Mesai yapmayana iftar yok!

HABER MERKEZİ

İstanbul Hadımköy’deki Çiftçiler Ayakkabı fabrikası yönetimi, oruç ve iftarı bile mesai şartına bağladı. Deri, Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası’ndan (DERİTEKS) yapılan açıklamaya göre, fabrikanın genel müdürü, yalnızca fazla mesaiye kalanlara iftar yemeği verileceğini duyurdu. Üstelik mesaiye kalmayanlara iş çıkışında servis de yok. Bu duruma tepki gösteren DERİTEKS, “Çiftçiler Ayakkabı, bu tutumuyla Ramazan ayının bereketini kaçırmıştır.

Tehditle, şantajla çalışma dayatmasını insanlık dışı buluyor, işçilerin hem onurlarını hem manevi değerlerini zedeleyici bu tavırdan ivedilikle vazgeçilmesini bekliyoruz” açıklaması yaptı.

PARAYI GERİ İSTEDİ

Sendikadan yapılan yazılı açıklamaya göre, iftar için mesai şartı bu işyerinde yaşanan ilk skandal değil. Pandemi döneminde hiçbir kesinti yapmayarak işçilere maaşlarını ödeme sözü veren Çiftçiler patronu, sonrasında bu sözü unuttu ve ödeme yapmadı. İşçilerin tepkisi kamuoyuna yansıyınca ödemeleri yapmak zorunda kalan patron, ardından sendikalı olduğunu tespit ettiği işçilerden parayı geri istedi. Parayı geri ödemeyi kabul etmeyen sendikalı işçiler icraya verildi.

Uyguladığı tüm baskılara karşın sendikalaşmayı engelleyemeyen patron, genel müdür aracılığıyla işçilerden e-devlet şifrelerini de istedi. İşçiler “Ya iş ya sendika” denilerek sendikadan istifaya zorlandı. Sendikalaşmanın başladığı 2020 yılı içinde sendikal faaliyetlere katılan işçiler ücretsiz izin baskısıyla karşılaştı. Bazı işçiler Kod-29 ile tazminatsız işten çıkarıldı.

DERİTEKS’ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer aldı: “Çalıştırdığı işçilerin haklarını sürekli suiistimal eden, hak ve hukuku sadece kendinde gören Çiftçiler Ayakkabı, işçilerini hakir görmeyi bırakmalı ve hasmane tutumundan vazgeçmelidir. Çiftçiler Ayakkabı, sendikal baskılara bir an önce son vermeli, çoğunluğu sendikaya üye olmuş olan işçilerin tercihlerine artık saygılı olmalıdır. DERİTEKS işçinin haklı taleplerinin ve temel hak ve özgürlüklerinin takipçisi olmaya devam edecektir."

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Taksim 1 Mayıs’la özdeştir! İktidar, hukuksuz ve keyfi 1 Mayıs yasağını sürdürüyor! Özel'den Yerlikaya'ya '1 Mayıs' telefonu: Kararınızı gözden geçirin İftarlarını tabip odasında açacaklarmış Bir elde karanfil, bir elde mahkeme kararı: 1 Mayıs’ta Taksim'e!