Operayı çok seveceksiniz

Deniz Burak BAYRAK

“Kardeşim ben operadan anlamam.” Konusu açıldığında ne çok duyarız bu cümleyi. Birçok sahne sanatını içinde barındıran opera için söylenen bu türde peşin hükümlü yargılar yine sanata temasla yıkılabilir. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin Öylesine Bir Dinleti adlı müzikli oyunu da bunu amaçlıyor.


Murat Göksu’nun yazıp yönettiği, tenordan basa, sopranodan mezzo sopranoya ses skalasında sahnede olan 12 sanatçının yer aldığı oyunun anlatıcılığını Can Reha Gün üstleniyor. Sesin, hareketin ve ritmin uyumlu olduğu yapımda tarih öncesinden modern zamanlara “ses”in insan iletişimi ve sanattaki yeriyle başlanması izleyicilere iki saatlik bir opera dersi verileceğinin işareti. Hiç opera izlememiş olanlara tanışmak için kaçırılmaz bir fırsat sunarken müzik tarihinin ünlü aryalarının da eğlenceli bir kurguyla seslendirildiği oyunda sıkılmayacağınıza garanti verilir!

ARYALAR, ŞARKILAR, TÜRKÜLER…

Öylesine Bir Dinleti’nin içinde Rigoletto, Hoffman’ın Masalları, Saraydan Kız Kaçırma, Sevil Berberi, Tosca, La Boheme, Romeo ve Julyet, Don Giovanni, Carmen gibi sevilen operalardan aryaların yanında türküler ve şarkılar da var. Özellikle tenor Ufuk Toker’in soloları hayranlık uyandırıyor. Piyanist Aslıhan Korkmaz’ın eşliğindeki vokaller kusursuz sesleri tanıtırken sanmayın ki sıkıcı bir ders izleyeceksiniz: Sahneleme de eğlenceli bir kurguyla oluşturulmuş. Dönem dönem ve farklı coğrafyalarla ilerleyen oyun seyirciyi Venedik’ten Rusya’ya gezdirirken Olcay Engin Kaymaz’ın sorumluluğundaki dekor ve kostüm çeşitliliği de opera balenin zenginliğini yansıtıyor.

Gösterinin belki de tek kusuru süresinin biraz uzun olması. Özellikle ikinci perdenin girişindeki bölümün içeriğine daha önce değinilmiş olması libretto yazarının yazmanın şehvetine kapılmasının sonucu olsa gerek. Adının aksine “öylesine” deyip geçiştirilecek değil, sanatçıların başarısı ve amaç noktasında üzerinde konuşulması gereken bu oyunu öğretmenlerin de öğrencileriyle beraber gelip onlara operayı böyle bir eserle tanıtmaları ne iyi olur. Öylesine Bir Dinleti yarın Kadıköy Süreyya Operası’nda izlenebilir.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
"Ercan Kesal’dan vazgeçmeden rol yapıyorum" "Ölümlü Dünya 2" filmi Netflix'e geliyor Yaklaşık 100 yıldır kayıptı: “Bayan Lieser'in Portresi” 32 milyon dolara satıldı Oyuncu Sevda Ferdağ hayatını kaybetti Açık zihin