Şimşek’e destek, acı reçete demek

ABD’den Merkez Bankası Başkanlığı’na getirilen Gaye Erkan göreve başladı. Koltuğu devraldığı Kavcıoğlu ise BDDK’nin başına atandı. Bakan Şimşek’in destek çağrısına tepki veren ekonomistler ve sendikalar bunun “acı reçete”ye ‘evet’ denilmesi anlamına geldiğini söyledi.

Havva GÜMÜŞKAYA

AKP iktidarının iflasa sürüklediği ekonominin dümenine Mehmet Şimşek’in oturtulmasının ardından beklenen atama gerçekleşti. Merkez Bankası (MB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun yerine Hafize Gaye Erkan atandı. ABD’den getirilen Erkan böylece Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı oldu. Kavcıoğlu ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı’na (BDDK) kaydırıldı.

Seçim öncesi baskılanan kurun serbest bırakılmasıyla Dolar, Euro ve altın her gün yeni bir rekor kırarken, zamlar da peş peşe yağmaya başladı.

ABD’DEN İTHAL BAŞKAN

Ekonomideki yangın büyürken uluslararası finans çevrelerinin güvenini kazanmak için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na getirilen Mehmet Şimşek, bu yöndeki ilk hamlesini Merkez Bankası’nı Gaye Erkan’a teslim ederek attı. 41 yaşındaki Erkan, çalışma yaşamına ABD’de çokuluslu yatırım bankası Goldman Sachs’ta başladı. Goldman Sachs’ın ardından 2014-2021 yılları arasında San Francisco merkezli First Republic Bank’te Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldı.

YÖNETTİĞİ BANKA BATTI

Erkan, First Republic Bank’te Temmuz 2021 ve Aralık 2021 dönemi arasında eş CEO olarak görev yaptı. Banka, geçen aylarda iflas etti. First Republic Bank’ın iflası 2008’de batan Washington Mutual'dan sonra ABD bankacılık tarihindeki en büyük ikinci iflas olarak kayıtlara geçti.

Daha çok finans alanında çalışan Erkan hakkında, ABD’de yöneticisi olduğu çöken First Republic Bank’ın müşterileri tarafından bankacılık yasalarını ihlal etmek, yanlış ve yanıltıcı beyanlar vermek suçlamalarıyla toplu dava açıldığı belirtildi.

TAM OLARAK İRRASYONEL BİR ATAMA

‘Rasyonel zemine dönme’ mesajlarıyla koltuğa oturan Mehmet Şimşek liderliğindeki yeni ekonomi yönetimi şekilleniyor. Merkez Bankası Başkanlığı döneminde döviz kurlarının rekor kırdığı, enflasyonun tarihi yüksek seviyelere ulaştığı, rezervlerin dibi gördüğü Şahap Kavcıoğlu yeni ekonomi kadrolarında da yerini buldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun başına getirilen Kavcıoğlu, 27 ay TCMB Başkanlığı yapmış oldu. Bu 27 aylık süreçte TLyüzde 67’nin üzerinde değer kaybı yaşadı. Döviz kuru 7,64 seviyesinden 23,49’lara kadar yükseldi. Merkez Bankası’nın net rezervleri 21 yıl sonra ilk kez eksiye düştü. Swap anlaşmalarının da dâhil edildiği net rezervler eksi 5,7 milyar dolara düştü. Enflasyon adeta çığrından çıktı. Kavcıoğlu’nun göreve geldiği Mart 2021’de yüzde 16,19 seviyelerindeki resmi enflasyon yüzde 85’i aşarak rekor seviyeleri gördü. Ekonomist Uğur Gürses ise Kavcıoğlu’nun BDDK’ye atanmasını Şimşek’in markaja alınması olarak yorumladı.

EMEKÇİLER SÜRÜNSÜN

Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilen Mehmet Şimşek, görev devir teslim töreninde yaptığı açıklamada "şeffaflık, öngörülebilirlik ve rasyonel zemine dönme" mesajları vermesi ortodoks politikalara dönüleceğinin sinyali olarak yorumlanmıştı. Yemin törenin ardından yaptığı açıklamada ise destek isteyen Şimşek, “Biraz sabır ve zamana ihtiyacımız var” dedi.

Şimşek’in bu açıklamalarının ardından bazı çevreler tarafından yardım ve destek çağrısı geldi. Şimşek’e yardım çağrısının “Ekonomiyi onlar berbat etti ama acı reçeteye biz ‘evet’ diyelim” demek olduğunu kaydeden Çalışma Yaşamı Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, “Şimşek’e destek; asgari ücret artmasa olur, memurlar maaş artışı istemesin, emekliler sürünsün, kıdem tazminatı olmasa da olur demektir. Dişimizi sıkalım, alabildiğine uzun, olabildiğince esnek çalışalım, demektir. Mehmet Şimşek’e ancak böyle yardım edilir!” ifadelerini kullandı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da bugüne kadar uygulanan politikalarda bedel ödeyenin dar gelirliler olduğunu kaydetti. Ekonomi açısından yeni bir döneme girildiğini belirten Çerkezoğlu, “Şu an iktidarın politikalarının, ekonomik tercihlerinin sonuçlarını yaşıyoruz. Bu süreç tesadüfen ortaya çıkmadı. TL’nin değersizleştirilip emeğin ucuzlatıldığı politika uygulandı. İşçilerin emekçilerin beklentisi bu temel rotanın değişmesi. O nedenle sorun Bakanın kim olduğu değil. Yaşanan durum ekonomi yönetiminin beceriksizliği değil iktidarın tercihleriydi. Şimdi yeni dönem tarif edilirken sabır ve destek bekleniyor. Bunun anlamı da ‘Bundan sonra tablo daha da ağırlaşacak. Bütün bu olanlara ses çıkarmayın’ demek oluyor” ifadelerini kullandı.

Emekçilerin sabredecek durumda olmadığını söyleyen Çerkezoğlu, “Ürettiğimiz değerin hakça paylaşıldığı bir ücret politikasına ihtiyacımız var. Bu aynı zamanda adaletli vergi sistemine ihtiyaç var. Sabır çağrısı, zaman istemesi aslında bu politikaların devam edeceğini düşündürüyor. Seçimden hemen sonra her şeye zam geldi. Akaryakıt zamlarının her şeyin fiyatını etkileyeceği biliniyor. Zaten uzunca süredir yaşanan sonuçları işçiler, emekçiler, dar gelirler ödüyor. Oysa bunun tam tersi mümkün” dedi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Halk bıkana kadar yüksek faize devam Dolar/TL'de son durum AKP'li Metin Külünk, Mehmet Şimşek'e seslendi: "Mutfakta feryat, sofrada ıstırap var" Mehmet Şimşek'ten kamuda tasarruf açıklaması: Tarih verdi Çimentoya zam geldi, müteahhitler isyanda