Petrol-İş’ten zamlara isyan

HABER MERKEZİ

Kocaeli Gebze’de, Petrol-İş Gebze Şubesi’ne bağlı işçiler örgütlü oldukları işyerlerinde zamların geri alınması ve ücretlerin artırılması için eylem yaptı. Otomotiv parçaları üreten Novares fabrikasının sabah vardiyasında bir araya gelen işçiler enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını ve yapılan fahiş zamlarla birlikte asgari ücretin henüz işçinin eline geçmeden eridiğini belirtti. İşçiler temsili olarak faturalarını yaktı.

Novares'te sabah vardiyasında bir araya gelen işçiler, adına konuşan işçi temsilcisi Sinan Karataş, "Faturalar can yakmaya başladı. En temel gereksinimimiz gıda ürünlerine yapılan zamlar artık can yakmaya başladı. Mutfakta tencereler kaynamıyor artık. Bundan dolayı da her geçen gün intihar haberleri alıyoruz. Bunların olmaması için hükümete bir kez daha sesleniyoruz: Artık yeter!" dedi.

İşyerlerinde yapılan ortak açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “Son 50 yılın en yüksek zammı olduğu iddia edilen asgari ücret zammı Asgari Geçim İndirimi’nin gaspıyla sonuçlandı. Asgari ücrete getirilen vergi istisnası temel gıda maddelerine yüklendi, asgari ücret daha işçilerin eline geçmeden eridi. Yaşanan ekonomik kriz ve döviz kurlarındaki olağandışı dalgalanmalarla birlikte, barınma ve gıda başta olmak üzere temel tüketim maddelerine gelen zamlarla emekçilerin hayatı katlanılmaz hale geldi. Hükümet ile birlikte ısmarlama istatistik yayımlayan TÜİK dahi mevcut durumun vahametini gizleyemiyor. TÜİK’in yayımladığı enflasyon oranları emekçilerin mevcut durumunu gözler önüne seriyor.”

İşçiler şu taleplerde bulundu:

• Zamlar geri alınsın, ücretler arttırılsın.
• Barınma, eğitim, sağlık, ulaşım ücretsiz hale getirilsin.
• En düşük emekli aylığını asgari ücret seviyesine getirilsin.
• Her haneye temel gelir desteği sağlansın.
• Sendikal örgütlenme önündeki engeller kaldırılsın.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
İftarlarını tabip odasında açacaklarmış Taksim 1 Mayıs’la özdeştir! Bir elde karanfil, bir elde mahkeme kararı: 1 Mayıs’ta Taksim'e! Halkın sağlık hakkı için adayız Emekli 3 ayda 1500 lira kaybetti