Sorumlu ne kar ne de yurttaşlar

Antep’te binlerce insanın yollarda mahsur kalması, devletin karla mücadeledeki yetersizliğini ortaya koydu. Yetkililer utanmadan yurttaşları suçluyor. Uzmanlar ise bu zaafın özelleştirme politikalarının bir sonucu olduğunu vurguluyor.

HABER MERKEZİ

Ülkenin dört bir yanında etkisini artıran kar yağışı hayatı felç ediyor. Yüzlerce köy yolu kapanıyor, araçlar yolda kalıyor; hastalar hastaneye, çocuklar okullarına gidemiyor. Son olarak Antep’te aralarında yaşlı, hasta ve gebelerin de olduğu binlerce insanın araçlarında saatlerce mahsur kalması ve donma tehlikesi geçirmesi, devletin karla mücadele konusundaki yetersizliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Aralarında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Muhammed Hakan Tanrıöver’in de bulunduğu bazı yetkililer ise işi pişkinliğe vurdu, yurttaşları suçlayan açıklamalar yaptı.


Hâlbuki İskandinav ülkelerinde bile görülmeyen bu manzaraların ortaya çıkmasından ne kar sorumlu ne de yurttaşlar. Kar nedeniyle oluşabilecek mağduriyetlere karşı gerekli tüm önlemleri alması, yolların bakımını yapması, uygun araçlar ve bu alanda uzman ekiplerle yolların kapanmasını önlemesi gereken kamu idareleri görevini yapmıyor. Uzmanlar ve Karayolları emekçileri, bu durumun AKP ile hız kazanan özelleştirme ve taşeronlaştırma hamleleriyle bağlantılı olduğuna dikkat çekiyor.

KARAYOLLARI’NIN BİR TEK ADI KALDI

KESK’e bağlı Yol, Yapı, Altyapı, Tapu ve Kadastro Emekçileri Sendikası’nın (Yapı Yol-Sen) eski İstanbul Şube yöneticilerinden Hakkı Kirsız, eskiden yolların bakımı ile karla mücadeleyi Karayolları’nın üstlenmiş olduğunu anımsattı. “Şimdi Karayolları’nın bir tek adı kaldı” diyen Kirsız, şunları söyledi:

“2000 yılından önce Karayolları’nın kendi araç ve gereci ile kadrolu ekipleri vardı. Bu ekipler kış gelmeden tüm hazırlıklarını, plan ve programlarını yapardı. Başlarında liyakatle göreve gelmiş, işini bilen müdürler, bölge şefleri bulunurdu. Yerel yönetimlerle koordinasyon halinde çalışmalar yürütülürdü. Ama sonrasında açılan ihalelerle yolların bakım hizmetlerini, karla mücadeleyi ve daha birçok temel işi taşeron şirketlere verdiler. Torpille, liyakatsiz insanları görev başına getirdiler. Şimdi Karayolları’nda ağırlıklı olarak taşerondan kadroya alınan emekçiler var. Ama bu emekçilerin çoğu temizlik işçisi, bu işi bilmiyor. 20 santim kar yağsa yollar kapanıyor.”

MALİYET KALEMİ OLARAK BAKILIYOR

Ulaştırma Uzmanı Murat Akad da ortaya çıkan bu manzarada, ilgili kamu kurumlarının kendi işini özel şirketlere havale etmesinin önemli bir rolü olduğunu söyledi: “Kamu kuruluşları kâr etmeyi hedefleyen kuruluşlar değil. Ama ne yazık ki böyle afet durumları için gerekli önlemleri almayı, araç-gereçleri bulundurmayı, uzman ekipler oluşturmayı maliyet kalemi olarak gören bir anlayış söz konusu.”

Bu durumun bir benzerinin geçen yaz orman yangınlarında da yaşandığına dikkat çeken Akad, “Gördük ki yangına müdahale edecek araçlar yok ortada. Bir önlem yok. Maliyet kalemi olarak görülmüş çünkü. Devlet kurumlarının artık normale dönmesi gerekiyor” dedi.

Meteorolojik tahminlerin artık çok geliştiğini de belirten Akad, “Hava durumuna ilişkin günler öncesinden öngörüde bulunulabiliyor. Gerekli önlemleri aldınız ama çok kar yağdı, karın yolu tıkamasını engelleyemediniz. O zaman insanların oraya gitmesini engellersiniz. İnsanların güvenliğinin sağlanmasına ilişkin bir planınız olur. Ama gördük ki ne afet yönetimi söz konusu ne de koordinasyon” diye konuştu.

***

Şahin ve Tanrıöver hakkında suç duyurusu

CHP Gaziantep İl Hukuk Komisyonu Başkanı Av. Erdem Gökpınar, yoğun kar yağışına karşı önlem almayan Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin ile karda mahsur kalan yurttaşları suçlayan Kültür Daire Başkanı Muhammed Hakan Tanrıöver hakkında suç duyurusunda bulundu. Şahin’in halkın mağdur olmasına yol açtığına vurgu yapılan dilekçede, Tanrıöver’in ise halkın şivesini aşağıladığı belirtildi. Tanrıöver, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Aracında kar lastiği takılı mı? Yok… Kar fırtınası geleceğini duydun, işten erken çıktın mı? Yok… Bugün arabayla çıkmayayım dedin mi? Yok… Bir mahana bulamda hökümete belediyelere saydıram” ifadelerini kullanmıştı. Bu ifadelere tepki yağınca da paylaşımını silmek zorunda kalmıştı.

***

Yollar kapalı, hastalar zorda

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), yurt genelinde kar ve yağmur nedeniyle yaşanan gelişmelere ilişkin yaptığı açıklama, durumun vahametini ortaya koydu. Buna göre, dün itibarıyla Bolu’da kapanan 250’den fazla köy yolunun açılması için çalışmalar dün de devam etti. Antep’te kapanan Nizip karayolu açılırken Nurdağı otoyolu ise kısmen trafiğe açıldı ama kaza olunca tekrar kapandı. Şahinbey ilçesinde gebe bir yurttaş mahsur kaldığı yerden kurtarılarak hastaneye götürüldü. İslahiye yolunda ise mahsur kalan ambulanstaki hastanın, hastaneye ulaşması sağlandı. Nurdağı-Antep yolunda mahsur kalan yurttaşlar için Kızılay helikopterle kumanya dağıttı. Osmaniye ve Bingöl’de yollarda mahsur kalan yüzlerce kişi yurtlara yerleştirildi. Maraş’ta çok sayıda mahalle ve köy yolu kapanırken, bazı ilçe ve mahallelere elektrik ve su verilemedi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Özgür Özel'den 'Erdoğan görüşmesi' hakkında açıklama Bahçeli, Mehmet Şimşek'e sahip çıktı: Ferdi Tayfur'lu paylaşım hakkında açıklama Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi İstanbul Valiliği'nden 1 Mayıs kararı: Avrupa Yakası ablukaya alınacak! Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak