Triko atölyelerinde alarm: İhracat rakamları yüzde 60 düştü

Hazır giyimin katma değeri yüksek alanı trikoda son verilere göre, bir önceki yılın aynı dönemine ait ihracatta, yüzde 66, ciroda yüzde 46, miktarda ise yüzde 60’lık düşüş yaşandı. TRİSAD Başkanı Balkuv, “Resmen batıyoruz” dedi.

Katma değeri yüksek olan trikoda 2022 yılında başlayan düşüş 2023 yılının nisan ayında ne düşük seviyeye indi.

ekonomim’den Yener Karadeniz’in haberine göre, sektör ihracatı adet olarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 66 gerilerken düşüş oranı ciroda yüzde 45,63, miktarda ise yüzde 60 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye Triko Sanayicileri Derneği (TRİSAD) Başkanı Mustafa Balkuv, sektör ihracatındaki düşüşün geçen yıl ağustos ayından bu yana devam ettiğini dile getirdi. Emek yoğun kategorilerden trikoda artan işçilik maliyetlerinin rakip ülkelere göre fiyat farkını yüzde 40’a kadar çıkardığını vurgulayan Balkuv, düşen talebe bağlı olarak kapasite kullanım oranlarının da yüzde 40’lara kadar gerilediğine dikkat çekti. Balkuv, sektörde işten çıkarmaların yaşandığını vurgulayarak “Resmen batıyoruz” dedi.

RAKİP ÜLKELER İLE FİYAT FARKI YÜZDE 40’A ULAŞTI

Türkiye’de artan maliyetlerin yanı sıra kurun düşük seviyede seyretmesi nedeniyle sipariş alamamaya başladıklarını anlatan Mustafa Balkuv, “Geçen sene ağustos ayından sonra ihracatta gerileme başladı. İşlerin en yüksek olduğu 10, 11 ve 12. ayda fabrikalarımızı kapattık. İşçilerimizi izne gönderdik. Nasıl, neyle rekabet edeceğiz? Seçim sonrası kurda az da olsa bir artış var ancak bu kur ve bu maliyetler ile rekabet etmeniz mümkün değil. Rekabet ettiğimiz ülkeler bizden yüzde 40 daha ucuz ürün verir hale geldi” diye konuştu.

Bunun ciddi bir istihdam kaybına yol açtığını anlatan Balkuv, “Bu gidişat birçok firmanın kapanmasına yol açacak. Resmen batıyoruz. Bu tartışılabilir bir tablo değil. Sonuçları belli, nedenleri de belli. Önümüzü göremiyoruz. En azından bunu sağlayacak orta vadeli bir ekonomi, ihracat politikası belirlenmeli” ifadelerine yer verdi.

GEÇEN YIL 2,6 MİLYAR DOLARLIK İHRACATA İMZA ATTI

Geçen yıl 2,6 milyar dolar olan ihracat rakamına bu yıl ulaşmanın zor olduğunu dile getiren Mustafa Balkuv, “Düşüş oranının önümüzdeki aylarda gerilemesini bekliyoruz ancak geçen seneki rakamlara ulaşmak artık zor. Bir sezon kaybettik. 4-5 ay sonra sezon bitecek” ifadelerini kullandı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Mehmet Şimşek duyurdu: İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolar kredi! Nur topu gibi yeni krizimiz oldu: Tavuk eti fiyatları neden yükseliyor? Tekel bayileri sigara boykotuna başladı: Firmanın hiçbir ürününü raflarımıza koymayacağız Saray’a dakikada bir asgari ücret Uçak biletlerinde tavan fiyata zam