Lübnan Gümrük Müdürü Daher: 2014'ten beri yetkilileri defalarca uyardık

Lübnan Gümrük Müdürü Badri Daher, Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamaya ilişkin 2750 ton amonyum nitrat yüklü gemi konusunda 2014 yılından beri yetkilileri defalarca uyardıklarını hatta öneriler sunduklarını fakat herhangi bir adım atılmadığını söyledi.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta meydana gelen ve 100'den fazla insanın yaşamını yitirmesine neden olan patlamaya ilişkin Lübnan Gümrük Müdürü Badri Daher'den dikkat çekici bir açıklama geldi. Daher, 2750 ton amonyum nitrat yüklü gemi konusunda 2014 yılından beri yetkilileri defalarca uyardıklarını hatta öneriler sunduklarını fakat herhangi bir adım atılmadığını bildirdi.

ANKA'nın Fransa’da yayın yapan LeFigaro gazetesinden aktardığı habere göre; İgor Grechushkian isimli Rus iş insanına ait ‘Rhosus’ adlı 2750 ton amonyum nitrat yüklü geminin Gürcistan’dan Mozabik’e götürülürken ‘teknik sorun’ gerekçesiyle Eylül 2013’te Beyrut Limanı'na demirledi. Aylarca limanda demirleyen amonyum nitrat yüklü gemi, Kıbrıs’ta yaşayan sahibi Grechushkian tarafından terk edildi. Daha sonra gemideki patlayıcı maddeler limanda bulunan 12 numaralı hangara taşındı.

"ÖNERİLER VE UYARILAR DİKKATE ALINMADI"

Lübnan Gümrük Müdür Badri Daher, limana demirleyen patlayıcı madde yüklü geminin patlama ihtimaline karşı mahkemeye 2014 yılından yakın zamana kadar 6 kez mektup yazarak ‘patlayıcı maddeler Lübnanlı bir şirkete satılabilir’, ‘ihraç edilebilir’ veya ‘Lübnan ordusuna verilebilir’ önerilerinde bulunduğunu ve uyardıklarını belirtti. Daher, yetkililerin uyarıları ve önerileri dikkate almadığını ifade etti.

NE OLMUŞTU?

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm kenti sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti.

Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, patlama sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 135'e yükseldiğini, yaklaşık 5 bin yaralı ve onlarca kayıp olduğunu açıklamıştı.

Patlamanın etkisiyle büyük zarar gören Beyrut Limanı, Lübnan'da tahıl, gıda maddeleri ve ilaçların tutulduğu en büyük depolama alanı olarak kullanılıyordu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar KFC İsrail boykotuna katıldı: 108 şube kapatıldı İran’da gergin bekleyiş Üst düzey AB yetkilisi tarih verdi: Pek çok üye ülkenin Filistin devletini tanıması bekleniyor İsrail ile ticaret, tepkiler için değil ‘engelleme’ yüzünden kısıtlanmış