Okullarda revir yok

MEB’in son açıkladığı verilere göre, örgün eğitimdeki toplam 54 bin 715 devlet okulundan yalnızca 5 bin 98’inde revir bulunuyor. Sağlıkçılar, “Okullarda negatif basınçlı revir odaları kurulmalı” derken CHP’li Lale Karabıyık, “Pandemi, revirin ve sağlık personelinin okullarda mutlaka olması gerektiğini bizlere bir kez daha hatırlattı” diyor.

Covıd-19 gölgesinde gerçekleştirilen eğitimde en önemli gündem maddeleri arasında yer alan okul sağlığı ve güvenliği konusunda yaşanan zafiyet, resmi veriler ile gözler önüne serildi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2019 yılı verilerine göre, örgün eğitimdeki toplam 54 bin 715 devlet okulundan sadece 5 bin 98’inde revir bulunuyor.

Büyük bölümünde havalandırma sistemi dahi bulunmayan okullarda yaşanan revir problemi, resmi verilere yansıdı. Sağlıkçıların, “Okullarda bir an önce negatif basınçlı revirler kurulmalı” önerisinde bulunmasına karşın okulların sadece yüzde 10’un da revir olduğu açığa çıktı.

ZORUNLU DEĞİL

Eğitim sendikalarının tüm mücadelesine karşın okullar için bir türlü zorunlu hale getirilemeyen revirlerin öğrenci ve öğretmen sağlığı açısından önemi, Covid-19 salgını ile bir kez daha anlaşıldı. Revir zorunluluğu hemen her yıl değiştirilen, “Kurum Açma ve Kapama Yönetmeliği”nde kendisine yer bulamazken okulların yüzde 90’ında revir bulunmadığı öğrenildi. MEB’in Şubat 2020’de açıkladığı 2019 yılı verilerine, reviri bulunan devlet okulu sayısı 5 bin 98 olarak kaydedildi. Reviri bulunan özel okul sayısının ise 2 bin 932 olduğu bildirildi.

ATIL DURUMDALAR

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, öğrenci sayısı fazla olan okulların tamamında revir ve sağlık personeli bulundurulması gerektiğini söyledi. Mevcut okul revirlerinin çoğunluğunun atıl şekilde olduğunu ve kullanılmadığını belirten Karabıyık, şunları söyledi:

“Pandemi süreci bizlere, revirin ve okullarda sağlık personelinin mutlaka olması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Salgın olmasa bile yaşanan okul kazalarına karşı mutlaka bu önlemlerin alınması gerekiyor. Her gün resmi okullarımıza 15 milyon 189 bin öğrenci girip çıkıyor. Ve tedbirlerin yetersizliği nedeniyle okul kazaları kaçınılmaz oluyor. Bu açıdan da değerlendirdiğimizde sürekli istihdam edilecek sağlık personelinin okullarda bulunması gerekiyor.”

YATILI OKULLARDA ZORUNLU

Resmi okullar için revir zorunluluğu bulunmazken özel okullarda da okul yönetimlerinin inisiyatiflerine bırakılıyor. MEB’in özel okul yönetmeliğinde, “Sağlık odası” şeklinde tanımlanan revir, özel okulların da büyük bölümünde yer almıyor. Sadece MEB’e bağlı yatılı okullar ile pansiyonu bulunan okullar için revir zorunluluğu bulunuyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
AKP’nin kindar nesil ajandası MEB herkesi 'savunmaya' çağırdı: Twitter’dan müfredat eleştirilerine karşı kampanya Seçim bitti, verilen sözler unutuldu: Bakan Tekin'den 'mülakat' savunması Din dersi kitabı AKP beyannamesi Türkiye’de Köy Enstitüleri, Küba’da Lenin Lisesi