’ diyerek çocuk istismarına yol veren fetvalarıyla Diyanet’inizi not ettik!” Enkazın altında kalmış iktidarın; meşruiyetini baskıyla, zorbalıkla sağlamaya çalıştığına dikkat çekilen açıklamada, “Ülkenin dört bir yanından kayıtsız kalınan yaşamları kurtarmak ve dayanışmak için koşanlara salladığınız parmakları, elllerinde olduğu halde hızla bölgeye ulaştırmayıp sattıkları çadırları, gıdayı, kan için aldıkları parayı not ettik” denildi.

“Feminist isyanımızla yıkacak, dayanışma ile yeniden kuracağız” ifadeleri kullanılan açıklamada, feministlerin korku duvarlarını yıllar önce yıktığının altı çizildi. Açıklamada, şunlar aktarıldı: “Deprem bölgesindeki kadınlarla, yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalmış bölge halkı ve depremden etkilenen tüm göçmen kadınlarla, LGBTİ+’larla dayanışma ağlarımızı öreceğiz, tarikat, cemaat düzeninizi başınıza yıkacağız! Eşit, laik ve şiddetsiz bir yaşamı hep birlikte kuracağız. Her yanı çürüyen bu iktidarı göndereceğiz. Biz kazanacağız… Kâr hırsı ve ihmalle depremi felakete dönüştüren siyasi iktidara sesleniyoruz! Katliamı bize kader diye sunamaz, bu enkazın siyasi sorumluluğunu helallik isteyerek üzerinden atamazsınız. Toplumsal dayanışmayı baskı ile durduramazsınız. Hesap vereceksiniz! Toplumsal dayanışmayı büyütmekten ve birlikte mücadele etmekten başka yolumuz yok.”

Günün Manşetleri için tıklayın

Çok Okunanlar
Kartal'da kadın cinayeti: Rezidansta katlettiği kadının ailesini "intihar etti" diye aramış Marmaris'te kadın cinayeti: Bıçaklanarak katledildi Yaylada cansız bedeni bulunan kadının üç arkadaşı gözaltına alındı Kuruçeşme'deki ünlü mekânda cinsel istismar: 12 yıla kadar hapis istemi ABD’de ölü bulunan Yağmur Taktaş'ın ailesi, Andre Can F.'den şikayetçi oldu