‘Orhan Kemal’in insan sevgisi ve umudu sizinle olsun’

KADİR İNCESU

Orhan Kemal ölümünün 48. yılında Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi'nde gerçekleştirilen bir tören ile anıldı. Törende, bu yıl 47. Orhan Kemal Roman Armağanı’na “Kul” adlı romanıyla değer görülen Seray Şahiner’e de ödülü verildi. Törene, edebiyat dünyasından pek çok isim ve öğrenciler katıldı.

Sevgi Devrik’in sunduğu törende Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi Müdür Yardımcısı Sibel Bahar’in hoş geldiniz konuşması sonrası Işık Öğütçü söz aldı.

Işık Öğütçü yaptığı konuşmada ödüle katkı veren seçici kurul üyelerine, Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi çalışanlarına ve kendilerini yalnız bırakmayan dostlarına teşekkür etti.

Öğütçü, Orhan Kemal’in ölümünün 48. yılında hayatımıza çok şey katmaya devam ettiğini belirterek, “Yaşamı anlamlı kılıp önemli dersler veren, bizi anlattığı kişi ve dönemlere zahmetsizce alıp götüren, çok önemli hayat derslerini ustaca topluma ileten üstadı sonsuz sevgi ve saygıyla anıyorum. Orhan Kemal’in insan sevgisi ve umudu sizinle olsun,” dedi.

“Belleklerden silinmeyecek şekilde anlatmıştır”

Beyazıt Kahraman da yaptığı konuşmada Orhan Kemal’in yabancı dillere yapıtları en çok çevrilen iki isimden biri olduğuna dikkat çekerek, “Anlatımıyla, karakter yaratmasıyla, kurgusuyla dikkat çeken bir yazarımızdır,” şeklinde konuştu.

Tahir Şilkan ise Orhan Kemal’in emekçilerin, büyük insanlığın yazarı olduğuna belirtti. Şilkan, Kemal’in roman ve öykülerinin canlı gibi olduğuna vurgu yaparak şöyle konuştu:
“Orhan Kemal’in kahramanları, edebiyatımızın en iyi anlatılmış kahramanlarıdır. Kahramanları sahicidir, kendileri gibidirler. Çukurova gerçeğini, işsizliği, açlığı, yoksulluğu belleklerden silinmeyecek şekilde anlatmıştır.”

“Hayata gözlerimi Orhan Kemal ile açmışım”

Senaryosu Orhan Kemal’e ait dokuz filmde rol alan Menderes Samancılar da yaptığı kısa konuşmada Orhan Kemal’in kendisi için değerini, anlamını anlattı: “Orhan Kemal ile aynı ülkeyi paylaşmış olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Daha da öteye gideyim; Orhan Kemal hemşerim. O da Adanalı. Daha da ileriye gideyim; o da pamuk tarlalarında çalışmış, fabrika işçiliği yapmışız beraber. Ve işin güzeli neredeyse bütün Adanalılar gibi, hatta ülkemizin emekçileri gibi ben de hayata gözlerimi Orhan Kemal ile açmışım işin doğrusu… Birçok eserinde oynadım; Bir Filiz Vardı, Eskici ve Oğulları, Bereketli Topraklar… Bugüne kadar öğrendiğim ne varsa, her şeyi Orhan Kemal’den öğrendim.”

Metin Celal da bu yıl “Kul” adlı romanı ile ödüle değer görülen Seray Şahiner üzerine söz aldı. Celal, Şahiner’in kendi bulunduğu mahallenin, semtin öyküsünü yazdığını ifade ederek, “Öykülerinde işçiler, dar gelirliler var. Onları da dışarıdan değil, içeriden anlatıyor. Şahiner’de kadın bakışı var, kadın olarak anlatıyor. Önemli bir özelliği de alışkanlık yaratması,” diye konuştu.

“Hepimiz Orhan Kemal’in simidinden çıktık”

Ödülü Yıldız, Nâzım ve Işık Öğütçü tarafından verilen Seray Şahiner,Orhan Kemal’in edebiyatıyla olduğu kadar, duruşu, sınıf meselesine bakışı ve taraf tutma cesaretiyle de yol göstericisi olduğunu söyledi.

Şahiner konuşmasının son bölümünde Orhan Kemal’in bir fotoğrafının kendisi için anlamını anlattı: “Orhan Kemal’in çok sevdiğim bir fotoğrafı var. Caddenin ortasında, arkasında yoldan geçen, onun da kitaplarında sıkça bahsettiği kasketi yana kaykılmış işçiler ve bir şehirlerarası otobüs… Üzerinde İstanbul yazıyor. Orhan Kemal, bir yere gözünü dikmiş, elindeki simidi yiyor. Üzerinde bir palto var. Bu palto çok şeyin temsilidir. Orhan Kemal mektuplarında kitaplardan telif gelince bir kışlık palto almaktan bahseder. Kahramanlarının hayalleri arasında da hep bu palto vardır. Bu fotoğraf, Orhan kemal edebiyatının da bir özeti aslında. İstanbul’a gelen göç yolları, işçiler ve onların, dik duruşunun bir parçası sayılan paltosuyla simidini yiyerek hayata bakan yazarın… Hepimiz Orhan Kemal’in simidinden çıktık.

Günün Manşetleri için tıklayın

Çok Okunanlar
Cannes jürisinde Ebru Ceylan da var Ertan Saban'ın Atatürk'ü canlandırdığı filmden ilk kareler Silik parçalar 43. İstanbul Film Festivali'nin ödülleri sahiplerini buldu Dünya Dans Günü’nde dansa davet: Bedenini dört aç