Lise trafiği engelliyormuş!

İstanbul’daki Profilo MTAL arazisinin Kağıthane Belediyesi’ne tahsisinin gerekçesinin ‘trafik akışının yoğunluğu ve gürültü’ olduğu ortaya çıktı.

Anıl VARLI

İstanbul’daki Profilo Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bina ve arazisinin Kağıthane Belediyesi’ne tahsis edilmesinin nedeni belli oldu. Arazi, ‘trafik akışının yoğunluğu’ nedeniyle belediyeye verildiği ortaya çıktı.

Lise arazisinin haziran ayında Kağıthane Belediyesi’ne tahsis edilmesinin ortaya çıkmasının ardından öğrenci ve veliler, tepki gösterdi. CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir de konuya ilişkin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e bir soru önergesi verdi. Soru önergesini yanıtlayan Özer, Kağıthane Belediyesi’nin okul arazisini isteme gerekçeleri olarak ‘okulun konumu itibariyle iki ana arterin kesiştiği, trafik akışı ve gürültünün yüksek olduğu bir konumda bulunduğu, metro inşaatının tamamlanmasıyla insan sirkülasyonunun artacağı ve bu durumun öğrenciler için güvenlik problemlerine sebep olabileceğini gösterdi.

Belediyenin savunduğu gerekçeleri değerlendiren CHP’li Özdemir, “Okulun ve arazisinin sırf bu gerekçelerle Kağıthane Belediyesi’ne tahsis edilmesi ve yeni okul inşaatına ne zaman başlanacağı ne zaman bitirileceği belli olmadan başka bir yere yeni bir okul binasının inşa edileceği sözleri gerçeklikten uzaktır. Kaldı ki söz konusu bu gerekçeler Belediyenin tahsis etmeyi teklif ettiği taşınmazlar için de geçerli olabilecektir” dedi.

EĞİTİMİ DARALTTILAR

Verilen yanıtta, okulun ve arazisinin Kağıthane Belediyesi’ne tahsis edilmesi karşılığında, Belediyenin mülkiyetinde olan 0 ada 12812 parsel numaralı taşınmaz ile 0 ada 12756 parsel numaralı taşınmazın Bakanlığa devredildiğini dile getiren Özdemir, “Kağıthane Belediyesi’nin bu teklifi MEB tarafından uygun bulunarak kabul ediliyor. Profilo Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nin toplam tapu alanı 30 bin 785 metrekare iken Kağıthane Belediyesi’nin teklif ettiği ve MEB’in kabul ettiği iki ayrı parselin toplam tapu alanı ise sadece 13 bin 954 metrekaredir. Parseller arasından yol geçmektedir. MEB, kamu yararı olmayan, ilçedeki eğitim alanını daraltan ve onay verdiği bu teklifi bir an önce iptal etmelidir” ifadelerini kullandı.

ORTADA PLANLAMA YOK

Okulların açılmasına haftalar kaldığına dikkat çeken Özdemir, şöyle konuştu: “Öğrencilerin hangi okulda ve hangi koşullarda eğitim öğretimlerine devam edeceklerinin planlanmamış durumumda olduğu anlaşılıyor. Bakanlık her yıl olduğu gibi bu yıl da öğrencileri, öğretmenleri ve velileri mağdur edecek. Verilen yanıttan Kağıthane Kaymakamlığı’nın şu ana kadar herhangi bir önlem almadığı ve planlama yapmadığı anlaşılıyor. Okul binaları gerek mimarisiyle, peyzajıyla gerekse de yapım şekliyle İstanbul’daki en nitelikli meslek liselerinden biri olarak bilinmektedir. Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle okul binalarının bu şekilde plansız ve katılımcılıktan uzak şekilde başka bir kuruma tahsis edilmesi, yeni okul yapılana kadar öğrencilerin başka okullara taşımalı eğitimle dağıtılması öğrenci, öğretmen, okul idaresi ve veliler için birçok belirsizliğe ve mağduriyetlere yol açmaktadır. Mesleki lise olduğu için öğrencilerin eğitim gördüğü donanımlı atölyeler, araç gerek ve makinaları da başka okullara taşımak mümkün olmayacaktır. Bu yanlış karardan dönülmesini ve okulun yerinde dönüşümün sağlanması çağrısında bulunuyorum.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi İstanbul Valiliği'nden 1 Mayıs kararı: Avrupa Yakası ablukaya alınacak! Koray Aydın: Kazanmayayım diye organize bir el çalıştı Meteoroloji'den 14 il için sarı kodlu uyarı: Sağanak ve toz taşınımı bekleniyor