Sağlık malzemelerinin alımında borç pazarlığı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ilaç alımlarına ilişkin borçlar için yüzde 6, tıbbi sarf malzeme alımlarına ilişkin ise yüzde 25 indirim halinde borçların iki taksit halinde ödenebileceğini bildirdi. CHP’li Emir, “Hastaneler bir enjektör, bir gazlı bez alamayacak duruma gelecek” diyerek Sağlık Bakanlığı’nı defalarca uyardıklarını anımsattı.

BURCU CANSU

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tıbbi cihaz ve ilaç giderlerinin kamu ve üniversite hastanelerinin döner sermayelerinden karşılanması için Sağlık Bakanlığı’na ödeme yapıyor. Fakat şehir hastanelerinin oluşturduğu borcu kapatmaya çalışan Sağlık Bakanlığı ödeme önceliğini halk sağlığını gözeterek malzeme alımına değil kira ve hizmet alım giderlerine ayırdığı için bütçedeki delik kapanmıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın tıbbi cihaz firmalarının ödemelerini bir yıldan uzun süredir aksatması ve firmaların malzeme vermeme noktasına gelmesi üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı devreye girdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı yaklaşık 2 ay boyunca tıbbi cihaz firmaları ile masaya oturarak borçlarından yüzde 60 feragat etmeleri talebinde bulundu. Bu talebin olumsuz sonuçlanması üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı firmalara ödeme yapmak için ‘gönüllük’ esasına dayalı bir çağrı yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Valilikler ve İl Sağlık Müdürlükleri aracılığı ile kamu hastanelerine bir yazı gönderdi. Kamu hastanelerine gönderilen yazıda, “İlaç alımına ilişkin borçlar için gerçek ve tüzel kişilerden alınacak feragatname doğrultusunda talep edilen alacak tutarından yüzde 6, tıbbi sarf malzeme alımına ilişkin borçlarda talep edilen alacak tutarından yüzde 25 indirim yapılarak kalan tutarın yarısı Ekim 2020 döneminde diğer yarısı ise Ocak 2021'de ödenecektir” dendi.

FERAGATI ZORUNLU KILAN GÖNÜLLÜLÜK

Ortopedi ve Omurga Cerrahisi Tıbbi Malzeme İmalatçıları, İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği Başkanı Erkin Delikanlı, bu firmaların çok önemli bir bölümünün 5-10 kişi çalıştıran, ortalama kâr marjının yüzde 15-20’lerde olduğuna değindi:

“Sonuçta istenen alacaklarımızdan yüzde 25 feragat uluslararası ölçekte faaliyet gösteren, milyarlarca dolar cirosu olan yabancı firmalar için aslında büyük bir fırsat oldu. Bakanlığın bu zorunlu kıldığı yol neticesinde küçük ve orta ölçekli binlerce firma batacak, piyasadan çekilecek, meydan diğer yabancı firmalara kalacak.”

HASTANELER ENJEKTÖR ALAMAZ DURUMA GELECEK

Sürecin başından beri takipçisi olan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de, Sağlık Bakanlığı’nı “Hastaneler bir enjektör, bir gazlı bez alamayacak duruma gelecek” diyerek defalarca uyardıklarını anımsattı:

“Hastaneler için kritik derecede önemi olan tıbbi cihaz ve malzeme üreten firmaların, alacakları ödenmeyerek zor durumda bırakılması bu sektörü bitirme noktasına getirdi. Aynı feragat oranlarını müteahhitlerden isteyemeyen iktidar, bir yandan beş müteahhiti zengin etmeye devam ederken diğer yandan her alanda üreticiyi de kendi kaderine terk ediyor.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi İstanbul Valiliği'nden 1 Mayıs kararı: Avrupa Yakası ablukaya alınacak! Koray Aydın: Kazanmayayım diye organize bir el çalıştı Meteoroloji'den 14 il için sarı kodlu uyarı: Sağanak ve toz taşınımı bekleniyor