Nisan ayı kadın cinayetleri raporu açıklandı: Katiller yine en yakındakiler

Kadın Cinayetleri Durduracağız Platformu tarafından hazırlanan Nisan ayı raporu açıklandı. Rapora göre Nisan ayında 22 kadın erkekler tarafından öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun hazırladığı rapora göre, nisan ayında 22 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Yılın ilk dört ayında öldürülen kadın sayısı da 99’u buldu. Nisan ayında en çok kadın cinayeti İstanbul’da yaşanırken, İstanbul’u Ankara, Adana ve Uşak takip etti.

YİNE EN YAKINLARI ÖLDÜRDÜ
Platformun aktardığı Nisan ayı verileri, kadınların yine yakınlarındaki erkekler tarafından öldürüldüğü gerçeğini bir kez daha ortaya koydu. Nisan ayında hayatını kaybeden kadınların yüzde 23’ü kocası, yüzde 9’u eski kocası, yüzde 14 erkek arkadaşı tarafından katledildi.

'ERKEK SEVGİSİ'
Rapora göre, kadınlar en çok ayrılmak ya da boşanmak istediği, kendi hayatına dair karar vermek istediği için öldürüldü.

Kadınların yüzde 27’si boşanmak veya ayrılmak istedikleri için yaşamlarını kaybetti. Bunu yüzde 22 ile kıskançlık izlerken, kadınların yüzde 9’u da kendi hayatlarına dair karar vermek istedikleri için öldürüldü.

Nisan ayında öldürülen kadınların yüzde 5’i tecavüze direnme nedeniyle ve yine yüzde 5’i ekonomik sebepler nedeniyle öldürüldü. Bilinmeyen, aydınlatılmamış kadın cinayetlerinin oranı ise yüzde 32.

ÖZGECAN ETKİLİ OLDU
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Tarsus’ta vahşice öldürülerek kadına şiddete karşı mücadelenin sembolü haline gelen Özgecan Aslan cinayetine karşı yapılan eylemlerin cinayetlerin azalmasında etkili olduğunu belirtti.

‘MÜCADELE GERİLETTİ'
Raporda Nisan ayında, kadınların yurdun dört bir yanında ‘kadın katillerine ağırlaştırılmış müebbet’ sloganıyla meydanları doldurmasının etkisinin görüldüğü ve cinayetlerin gerilediği de ifade edildi.

 

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Abdülhamitçiler, Osmanlıcılar, İslamcılar; nerdesiniz? İşe yeni girdim hasta olduğumda ne yapacağım? ‘Öldü’ denilen itirafçı, 8 ay önce Jandarma’da memurmuş Diyanet’ten hadisli 1 Mayıs mesajı Türban neyi örtüyor?