Milli Eğitim Bakanı Selçuk: İmam hatipler toplum tarafından sahiplenildi

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2019 yılı bütçesinin ele alındığı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, imam hatip liselerinde 504 bin öğrenci olduğunu duyurdu.

2018-2019 eğitim ve öğretim yılında bin 607 imam hatip lisesinde 44 bin 852 öğretmenin görev yaptığını kaydeden Selçuk, devletin öğrencileri dinin temel kaynaklarıyla doğru şekilde tanıştırmasının, imam hatiplerin toplum tarafından sahiplenilmesini sağladığını savundu. Selçuk, hiçbir okul türündeki öğrencinin diğerinden daha dezavantajlı olmadığını ifade ederek “Hepsi hak temelli bir bakış açısıyla her türlü desteğe layıktır. Çocuklarımızın akademik ve mesleki gelişimlerini desteklemek için imam hatip okullarıyla yükseköğretim kurumları arasında iş birliği geliştirilecektir” dedi.

Türkiye genelindeki 82 güzel sanat lisesi ve 74 spor lisesinin mesleki ve teknik ortaöğretim kapsamına alınmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Selçuk, uygulamanın amacının, “Eğitim kalitesinin iş dünyasının ihtiyaç duyduğu alanlarda artırılması” olduğunu söyledi.

Sektörün ihtiyaçları öncelikli

Eğitim, istihdam ve üretim bağlantısının sağlıklı bir zeminde yürütülmesinin öncelikleri olduğunu belirten Selçuk, şöyle konuştu:

"2016-2017 eğitim ve öğretim yılının ikinci döneminden itibaren işletmelerde beceri eğitimi ve staj yaptırmakla yükümlü bulunan işletmeler tarafından öğrencilere ödenen ücrete devlet olarak katkı verilmektedir. Böylece daha fazla işletmenin daha çok öğrenciye beceri eğitimi ve staj imkanı sağlanmasının önü açılmıştır. Belirli bir sektörün öne çıktığı ve yoğunlaştığı merkezlerde sadece bu sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirmek üzere bir meslek alanında eğitim veren tematik mesleki ve teknik Anadolu liseleri açılmıştır.

Eğitimcilerin, öğrencilerin ucuz işgücü olarak kullanılmasının önünü açacağı gerekçesiyle tepki gösterdiği organize sanayi bölgelerinin içinde ve dışında açılan meslek liselerine de değinen Selçuk, bu okullardaki öğrencilere 27 alanda eğitim desteği verildiğini bildirdi. Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

Organize sanayi bölgelerinin içinde ve dışında açılan özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde eğitim gören her öğrenci için 4 bin 630 liradan başlayarak alanlara göre 6 bin 420 liraya kadar eğitim ve öğretim desteği veriliyor. Bu kapsamda 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında 71 özel mesleki ve teknik Anadolu lisesine 216 milyon 934 bin 638 lira ödeme yapılmıştır. 2018-2019 eğitim ve öğretim döneminde özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören 53 bin 595 öğrencinin eğitim ve öğretim desteği ödemesi Bakanlığımızca karşılanacaktır."

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Din dersi kitabı AKP beyannamesi MEB herkesi 'savunmaya' çağırdı: Twitter’dan müfredat eleştirilerine karşı kampanya Seçim bitti, verilen sözler unutuldu: Bakan Tekin'den 'mülakat' savunması AKP’nin kindar nesil ajandası Maarif Modeli'nden parti programı çıktı: MEB’den medrese müfredatı!