Kankam matematik anlatıyor

BURAK ABATAY / @abatayburak
burakabatay@birgun.net

Penguen dergisi karikatüristlerinden Erhan Tatlıdilli aynı zamanda bir matematikçi. Tatlıdilli, uzun süren çalışmaları sonucunda matematiği çocuklar için daha kolay öğretilebilen bir hale nasıl sokulabileceği sorunsalını, yaptığı iki işi, karikatür ve mizah ile matematiği bir araya getirerek çözmeye karar vermiş. Bilhassa Dubai’de bu alanda yapılan çalışmaları yakından takip eden karikatürist ve matematikçi Tatlıdilli, Kankam Matematik kitabını çıkararak çocukların matematik korkusunu yenmeyi ve matematiği daha etkili bir şekilde öğretmeyi hedefliyor.

“Kankam Matematik” kitabı fikri nasıl ortaya çıktı?

Eğitimin içinde olduğum için çocukların matematik konusunda ciddi eksikleri olduğunu gördüm. Özellikle TEOG’a hazırlanan öğrencilerin temel sorunu, matematiği nasıl öğreneceklerini bilmemeleri. Aslında bu sorunun çözümü çok basit. İnsan sevmediği işte başarılı olamaz, matematik de böyledir. Girdiğim derslerde çocuklara matematiği karikatürlerle anlatırken eğlenerek öğrendiklerini, sonrasında konuyla ilgili soru sorduğumda doğru cevaplar verdiklerini ve başarılarının arttığını gözlemledim.

Kitabın oluşum aşamaları nasıl gerçekleşti?

Çocuklara matematiği severek öğrenebilecekleri kaynaklar araştırdım. Türkiye’de böyle bir kaynak olmadığını gördüm. Öncelikle dünyada matematik alanında gençlerin başarılı olduğu ülkeleri inceledim. Dubai’nin matematik eğitimi konusunda dikkat çekici bir gelişme gösterdiğini ve çizgisel iletişimle gizil öğrenme yolunu eğitim sistemine çok iyi entegre ettiğini gördüm. Dubai’de kullanılan bu yöntem okul öncesinden başlayarak minik dehalar yetiştiriyor. Örneğin; matematikte büyüktür-küçüktür işaretini öğretmek için masal içinde timsahı kullanıyorlar. “Timsah aç bir hayvandır ve ağzını her zaman çok olan yeme doğru açar” deniyor. Daha sonra ağız yapısı büyüktür işaretini çağrıştıracak şekilde resmediliyor.

Bir başka örnek; küçük yaş grubunun yazarken zorlandığı 4 ve 7 rakamlarının yazılışını öğretmek için boyama kitabında ağacın dallar 4 ve 7 şekilleriyle resmediliyor. Ve çocuk boyama yaparken farkında olmadan defalarca 4 ve 7 rakamlarının üzerinden geçmiş oluyor. Çocuk boyama yaptığını zannediyor ama sistem çocuğun rakamı doğru ve düzgün yazmasında ince motor becerilerinin gelişimine katkıda bulunuyor ve aldığı bu temel kavram bilgi ve becerileri ile okul çağına geldiğinde hiç zorlanmıyor. Dubai bu öğretim yöntemini çocuklara okul öncesi başlatıp tüm akademik hayatlarında son derece yalın, son derece öğretici bir eğitim sistemi içinde uyguluyor.

Peki bu kitabın devamı olacak mı?

Aslında bu bir kitap değil, bir proje. TEOG1’le başladığımız bu proje, Altın kitaplar sahibi Erden Heper’in yönlendirmesiyle TEOG2 ve ardından anaokulu, 1,2,3,4 diye devam edecek bir seri.

Kitapla beraber neleri hedefliyorsunuz?

Kitap, çocukların korkulu rüyası olan TEOG1 matematiğini akıcı bir dil ve gençlerin jargonuyla mizahi bir üslupla anlatıyor, ayrıca sınava bomba gibi hazırlıyor. Matematikle ilgili ön yargıları kırarak “dilinizden anlayan matematik” parolasıyla çıktığım bu projede hedefim, çocuğu sıfırdan başlatıp en zor soruyu çözebilecek hale getirmektir.

Ayrıca modern eğitimde akran öğretiminin ön plana çıktığı eğitimciler tarafından bilinen bir gerçektir. Ben de bundan hareketle konuyu kankasından dinlermiş gibi günlük konuşma diliyle anlattım. Öğrencinin bu kitapla yüzde yüz başarıyı elde edeceğini düşünüyorum ki zaten sloganım “TEOG1’de matematiği fullemenin sırrı bu kitapta”

Bu proje için tek kişilik ürün diyebilir miyiz?

Çizim, yazım ve tasarımı tamamen bana ait; ancak son halini almasında bir çok öğretmen arkadaşımın da onayından ve kontrolünden geçti. Geçerlilik ve güvenilirliği öğrenci üzerinde test edildi. Tüm bunların yanı sıra projenin çıkış aşamasında çok değerli bilgi ve tecrübelerini benimle paylaşan Yıldız Koleji Kurucusu Prof. Dr. Ahmet Kuzucu’nun desteği benim için çok önemlidir.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Cannes jürisinde Ebru Ceylan da var Ertan Saban'ın Atatürk'ü canlandırdığı filmden ilk kareler Silik parçalar 43. İstanbul Film Festivali'nin ödülleri sahiplerini buldu Dünya Dans Günü’nde dansa davet: Bedenini dört aç