Linç girişimleri sizin eseriniz!

İzmir’de DTP’ye yapılan saldırıyı meşrulaştıran Başbakan ile milliyetçiliği kışkırtan CHP ve MHP, Bayramiç olayına zemin hazırladı. Saatlerce

İzmir’de DTP’ye yapılan saldırıyı meşrulaştıran Başbakan ile milliyetçiliği kışkırtan CHP ve MHP, Bayramiç olayına zemin hazırladı. Saatlerce Kürt yurttaşların evleri taşlandı

Emniyette gözaltına alınan Kürt gençleri polis tarafından da dövüldü. Olayın “kız meselesi” yüzünden çıktığı iddia ediliyor. Ege bölgesinde daha önce de benzer bir kavga olayı yine linç girişimine dönüşmüştü.

Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Harmanlı Mahallesi halkı korku dolu bir gece geçirdi.
Olay sonrası bu mahalleye yürüyen kalabalık evleri taşlarken, dışarıda bulunan yurttaşları da linç etmek istedi.

‘KÜRTLER DIŞARI’ SLOGANI

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde Kürtlere linç girişiminde bulunuldu. Bayramiç’te üç Kürt genci ile Bayramiçli Mehmet Kapıcıoğlu tartışmaya başladı. Polis gençleri gözaltına aldı. Binlerce Bayramiçli, Kürt gençlerin kendilerine teslim edilmesini istedi. Daha sonra Kürtlerin yaşadığı Harmanlı Mahallesi’ne doğru yürüyüşe geçen kalabalık, Almanya’daki Nazilerin Türkler için kullandığı “Turken raus” sloganının aynısını “Kürtler dışarı’’ şeklinde kullandı ve Kürtlerin evleri taşlandı.

ZEMİN HAZIRLANDI    
Açılım’ tartışmalarında AKP, MHP ve CHP’nin söylemleri batı bölgelerinde yaşayan Kürtlere yönelik yaşanan ırkçı saldırılara ortam hazırlıyor. İzmir’de DTP konvoyunun geçişi sırasında yaşanan  saldırılar için Başbakan Erdoğan, konvoyda PKK bayraklarının bulunduğunu öne sürerek saldırıya gerekçe yaratmıştı.  Kimi köşe yazarları ise İzmir’in hassasiyetlerinden dem vurarak linçi meşrulaştırmıştı. MHP lideri  Bahçeli de  DTP’yi,  ‘İstanbul Silopi değil’ diyerek tehdit etmişti.

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde 2 bin 500 kişi, gece Emniyet Müdürlüğü’nün kapısına dayanarak, gözaltına alınan üç Kürt gencinin kendilerine teslim edilmesini istedi. Ardından da Kürtler'in yaşadığı mahalleye yürüyerek ‘Kürtler dışarı’ diye slogan attı, evlerini taşladı
İzmir’de DTP konvoyuna yapılan saldırının yankıları daha sürerken, Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde Kürtlere linç girişiminde bulunuldu. Kürtlerin yaşadığı Harmanlık mahallesine yürüyen 2 bin 500 kişi 'Kürtler dışarı' diye slogan attı. “Bayramiç halkı buraya", "Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganlarını atan kalabalık burada Kürtlerin evlerini taşladı.
İddiaya göre Bayramiç'te önceki gece saat 21.00 sıralarında otogar yakınlarında Taner Demir, Timur Özkan ve Mehmet Başaran isimli üç Kürt genci ile Bayramiçli Mehmet Kapıcıoğlu "kız meselesi" nedeniyle tartışmaya başladı. Çevredekilerin ihbarı üzerine polis ekipleri olay yerine geldi. Kavgayı ayırmak isteyen polisler Taner Demir ve Timur Özkan’ı gözaltına almak istedi. Gözaltı kararının keyfi olduğunu düşünen gençler polise direndi. Bu arada olay yerine yakın kahvelerin önünde oturan Bayramiçliler de gençlere tepki göstererek olaya karışmaya başladı. İlçe Emniyet Müdürülüğü'ne götürülen gençler, karakolda sorguya alındığı sırada, kısa sürede binlerce Bayramiçli de toplanıp, Emniyet'in önüne geldi. Bayramiçliler, polis merkezinin kapılarını zorlayıp, Kürt gençlerin kendilerine teslim edilmesini istedi.
TEKBİR GETİRDİLER
‘Kürtler dışarı’ şeklinde slogan atıp, tekbir getiren grup, daha sonra da ‘Şehitler ölmez, vatan bölümez’ sloganı atmaya başladı.
Yüzlerce kişiyle başlayan protesto, ilerleyen dakikalarda Emniyet Müdürlüğü'nün önüne yürüyerek gelen başka gruplarla birlikte 2 bin 500'e ulaştı. Bayramiç Polisi, kalabalığı dağıtmakta yetersiz kalınca İlçe Jandarma Komutanlığı'ndan takviye geldi. İlçeye, Çanakkale Emniyet Müdürlüğü’nden de takviye olarak, 50 kişilik Çevik Kuvvet Polisi çağrıldı. Bayramiç Kaymakamı Şahin Arslan ve Belediye Başkan Yardımcısı Ergün Tüzgen, vatandaşları sağ duyuya davet zetti. Kalabalık, Kürt kökenli vatandaşların oturduğu evlere taşlı saldırıda bulundu. Saldırgan topluluk sabaha karşı dağılabildi.
'GÖZALTINDA DAYAK YEMİŞLER'
Öte yandan Tamer Demir, gözaltına alınan yeğeni Taner Demir ile 3 arkadaşının emniyette darp edildiğini söyledi. Demir, "Emniyete gittim. İlgilenen kimse yok. Hastaneye götürülüp götürülmediklerini dahi bilmiyorum. Doğru dürüst görüştürmediler. Çok kötü dövülmüşler" dedi. Gözaltına alınanlardan 2'si serbest bırakılırken Taner Demir ile Timur Özkan'nın sorgusunun devam ettiği kaydedildi.


Saldırılara zemini AKP, MHP ve CHP hazırlıyor
‘DEMOKRATİK açılım'  tartışmalarında AKP, MHP ve CHP'nin söylemleri, batı bölgelerinde yaşayan Kürtlere yönelik yaşanan ırkçı saldırılara ortam hazırlanmasında etkili oluyor. İzmir'de geçtiğimiz günlerde DTP konvoyunun geçişi sırasında yaşanan  saldırılar için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, DTP’yi suçlamış, konvoyda PKK bayrakları bulunduğunu öne sürerek saldırıya gerekçe yaratmıştı.
Başbakan Erdoğan saldırıyı değerlendirirken şunları söylemişti: "Bir defa burada bir siyasi partinin toplantısı mıdır ve bir siyasi partinin lideri mi orada bir parti etkinliği yapacak? Yoksa terör örgütü mü orada bir toplantı yapacak? Bu çok önemli. Eğer bir partinin otobüsünde veya konvoyunun içinde terör örgütünün bayrakları olursa, bölücü terörist başının posterleri olursa buna tabii ki sıcak bakmak mümkün değildir.” Başbakan Erdoğan geçen yıl da İstanbul'da yaşanan gösterilerde bir esnafın göstericilere pompalı tüfekle ateş açması hakkında "vatandaş tabii ki kendisini savunacak" demişti.
BAHÇELİ DE TEHDİT ETMİŞTİ
MHP lideri Devlet Bahçeli de, bir grup PKK'linin Habur Sınır Kapısı'nda geçişi sırasında yaşanan karşılama törenlerinin ardından Avrupa'dan gelmesi beklenen grubu İstanbul'da karşılayacaklarını belirten DTP'yi,  'İstanbul Silopi değil' diyerek tehdit etmişti. CHP lideri Deniz Baykal ise Kürtlere verilecek hakların ülkeyi böleceğini her fırsatta dile getirerek sürecin tahrik edilmesinde rol alıyor.
Bu süreçte basının tavrı da liderlerin tavrından farklı olmadı. İzmir saldırısı sonrasında basının büyük kısmı saldırının sorumlusu olarak DTP'yi gösterdi. DTP'nin bir batı ilinde miting ya da yürüyüş yapmasını 'olağandışı' bulan medya kutuplaştırıcı bir dil kullandı. BirGün

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Hoş geldin kadınım Sezai Özdemir’i anlamak Abdülhamitçiler, Osmanlıcılar, İslamcılar; nerdesiniz? Hafriyat Karaköy açıldı DOSYA: Kaypakkaya, devletin en çok korktuğu önderlerden biriydi