Model dediği soygun düzeni: Zam, zulüm, sefalet!

Ceza, harç ve bazı vergilere tam yüzde 122.93 oranında zam geldi. Buna göre pasaporttan trafik cezalarına kadar pek çok kalem fahiş oranda arttı. Zamlarla birlikte açlık ve sefalet de artıyor. Birleşik Kamu-İş’in araştırmasına göre kasımda açlık sınırı 8 bin 657, yoksulluk sınırı ise 25 bin TL'ye yükseldi.

EKONOMİ SERVİSİ

Derinleşirken ekonomik krizle birlikte zam, pahalılık ve yoksulluk da katlanıyor. Enflasyonun yüzde 85'i aşmasıyla birlikte vergi, harç ve cezaların zam oranlarının hesaplandığı yeniden değerleme oranı da belirlendi. Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre bu oran yüzde 36,2'den yüzde 122.9'a yükseltildi. Yaklaşık üç misli yapılan artışa birlikte pasaporttan trafik cezalarına, harçlardan çeşitli vergilere kadar pek çok kalem cep yakacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğe göre 6 aya kadar olan pasaport ücreti 309 TL’den yeni yıl itibariyle 689 TL’ye çıkacak. 10 yıllık pasaport bedeli de defter dahil bin 703 TL’den 3 bin 796 TL'ye çıkacak.

CEP YAKAN ORANLAR

Engelli otoparkını işgal 329 TL'den 874 TL'ye yükselecek. Ruhsatsız araç kullanmanın cezası, 166 TL'den 370 TL'ye emniyet kemeri takmamak ve park yasağını ihlal etmek, 196 TL'den 436 TL'ye yükselecek. Seyir halinde cep telefonu kullanmak, kırmızı ışık ihlali ve muayene yaptırmamanın cezası ise 427 TL'den 952 TL'ye çıkacak. Alkollü araç kullanmanın cezası da 1823 TL'den 4.064 TL 'ye çıkacak. Yurt dışından getirilen telefonlar için alınan harç 2 bin 732 TL’den 6 bin 91 TL’ye çıkacak.

Vergi Usul Kanunu uyarınca cumhurbaşkanının vergi ve harçlarda yeniden değerleme oranını yüzde 50 azaltma ve yüzde 50 artırma yetkisi bulunuyor. Yeniden Değerleme Oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayından bir önceki yılın aynı dönemine göre Üretici Fiyatları Genel Endeksinde (ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranını ifade ediyor. Yeniden değerleme oranı TÜİK’in, her yıl kasım ayının başında Ekim ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıklaması ile birlikte belli oluyor. Hazine Bakanlığı ise bir Tebliğ ile bu oranı kamuoyuna Resmi Gazete’de ilan ediyor.

***

AÇLIK VE YOKSULLUKTA SINIR YOK

Birleşik Kamu-İş'in Açlık Yoksulluk Araştırması'nın kasım ayı sonuçlarına göre dört kişilik bir aile için açlık sınırı 8 bin 657 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 25 bin 422 TL'ye yükseldi. Açlık sınırı bir önceki aya göre 434, yoksulluk sınırı da 909 lira artarken, dört kişilik ailenin gıda dışındaki gereksinimlerini ‘yoksunluk hissi duymadan’ karşılayabilmesi için gereken harcama tutarı 16 bin 765 TL oldu. Son bir yılda açlık sınırı 4 bin 767 TL, gıda dışı ihtiyaçlar harcaması 7 bin 558 TL arttı. Ailelerin gıda ve gıda dışı ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yapması gereken toplam harcama tutarını gösteren yoksulluk sınırı son bir yılda toplam 12 bin 325 liralık artış gösterdi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Saray’a dakikada bir asgari ücret Mehmet Şimşek duyurdu: İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolar kredi! Nur topu gibi yeni krizimiz oldu: Tavuk eti fiyatları neden yükseliyor? Tekel bayileri sigara boykotuna başladı: Firmanın hiçbir ürününü raflarımıza koymayacağız Dolar ve euro haftaya nasıl başladı?