Rüşvetçiler gizli kamerada

Kapıkule Sınır Kapısı'nda bu sabah güvenlik güçlerinin yaptığı operasyonda, 58 gü

ORHAN DOĞAN EDİRNE / Kapıkule Sınır Kapısı'nda bu sabah güvenlik güçlerinin yaptığı operasyonda, 58 gümrük ve gümrük muhafaza memuru ile 28 polis memuru “çete” suçlamasıyla gözaltı na alındı. Kapıkule’de yapılan operasyonun ardından gümrük işlemleri yaklaşık 5 saat durduruldu. Sabah saat 07.00'de sınır kapısına gelen çok sayıdaki polis, sobalardaki gizli kameralarla ortaya çıkarılan kaçakçı lık olayına adı karışan 58 gümrük ve gümrük muhafaza memuru ile pasaport işlemlerinde görevli 28 polis memurunu gözaltına aldı.

Günde bine yakın aracın geçiş yaptığı Yolcu Salon Gümrük Müdürlüğü'nde muayene memuru ve bilgisayar çalışanının, gözaltıların ardından yeterli sayının altına düşmesi üzerine, TIR Gümrük Müdürlüğü'nden 2 muayene memuru buraya takviye olarak gönderildi. Yetkililer, çok sayıdaki muayene ve muhafaza memurunun gözaltına alınması sonucunda sınır kapısından geçişlerde de sıkıntı yaşanabileceğ ini bildirdiler.

KAMERA YASALARA AYKIRI
Gümrük yetkililerden edinilen bilgiye göre, Edirne Valiliği tarafından ısınmak amacıyla verildiği ileri sürülen sobalarda bulunan gizli kameralar aracılığı ile ortaya çıkarılan olay kapsamı nda 96 görevlinin göz altına alındığı öğrenildi. Gizli kameraların çeşitli yerlere konularak Kapıkule’nin gözlenmesi, Gümrükler Genel Müdürlüğ ü’nü de harekete geçirdi. Edinilen bilgilere göre, Gümrük Genel Müdürlüğü’nün kendilerine hiç bilgi verilmeden, gizli kamera yerleştirilmesinin yasalara aykırı olduğunu öne sürerek yeni bir yargı davası başlatacağı kaydediliyor. Ayrıca Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün, yetki alanlarının yasalarla belirtildiğini ve kimsenin bu yasaların üzerinde bulunmadığını öne sürerek, Edirne ve Ankara Cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunacağı da edinilen bilgiler arasında.

Edirne polisi tarafından düzenlenen operasyonlar nedeniyle giriş-çıkış işlemlerine 5 saat kapalı tutulan Kapıkule Gümrüğü’nde yaşanan yoğunluk, takviye ekiplerin gelmesiyle biraz rahatladı. İşlemlerin durdurulması nedeniyle yaklaşık 8 kilometrelik araç kuyruğu oluştuğu gözlendi.

GÖZALTINDAKİLER ADLİYEDE
Kapıkule Sınır Kapısı'nda rüşvet iddiası yla gözaltına alınan gümrük muhafaza memurları ve polisler, Edirne Adliyesi'ne götürüldü. Daha önceden isimleri belirlenen gümrük, gümrük muhafaza ve polis memurlarından gözaltına alınan 52 kişi, Edirne Adliyesi'nde Adli Tıp Şube Müdürlüğü'nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra, Cumhuriyet Savcılığı'nca ifadelerinin alınmasına başlandı. Olayla ilgili olarak gözaltına alınması için ismi belirlenen bazı memurları n arandığı bildirildi.

BU AY İKİNCİ OPERASYON
Kapıkule'de, 5 Aralık 2005 Pazartesi günü yapılan operasyonda ise Edirne ve İstanbul'da, “teşekkül halinde içki ve sigara kaçakçılığı yaptıkları” gerekçesi ile, aralarında Gümrük Hattı Dışı Eşya Satış Mağazaları (free shop) sahiplerinin de bulunduğu 44 kişi gözaltına alınmıştı.

Eleman kalmadı, kuyruklar uzadı
EDİRNE Valisi Nusret Miroğlu, Kapıkule Sınır Kapısı'nda görevli 58 gümrük ve gümrük muhafaza memuru ile 28 polisi kapsayan operasyonun, ''rüşvet'' iddiaları üzerine yapıldığını bildirdi. Miroğlu, yaptığı açıklamada, sınır kapısında bazı görevlilerin rüşvet aldıkları yönünde ihbar ve istihbarat elde edildiğini ve bunun üzerine bu sabah saat 07.00’da operasyonunun yapıldığını söyledi. Operasyon kapsamında gözaltına alınacak bazı kişilere henüz ulaşılamadığını dile getiren Vali Miroğlu, şunları kaydetti:

''Operasyon kapsamında, 58 gümrük ve gümrük muhafaza memuru ile 28 polisin isimleri belirlendi. Bu kişiler arası nda yer alan ancak halen ulaşılamayan kişiler var. Birkaç gün içinde gözaltılar tamamlanarak, operasyon sonuçlanır.''

Operasyonun çok gizli yürütüldüğünü hatırlatan Miroğlu, ''Sınır kapısında görevli çok sayıda kişi gözaltına alınınca, personel sıkıntısı yaşandı. Özellikle, muayene ve diğer işlemlerde görevli memurları n gözaltına alınması, sınır kapısında uzun kuyruklara neden oldu. Şimdilik stajyer memurlarla sorunu çözmeye çalışıyoruz. Bakanlıktan personel istedik. Yoğunluğu önlemek için gelen araçları, Hamzabeyli Sınır Kapısı’na yönlendiriyoruz. Ben de sıkıntının bir an önce halledilmesine çalışıyorum.''

Ayrıkotlarını temizleyeceğiz
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Kapıkule Sınır Kapısı'ndaki operasyonla ilgili olarak, ''çürük elemanlar varsa, bu hangi teşkilat olursa olsun ayıklayacağız, aramızdan ayrı kotlarını temizleyeceğiz. Bu çerçevede yapılan bir operasyondur'' dedi. Tüzmen, Kapıkule'deki operasyonların tamamıyla bilgisi dahilinde olduğunu, burada İçişleri Bakanlığı ile beraber ortak çalışma sürdürdüklerini söyledi. Tüzmen, şöyle konuştu:

'Sonuçta biz gümrüklerde bir söz verdik. Yasa dışı ticareti en zor, yasal ticareti de en kolay şekilde yapacağımızı belirtmiştik. Bu çerçevede aramızda çeşitli düzenlemeler içerisinde, eğer teşkilatın içinde çürük elemanlar varsa, bu hangi teşkilat olursa olsun, hangi kamu kurum ve kuruluşu olsun hedefimiz buydu. Şu anda devam ediyor. Ayıklayacağız, aramızdan ayrıkotlarını temizleyeceğimizi söylemiştik. Sonuçta kurunun yanında yaş da yanmayacak, kimsenin tedirgin olmasına gerek yok. Bu işlemlerle ilgili müfettişlerimiz ayrıca gümrüklerden gitmiş durumda. Oradaki ticaretin herhangi bir şekilde aksamaması, ihracatithalat işlemlerinin aksamaması için, gerekli tedbirleri almış durumdayız. Burada yargı yolu açık, işlemler devam edecek. Ondan sonra suçlular cezalandırılacak ama teşkilatlar içinde böylesine düzenlemeler zaman zaman yapılır, tedirgin olacak bir şey yok, herkes işine gücüne devam etsin.''

UÇARMAK NİYE GÖREVDEN ALINDI?
Devlet Bakanı Tüzmen, ''Gümrük Genel Müdürvekili Sezai Uçarmak bu kapsamda mı görevden alındı?'' şeklindeki soruya, ''O ayrı bir çalışmadır. Kendi içimizde yaptığımız bir düzenlemedir. Çalışan, bizim hızımıza ayak uyduracak arkadaşlarımızla çalışmalarımızı devam ettireceğiz'' diye yanıt verdi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Hafriyat Karaköy açıldı Hoş geldin kadınım Egitim Sen: Okul kışla değildir, mıntıka temizliği olmaz Cam kırığının uğuru Bir yılda 20 bini aşkın öğretmen emekli oldu