Mahkeme: Mayınları temizle, araziyi verme

Anayasa Mahkemesi, mayınlı arazilerin temizlenmesi karşılığında 49 yıllığına kiralanmasını içeren yasanın yürürlüğünü durdurdu....

Anayasa Mahkemesi, mayınlı arazilerin temizlenmesi karşılığında 49 yıllığına kiralanmasını içeren yasanın yürürlüğünü durdurdu. Muhalefet partileri yasanın iptali için başvurmuştu
Anayasa Mahkemesi mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin yasa düzenlemesinin arazilerin temizlenmesi karşılığında 49 yıllığına kiralanması kısmını iptal etti. Muhalefet partileri CHP, MHP, DSP ve DTP yasanın yürürlüğünün durdurulması ve iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Yüksek Mahkeme, Milli Savunma Bakanlığı'nca temizleme işinin yaptırılamaması halinde taşınmazların tarımsal faaliyetlerde kullandırılması karşılığında, kullanım süresinden en fazla indirimi teklif edene ihale edilmek suretiyle yaptırılacağına ilişkin hükmün yürürlüğünü durdurdu. Mahkeme ayrıca  “taşınmazların temizleme karşılığı tarımsal faaliyetlerde kullandırılmasına” ilişkin hükmün de yürürlüğünü durdurma kararı verdi.

KABUL EDİLEN MADDELER:
Anayasa Mahkemesi, kanunun, “amaç ve kapsamını” düzenleyen 1. maddesinin 1. tümcesinde yer alan “...ve bu suretle elde edilecek arazilerin, tarımsal amaçlı kullanılması...” ibaresinin yürürlüğünün durdurulması istemini reddetti.
Yüksek Mahkeme, “ihale işlemleri” başlığıyla düzenlenen 2. maddesinin 1. numaralı fıkrasının yürürlüğünün durdurulması isteminin de reddine karar verdi. Bu hüküm mayın temizleme işinin Kamu İhale Kanunu'nun “istisnalar” başlıklı 3. maddesine göre Milli Savunma Bakanlığınca yaptırılacağını öngörüyor.
Mahkeme, aynı maddenin 2 numaralı fıkrasının 3. ve 5. tümcelerinin yürürlüğünün durdurulması isteminin de reddini kararlaştırdı. 3. tümce, “ihale komisyonlarının oluşumu ve çalışmasına ilişkin esas ve usullerin Maliye Bakanlığı tarafından belirleneceğini”, 5. tümce ise “muayene ve kabul komisyonlarının görevleri ile çalışma usullerinin oluşturulacak komisyonca belirleneceğini” öngörüyor.

FIRTINA KOPMUŞTU
Suriye sınırındaki binlerce dönümlük mayınlı arazilerin temizlenmesi konusu haftalarca tartışılmış ve hükümet, arazinin temizlenmesi karşılığında İsrailli bir firmaya 49 yıllığına kiralanmasında ısrarcı olmuştu. Siyasi partiler, meslek odaları ve sivil toplumun büyük tepkisini çeken yasa tararısı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da onaylanmıştı. Arazinin temizlendikten sonra Suriye sınarında yaşayan halka tarımsal amaçlar için verilmesi de tartışılan önerilerden biriydi. Mayın temizlememin maliyetli ve yüksek teknoloji gerektiren bir iş olduğunu söyleyen hükümet, 49 yıllığına kiralanması önerisinin gerekçesini bu nedene dayandırıyordu. Genelkumay Başkanlığı ise mayın temizleme işinin, NATO bünyesinde kurulan ve mayın temizleme işini yapan MASAK isimli uluslararası kuruluşa verilebileceğini açıklamıştı. BirGün

Sivil yargı yasası esastan görüşülecek
Anayasa Mahkemesi, CHP'nin iptal ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle başvurduğu askere sivil yargı yolunu açan düzenlemeyi esastan görüşme kararı aldı. Anayasa Mahkemesi, askere sivil yargı yolunu açan yasa düzenlemesinin iptal istemini esastan görüşmeye karar verdi. Başvuruda bir eksiklik bulmayan Yüksek Mahkeme heyeti, davayı esastan görüşmeye karar verdi. Mahkeme, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın belirleyeceği bir günde davayı esastan karara bağlanacak.
Düzenlemenin iptali istemiyle açılan davanın dilekçesinde, anayasanın, askeri mahkemelerin görev alanına ilişkin yaptığı görevlendirme hükmü yürürlükte iken, yasa koyucunun bir yasa ile ve söz konusu Anayasa hükmünü değiştirmeksizin yeni bir düzenleme yapmasının, Anayasanın 145. maddesi ile bağdaşmayacağı savunulmuştu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Hafriyat Karaköy açıldı Hoş geldin kadınım ON’lar da olmasalar...ON’LARIN, ONLARCA YOLDAŞINDAN BİRİ, İLKAY ALPTEKİN DEMİR: Geride kalmak kolay değil! Vicdandan vazgeçince yaşamak kolay! ‘Babamın tren garı!’