Kadınların ışığı bizim kameramız film yapmaya yeter

“Mahallemizin Kadınları Sinema Yapıyor” atölyesi Seferihisar’da başladı. Yaşamda Kadın ve Sanat Derneği’nin öncülüğünde gerçekleşen atölyelerde, film yapımından, görüntü yönetmenliğine, karakter analizinden film hikâyesine dersler alan kadınlar belgesel gösterimlerinde yönetmenlerle de buluşuyor.

NAZ ERDOĞAN

“Mahallemizin Kadınları Sinema Yapıyor” etkinliği Teos Yazarlar Evi’nin konukluğunda gerçekleşiyor. ‘Mahallenin’ kadınları film yapmayı, sinemada karakter analizini, hikâye nasıl oluşuru yönetmenlerden, yapımcılardan, oyunculardan dersler alarak öğreniyor. Bu derslerin sonunda da, üç ay sürecek atölyeler, atölyelerden birer film çıkması amaçlanıyor…

“Yaşamda Kadın Ve Sanat Derneği”nin öncülüğünde gerçekleşen atölyenin koordinatörü ve belgesel sinemacı Kibar Dağlayan Yiğit’in yanı sıra pek çok eğitmen de atölyede olacak. Bunlardan bazıları: Film yapımında Elif Dağdeviren, görüntü yönetmenliğinde Yavuz Gümüş, Bingöl Elmas, belgesel yapım derslerinde Semra Güzel Korver ve Vildan Ayçiçek, Zeynep Özlem Çelik, Aytül Yüksel, Neslihan Schmitt, jale İncekol, Yusuf Emre Yalçın gibi isimler yer alıyor. Aralık sonuna kadar Seferihisarlı kadınlar hem belgesel-film gösterimlerini izleyecek hem de film yapım atölyelerinde kendi filmlerini çıkaracaklar…

BİZİM TEK SİLAHIMIZ KAMERA

Kibar Dağlayan Yiğit süreci anlatırken heyecanını da gizleyemiyor. Yaşamda Kadın ve Sanat Derneği’ni sorduğumda; dernek fikrine çok sıcak bakmamış, binlerce dernek arasından bir de “Yaşamda Kadın Ve sanat Derneği”nin olması çok da cezbetmemiş ama yine de yola çıkmışlar. Peki, bu dernek ne yapacak sorusuna Kibar Dağlayan Yiğit “sinema” diye yanıt veriyor ve ekoloji de bu derneğin projeleri arasında; hem ekoloji hem de sinema paralel olarak gidecek diyor.

Sinema, ekoloji ve kadın bir araya gelip film yapma kararı alır almaz ilkini Seferihisar’da başlattılar. Adına da “Mahallemizin Kadınları Sinema Yapıyor” dediler. Bu projenin ilk olarak Seferihisar’da başlamasının elbette çok nedeni var, birincisi bölge ekolojiye değer veriyor, ikincisi kadınlar sanatla ve çevreyle iç içe… Üçüncüsü ise hepsi de film yapmaya gönüllü.

Kibar Dağlayan Yiğit sinema kadınlar için en iyi silah diyor ve şöyle açıklıyor: Evet, savaşlar var, kadın cinayetleri bir türlü bitmiyor, bunu durdurmanın en iyi yolu sinema yapmak, film yapmak, sanatla uğraşmak. Düşünsenize, kapitalizmle savaşırken elimizde silah yok ama kamerayı silah gibi kullanabiliriz… Kapitalizm, bize tohum veriyor sonra bizi o tohumlar hasta ediyor, onun içinde bize ilaç satıyor, buna nasıl karşı çıkacağız; sinemayla, derdimizi anlatma aracı sinema olsun istedim. Dünyada çok acı var biliyorum acıları paylaşabiliriz ama mutluluğu da… Çünkü dünyada iyiliklere ihtiyaç var, bizimkisi mütevazi bir iyilik hareketi diyelim; çünkü biz insanlara bir şey veremiyoruz, kamera, bilgisayar veremiyoruz ama diyoruz ki kadınlara, sizin ışığınız bizim kameramız var gelin birlikte film yapalım…

“KADINLAR FİLM YAPIYOR” DENİLSE GELMEZDİM

Gerçekten de Seferihisar kadınlarının ışığı kamerayla buluştuğunda ortaya çok şey çıktı. Hem atölye dersi veren hem belgesel filmini gösteren Semra Güzel Korver’in atölyesinde buna tanıklık ettik. Daha çok günlük yaşam, insan ve toplum psikolojisi, toplumsal tarih ve göç üzerine filmler üreten Korver’ın belgesellerinden bazıları: Dönüşüm, İsyan Günleri, Fan-atik, Şehir insanları, Alamaya Alamanya.

Semra Güzel Korver kadınlarla buluşmasını “Projenin adına vuruldum: “Mahallemizin kadınları sinema yapıyor.” Kadınlar sinema yapıyor denilse gelmezdim, bu isim cezbetti. Aslında gelirken tedirgindim, çünkü Seferihisar kadınlarının profiline dair bilgim yoktu, bu mahallenin kadınları nasıl bilmiyordum. Ama atölyelere olan ilgiyi görünce çok sevindim” sözleriyle açıklıyor.

Atölyede ise “Orada Doğdum Burada Büyüdüm” belgeselini gösteren Korver önce atölye dersi verdi: Bir film nasıl yapılırdan, karakter analizine, film hikâyesine kadar eğitici bilgiler sundu. Ardından Korver’in “Orada Doğdum Burada Büyüdüm” belgeseli gösterildi.

Film sonrasında kadınlardan ilginç tepkiler aldı Korver, bu tepkilere oldukça da sevindiğini söylüyor ve ekliyor: Bu filmde bir kadın karakterin öyküsü anlatılıyordu. Filme tepkiler çok farklıydı ama bir gün önce karakter analizi hikâye oluşturma ekseninde dersler verdim ve filmi aldıkları bilgiye göre analiz ettiler. Çok hoşuma gitti. Anladım ki kadınlar gerçekten film yapmak istiyorlar; atölyeden üç tane film çıkacak, inanıyorum. Bir film dünyayı değiştirmez ama o filmi izleyenler bir şeyleri değiştirebilir.

“Mahallemizin Kadınları Sinema Yapıyor” Türkiye’nin pek çok noktasında olacak, Seferihisar’dan sonra Kadıköy, Kartal gibi semtlerde gerçekleşecek.

Seferihisar atölyesi ise Aralık sonunda sona erecek.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Cannes jürisinde Ebru Ceylan da var Ertan Saban'ın Atatürk'ü canlandırdığı filmden ilk kareler Silik parçalar 43. İstanbul Film Festivali'nin ödülleri sahiplerini buldu Dünya Dans Günü’nde dansa davet: Bedenini dört aç