Mars habitatı için başvurular açıldı: 4 kişi aranıyor

NASA, Dünya'da "Mars habitatı" oluşturularak gelecekte yapılacak görevlerin insanlar üzerindeki etkilerini araştıracağı deneylerin 2'ncisine katılacak ekip için başvuruları kabul etmeye başladı. Texas eyaletinde gerçekleştirilecek deneylere katılacak 4 kişi için başvuruların 2 Nisan 2024'e kadar süreceği belirtildi.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Dünya'da oluşturulan "Mars habitatı"nda yapılacak deneylere katılacak ekipler için başvurular başladı.

NASA'nın internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, "Mürettebat Sağlığı ve Performansı Keşif Analoğu (CHAPEA)" adı verilen, birer yıl süreli "Mars habitatı" deneylerinin ikincisi, gelecek yıl ilkbaharda başlayacak.

ABD'nin Texas eyaletindeki NASA'nın Houston tesislerinde gerçekleştirilecek üç deneyin ikincisine katılacak 4 kişilik ekip için başvurular açıldı.

Bir yıl sürmesi planlanan 2'nci "Mars habitatı" deneyinde gönüllülerin Mars misyonunda karşılaşabilecekleri kaynak kısıtlılığı, ekipmanların bozulması, iletişimde gecikme ve diğer çevresel stres etkenleri gibi zorluklar olacak.

DENEYE KATILANLARA 'BEDEL' ÖDENECEK

Deney esnasında gönüllü ekibin, ay yürüyüşü, robotik operasyonlar, habitat yönetimi, egzersiz yapma ve ekin yetiştirme gibi görevleri yerine getirmesi bekleniyor.

Gönüllüler, üç boyutlu yazıcılar kullanılarak üretilen "Mars Kumulları Alfa" adlı barınakta yaşayacak.

CHAPEA'nın ikinci misyonuna başvuranların sağlıklı, sigara kullanmayan, Amerikalı ya da ülkede kalıcı ikamet eden, 30 ila 55 yaşlarında olmaları, görevler ve ekip iletişimi için yeterli düzeyde İngilizce bilmelerinin yanı sıra üniversite ve deneyim açısından da gerekli şartları sağlamaları bekleniyor.

NASA, deneye katılanlara "bedel" ödeneceğini ve başvuruların 2 Nisan'a kadar alınacağını duyurdu.

Öte yandan, birer yıl sürecek üç deneyin ilki, 25 Haziran 2023'te başlamıştı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
James Webb Uzay Teleskobu sayesinde iki büyük kara deliğin birleştiği tespit edildi Yazılımın geleceği ne olacak? Hayvan yardımıyla Mars’ta tarım olası Dünyayı değiştiren kadın: Marie Curie Ölüm sonrası ve dijital ikizlerimiz