Mustafa Sönmez, ekonomideki 'kara kış'ı yazdı: Halı altına itilmişti, artık mecburiyet!

Ekonomist Mustafa Sönmez, önümüzdeki dönemde uygulanacak ekonomi politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "Bu ağır operasyon, seçim öncesinde halı altına itilmişti" yorumu yapan Sönmez, iç piyasada büyük daralma yaşanacağını, TL'nin dolar karşısındaki değer kaybının daha da artacağını yazdı.

Ekonomist Mustafa Sönmez, geride kalan 2023 seçimlerinin ardından başlayan yeni dönemde ülke ekonomisini nelerin beklediğini yazdı.

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in göreve gelmesinin ardından “Rasyonel zemine dönmek dışında seçenek kalmamıştır” ifadesiyle geleneksel politikalara dönüş mesajı vermesi piyasalarda belirsizliğe yol açtı.

"DOLAR 24-25 LİRAYI GÖRÜR"

Yeni ekonomi politikaları ve piyasalardaki güvensizlik ortamına dikkat çeken Sönmez, bir haftada TL karşısında yüzde 10 değer kazanan ABD Doları’nın önümüzdeki hafta 24-25 lira seviyesine ulaşacağını yazdı.

Artan faizlerle yabancı yatırımcıyı çekme politikasının iç piyasada daralma yaşatabileceğini kaydeden Sönmez, "Artmış dolar ve faiz, maliyetleri, enflasyonu yükseltir. Gelirler, enflasyonun gerisinde kalınca, bir de işsizlik eklenince ağır bir geçim sorunu yeniden boy atar. Bütçe açığını daraltmak, kaçınılmaz bir operasyondur" dedi.

Sönmez, "Bu ağır operasyon, seçim öncesinde halı altına itilmişti, bugün bir mecburiyet" değerlendirmesinde bulundu.

Sönmez'in yeni döneme ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

 "Bir haftada %10 artan dolar, önümüzdeki hafta 24-25TL’yi görür. Yabancıları iştahlandırır. İçeride de TL faizleri artırılmalıdır ki gelsinler. Faizler artarken kredi faizleri yükselir, piyasa buz keser. Bankalar kredileri geri toplamakta zorlanır, yatırım başlamaz, iç piyasa daralır.

Talep düşünce buna dayanamayan firmalar işçi çıkarmaya başlar. Artmış dolar ve faiz, maliyetleri, enflasyonu yükseltir. Gelirler, enflasyonun gerisinde kalınca, bir de işsizlik eklenince ağır bir geçim sorunu yeniden boy atar. Bütçe açığını daraltmak, kaçınılmaz bir operasyondur

Bütçe açığı karşısında yeni vergiler gelir, sosyal harcamalar kısılır. Erdoğan, Şimşek'i bu operasyon için görevlendirdi ve yerel seçimlere 2-3 ay kalana kadar bu kara kış hüküm sürecektir. Kitlelerin yapacakları şey, partilerini "adam" etmek, sokakta, sendikada örgütlenmektir.

Bu ağır operasyon, seçim öncesinde halı altına itilmişti, bugün bir mecburiyet. Olacaklara seyirce kalınırsa, herkese ağır bir ekonomik ve siyasi tokada dönüşür. Direniş bugünden örgütlenirse, 2024 yerel seçimleri için anlamlı bir yığınağa dönüşür, Saray rejiminin ömrünü kısaltır."

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Faiz kararının ardından dolar/TL'de son durum Merkez Bankası'ndan yerel seçim sonrası ilk faiz kararı Çimentoya zam geldi, müteahhitler isyanda Kayıp sürüyor: Gram altın 3 haftanın en düşük seviyesinde Motorine indirim geldi: Fiyatlar, pompaya yansıdı