Osman Kavala: Nemin Abadan Unat'ın Saraçhane'ye gelmiş olması tarihi bir uyarı

Gezi Parkı Davası'nda tutuklanan iş insanı Osman Kavala, Prof. Dr. Nermin Abadan Unat'ın, hakkında hapis ve siyasi yasak kararı verilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na destek vermek için Saraçhane'ye gitmesinin kendisini etkilediğini ifade etti. Kavala, "Nermin Hanım'ın bu davranışının hepimiz için tarihi bir uyarı olduğuna inanıyorum" dedi.

Gezi Parkı Davası'nda tutuklanan iş insanı Osman Kavala, Prof. Dr. Nermin Abadan Unat'ın Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada hakkında hapis ve siyasi yasak kararı verilen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na destek vermek için Saraçhane'ye gitmesinin kendisini etkilediğini ifade etti.

Eşi Ayşe Buğra aracılığıyla Halk TV'ye mesaj gönderen Kavala, "Hepimizde infial yaratan İmamoğlu kararından sonra Nermin Abadan Unat'ın Saraçhane'ye gelmiş olduğunu öğrenmek beni çok etkiledi" ifadelerini kullandı.

Kavala, "Nazi dönemini yaşamış ve gelişmiş bir hukuk sistemine sahip olan Almanya'da yargının ne hale geldiğine şahit olmuş bir bilim insanı olan Nermin Hanım'ın bu davranışının hepimiz için tarihi bir uyarı olduğuna inanıyorum" dedi.

NERMİN ABADAN UNAT KİMDİR?

Viyana'dan Türkiye'ye 14 yaşında göçen Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, 1940'ta İzmir Kız Lisesi’ni, 1944'te İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Altı yıl Ulus gazetesinde çalıştıktan sonra 1952 ve 1953 arasında ABD’de Minnesota Üniversitesi’nde lisansüstü öğrenim gördü. Akademik yaşama 1953’te Ankara’da Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne (S.B.F) asistan olarak başladı. 1958’de S.B.F’de doçent, 1966’da profesör oldu ve Siyasal Davranış kürsüsünü kurdu.

Hür Berlin, Münih, New York City, Denver, Georgetown ve California’da Los Angeles üniversitelerinde konuk profesör olarak bulundu.

Başbakanlığa bağlı Devlet Planlama Teşkilatı‘nın (DPT) talebiyle Almanya’ya gelerek, İkinci Dünya Savaşı sonrası ekonomik gerekçelerle yapılan göç hareketleri ve Almanya’daki Türk işçilerinin durumunu araştırdı. 1964’te “Batı Almanya’da Türk İşçilerinin Sorunları” adlı kitabı yayımlandı. Kadın sorunları ile de yakından ilgilenen Nermin Abadan Unat’ın “Türk Toplumunda Kadın” kitabı Almanca ve İngilizce olarak da yayımlandı. Uluslararası Siyasi İlimler Derneği’nin (IPSA) başkan yardımcılığını (1967-70), Türk Sosyal Bilimler Derneği’nin başkanlığını (1977-84) yaptı. 1978’den bu yana Avrupa Konseyi’nin Kadın/Erkek/Eşitlik Komisyonu’nda başkan yardımcılığı dahil çeşitli görevler üstlendi. 1978-80 arasında “kontenjan senatörü” olarak TBMM’ye girdi. 1988’de Ankara Üniversitesi SBF’den emekli olan Abadan Unat, daha sonra İstanbul’a yerleşti ve Boğaziçi Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi’nin Kadın Araştırma Merkezi’nde ders verdi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Selahattin Demirtaş'tan aylar sonra ilk paylaşım Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş! SGK vurgunundan eski bakanın hastanesi çıktı 4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı