Nebati çiftçilerle bir araya geldi: Topraktan geldik toprağa döneceğiz inancını yaşamaktan güzel bir şey var mı?

Tarım Ekosistemi Buluşması'nda çiftçilerle bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Topraktan geldik toprağa döneceğiz inancını yaşamaktan güzel bir şey var mı?" dedi.Enflasyona ilişkin de konuşan Nebati, ''Küresel enflasyon sorunuyla karşı karşıya kalmış olsak da ülkemizde enflasyon ataletini hep birlikte yeneceğiz. Enflasyonla mücadelede önceliğimizdir. Para ve maliye politikalarımızın etkin kullanılmasıyla önümüzdeki dönemde tek haneye indireceğiz'' iddiasında bulundu.

Yüksek enflasyona ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Para ve maliye politikalarımızın etkin kullanılmasıyla önümüzdeki dönemde tek haneye indireceğiz" dedi. Ülkenin üretim potansiyeli ve sahip olduğu kaynakların küresel ölçekte lider olmaya aday olduğunu söyleyen Nebati, "Çiftçi, toprak ve tohumla baş başadır. Toprağın bereketini yaşamak, topraktan geldik toprağa döneceğiz inancını yaşamaktan güzel bir şey var mı?" ifadelerini kullandı.

Nebati, Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması ile Finansal Kurumlar Birliği 10. Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Burada yaptığı konuşmada, enflasyonla mücadeleye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Nebati, yüksek enflasyonu tek haneli seviyelere indireceklerini iddia etti. Nebati, ''Enflasyon sorununu basiretli ve ferasetli iş insanlarımızla, milletimizle elbirliğiyle çözeceğiz'' diye konuştu.

'İŞ İNSANLARIMIZ ELLERİNİ TAŞIN ALTINA KOYACAKTIR'

Nebati, şunları söyledi: "Küresel enflasyon sorunuyla karşı karşıya kalmış olsak da ülkemizde enflasyon ataletini hep birlikte yeneceğiz. Enflasyonla mücadelede önceliğimizdir. Para ve maliye politikalarımızın etkin kullanılmasıyla önümüzdeki dönemde tek haneye indireceğiz. Enflasyonla mücadele timlerimiz birçok sektörde denetimleri sürdürüyor. Enflasyonist ortamı fırsatçılığa çevirenlere müsamaha göstermeyeceğiz. Bakanlığımız süreçleri izliyor ve denetliyor. İnsanlarımız ahlaki olgunluk sahibidir. Enflasyon sorununu el birliğiyle çözeceğiz, bundan şüphe duymuyorum. Dün farklı sektörlerden insanlarımızla farklı toplantılar gerçekleştirdik. Tek gündemimiz enflasyondu. İş insanlarımız ellerini taşın altına koyacaktır. Gerekli tüm adımları atıyoruz. Enflasyonu basiretli ve ferasetli iş insanlarımızın da atacağı adımlarla yeneceğiz. İyi niyetli tüm girişimleri bakanlık olarak destekleyeceğiz."

Nebati'nin açıklamalarından öne çıkan diğer ifadeler özetle şöyle:

"Ülkemizin üretim potansiyeli ve sahip olduğu kaynaklar küresel ölçekte lider olmaya adaydır. Tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesini önemsiyor, çiftçilere gereken desteği sağlamak için gece gündüz çalışıyoruz. İnanç, göremediğine inanmaktır. Bunun ödülü de inandığınızı görmektir şeklinde sevdiğim bir ifade var. Çiftçilerimiz bu sözün ne anlama geldiğini idrak edebilir. Çiftçi, toprak ve tohumla baş başadır. Toprağın bereketini yaşamak, topraktan geldik toprağa döneceğiz inancını yaşamaktan güzel bir şey var mı?

AK Parti olarak bizler de çiftçi gibiyiz. 20 yıldır inanarak ter dökerek ilerliyoruz. İnandığımız sonuçlara da her seferinde ulaşıyoruz. Ağlamıyor, şikayet etmiyor, karamsarlığa dalmıyoruz. Dün olduğu gibi bugün de ülkemiz için inanarak çalışmaya ter dökmeye devam edeceğiz. Enflasyonla olan mücadelemizde de aynı inançla ilerleyecek sonuca hep beraber ulaşacağız. Ülkemin toprağına erken yaşta aşık oldum. Çiftçimizin yanındayız, her daim yanında olmaya devam edeceğiz. Yarına yön veren Türkiye idealiyle.

'KONUT ARZININ ARTIRILMASINI SAĞLAYACAĞIZ'

Salgına rağmen 2020 yılı ve 2021 yıllarında dünyada en iyi performansı gösteren ülkelerin başında yer aldık. 2021'de Türkiye yüzde 1.8'lik büyüme ile pozitif ayrıştık. Öncü göstergeler bu yılın ilk çeyreğinde güçlü büyüme eğilimi gösteriyor. Sanayi üretimimiz güçlü şekilde artmaya devam ediyor. Çarklar dönüyor, istihdam 30 milyonu aştı, ihracatta her ay rekorlar kırılıyor. Güçlü performansın devam etmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Yüksek katma değerli üretime önem veriyoruz. Bunun yanı sıra cari açık sorununu çözmek öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Yatırım yapana, istihdam oluşturana devletin kaynaklarını en etkin şekilde kullandırıyoruz. Krediler konusunda özellikle selektif davrandığımız, seçici olduğumuz bankalarımızın bu konuda çok net tavır aldıklarını vurgulamak istiyoruz. KGF paketlerini kullanıma sunduk. 150 milyar liralık kredi paketini uygulamaya koyduk. Güneş enerjisi yatırımları ve barajı bitmiş aynı zamanda göleti tamamlanmış, suyun toprağa kavuşmasını hasretle bekleyen çiftçilerimizin uzun süreli bekleyişlerini 2 yıl gibi kısa süreye çekerek 96 milyar liralık kredi paketini de açıkladık. Konut sektörüne yönelik açıkladığımız üç destek paketi hedef odaklı bakış açımızı yansıtıyor. Konut arzının artırılmasını sağlayacak paket hazırladık. Konut satış fiyatlarını sabit tutanlara destek sağlıyoruz. İş ve yatırım ortamını iyileştirmek amacıyla devrim niteliğindeki vergisel düzenlemeleri hayata geçirdik. Öncelikle ters para ikamesini sağlayan politikaların uygulanmasına yönelik güçlü adımlar attık. Tüm paydaşlarımızla eş güdüm içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

'ENFLASYONU BİRLİKTE YENECEĞİZ'

Türkiye'nin ve dünyanın temel problemlerinden biri enflasyonla mücadele. Pandemi ile tetiklenmiş küresel enflasyon sorunuyla karşı karşıya kalmış olsak da ülkemizde enflasyon ataletini beraberce yeneceğiz. Dövizdeki hızlı yükselişi durdurduğumuz gibi enflasyonla mücadele en öncelikli konularımızdan biri olarak karşımıza çıkmaktadır, önümüzdeki süreçte enflasyonu kalıcı olarak tek haneye indirmeyi hedefliyoruz. Enflasyon ile mücadele timlerimiz bir çok sektöre ilişkin denetimlerini kesintisiz bir şekilde sürdürüyor. Enflasyonist ortamı fırsatçılığa çevirmeye çalışan kimseye izin vermeyeceğiz. Enflasyon sorununu elbirliği ile çözeceğimizden, kimsenin fırsatçılara göz açtırmayacağından şüphe duymuyorum.

Dün gün boyunca farklı sektörlerle verimli toplantılar gerçekleştirdik. Tek gündemimiz vardı, enflasyon ve bunu masaya yatırdık. İş insanlarımızın da ellerini, yüreklerini taşın altına koymaya hazır olduğunu görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Biz devlet olarak vergisel düzenlemeler, teşvikler adımlarını atıyoruz. Enflasyonu basiretli ve ferasetli iş insanlarımızın da atacağı adımlarla devlet, millet birlikteliğiyle yeneceğiz."

YILLIK ENFLASYON YÜZDE 70'E YÜKSELDİ

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, enflasyon nisanda yüzde 7,25 arttı, yıllık bazda ise yüzde 69,97 oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar sırasıyla, yüzde 105,86 ile ulaştırma, yüzde 89,10 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 77,64 ile ev eşyası oldu. Öte yandan ENAG, yıllık enflasyonu yüzde 156,56 olarak açıkladı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Saray’a dakikada bir asgari ücret Mehmet Şimşek duyurdu: İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolar kredi! Nur topu gibi yeni krizimiz oldu: Tavuk eti fiyatları neden yükseliyor? Tekel bayileri sigara boykotuna başladı: Firmanın hiçbir ürününü raflarımıza koymayacağız Uçak biletlerinde tavan fiyata zam