Kışkırtan ABD iyi, Pekin kötü!

Pelosi’nin provokatif ziyaretinin ardından 5 ABD’li vekil daha Tayvan’ı ziyaret etti. Taipei, "Yanı başımızda kötü bir komşu var diye dostlarımızın gelmesini engelleyemeyiz" dedi.

Dış Haberler

ABD Temsilciler Meclisi Nancy Pelosi’nin beş kişilik bir heyetle yaptığı ziyaretin ardından 5 Amerikalı milletvekili daha Tayvan’a ‘sürpriz’ bir ziyaret gerçekleştirdi. Pelosi’den sonraki ikinci en üst düzey kafilenin pazar gecesi geç saatlerde Taipei’ye habersiz bir şekilde gittiği kaydedildi. Dün öğleden sonra sonlanan ziyarete Pekin’den yine tepki geldi. Çin yönetimi ziyarete kapsamlı askeri tatbikatların Tayvan etrafında devam ettirileceğini açıklayarak yanıt verdi.

Çin ordusunun doğu kanadından yapılan açıklamada, "15 Ağustos’ta Çin ordusu, Tayvan çevresindeki deniz ve hava sahasında çok hizmetli bir savaşa ortak hazırlık devriyesi ve savaş tatbikatı gerçekleştirdi" denildi. Açıklamada ayrıca tatbikatların "ABD ve Tayvan’ın siyasi oyunlar oynamaya ve Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarı baltalamaya devam etmesine karşı sert bir caydırıcılık" olduğu belirtildi. Çin Savunma Bakanlığı da yaptığı ayrı bir açıklamada, milletvekillerinin ziyaretinin Çin’in egemenliği ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini ve "Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrar bozucu ve oyunbozan olarak ABD’nin gerçek yüzünü tamamen ortaya koyduğunu" ileri sürdü.

KÖTÜ KOMŞU İLAN EDİLDİ

Tayvan Başbakanı Su Tseng-chang ise gazetecilere verdiği demeçte "yabancı dostlarının" bu tür ziyaretlerine Çin’in vereceği tepkinin kendilerini "yıldırmayacağını" söyledi. Başbakan, "Yanı başımızda kötü bir komşu var diye hiçbir şey yapmadan duramayız ve ziyaretçilerin ya da dostlarımızın gelmesini engelleyemeyiz" diye konuştu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Meteoroloji'den 14 il için sarı kodlu uyarı: Sağanak ve toz taşınımı bekleniyor Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş! Devlet bulamadı, PTT hemen buldu