Ulaştırma Bakanı dayanaksız konuştu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, Kanal İstanbul'un asgari net 1 milyar dolar geliri olacağını, bu sayının 50 bin geminin geçmesi durumunda 5 milyar dolara çıkacağını iddia etti. Bu gelirin gerçekleşmesi için gereken şartları sıraladık

EKONOMİ SERVİSİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan Anadolu Ajansı’nın Editör Masası’na değerlendirmelerde bulundu. Yaptığı açıklamada Kanal İstanbul projesine ilişkin iddialı bir sayı veren Turhan kanalın asgari net 1 milyar dolar geliri olacağını bu sayının 50 bin geminin geçmesi durumunda 5 milyar dolara çıkacağı söyledi.

Son 12 yıldır gemi trafiğinin azalması ve 2018’de boğazdan geçen toplam gemi sayısının 41 bin 103 olduğu ise bakana sorulmadı. Bunun üzerine 2018’de boğazdan geçen gemi adedi ile bu gelirin gerçekleşmesi için gereken şartları sıraladık.

Buna göre Kanal İstanbul’dan yılda 5 milyar dolar gelir elde edilebilmesi için;

1- Boğazın tümüyle trafiğe kapatılması

2- Boğazdan geçen tüm gemilerin Kanal’dan geçmesi

3- Son 12 yıldır yaşanan gemi trafiğindeki azalmanın durması

4- Kanal’dan geçen gemilerin her birinin ortalama 121 bin 645 dolar ödemesi

gerekiyor. Üstelik bu hesaba kanalın işletme maliyetleri dahil değil. Bu da dahil edildiğinde her geminin Boğazdan geçmek yerine yaklaşık 150 bin dolar vererek Kanal’dan geçmeyi tercih etmesi lazım.

Bakanın “tuhaf” açıklamaları bununla da sınırlı değil. Turhan’a göre boğazda ticari taşımacılık nedeniyle gemi trafiği artıyor. Ancak yine Turhan’ın başında olduğu bakanlığın verilerine göre ticari gemi adedi düzenli olarak azalıyor. 2007’de 56 bin 606 olan Boğaz’dan geçen gemi adedi böylece 2018’de 41 bin 103’e kadar geriledi. Öte yandan tüm tartışmalara, hatta AKP seçmeni dahi ikna olmamasına rağmen Bakan Turhan, gelecek ay ihale sürecinin başlayacağını duyurdu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Saray’a dakikada bir asgari ücret Mehmet Şimşek duyurdu: İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolar kredi! Nur topu gibi yeni krizimiz oldu: Tavuk eti fiyatları neden yükseliyor? Tekel bayileri sigara boykotuna başladı: Firmanın hiçbir ürününü raflarımıza koymayacağız Uçak biletlerinde tavan fiyata zam