Sonunda kasa boşaldı: Merkez Bankası net rezervleri 21 yıl sonra ilk kez eksiye indi!

Döviz kurlarını zapt etmek için kullanılan rezervlerin dibi sıyrıldı. Merkez Bankası’nın net rezervleri, 21 yıl sonra ilk kez eksiye indi.

Uzun süredir tüm odağını döviz kurunu sabit tutmak olarak belirleyen ekonomi yönetiminin elindeki tek silah olan, rezervler de bitti. Merkez Bankası’nın son verilerine göre swap dahil net rezervler 21 yıl sonra ilk kez eksiye düştü.

Seçimlerin ikinci tura kalmasıyla birlikte döviz talebini önlemek için bir takım adımlar atıldı, kurun artmaması için de rezervler kullanıldı. TCMB’nin yayımladığı verilere göre 15-19 Mayıs haftasında brüt rezervler 3,5 milyar dolar düşüşle 101,6 milyar dolara geriledi. İki haftada rezervlerde toplam 12,5 milyar dolarlık düşüş kaydedildi. TCMB'nin rezervlerinde iki ayda görülen gerileme ise 25 milyar doları buldu.

Net rezervlerde ise tarihi düşük seviye kaydedildi. 19 Mayıs haftasında TCMB'nin net rezervi eksi 0,2 milyar dolar seviyesine geriledi. Böylelikle 21 yıl sonra ilk kez net rezervler negatife geçti.

Swap hariç net rezervlerde de kritik seviye izlendi. Buna göre swap hariç net rezervler 19 Mayıs haftasında eksi 60,3 milyar dolar oldu. Önceki hafta bu rakam eksi 57,8 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Saray’a dakikada bir asgari ücret Mehmet Şimşek duyurdu: İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolar kredi! Nur topu gibi yeni krizimiz oldu: Tavuk eti fiyatları neden yükseliyor? Tekel bayileri sigara boykotuna başladı: Firmanın hiçbir ürününü raflarımıza koymayacağız Uçak biletlerinde tavan fiyata zam